Soorten antidepressiva en hun bijwerkingen

Een behandeling met antidepressiva moet altijd gevolgd worden onder toezicht van een specialist, die elke individuele situatie evalueert en een diagnose op basis van je behoeften vaststelt.
Soorten antidepressiva en hun bijwerkingen

Laatste update: 30 maart, 2019

Weet je iets over de soorten antidepressiva en hun bijwerkingen? Net als alle andere medicijnen voor een lichamelijk of geestelijk gezondheidsprobleem, zijn antidepressiva farmaceutische geneesmiddelen die bedoeld zijn om ernstige depressie en angst te behandelen.

Afhankelijk van de oorzaak proberen deze chemische producten de productie van chemische stoffen die je lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, te herstellen of in evenwicht te brengen.

Vandaag de dag worden antidepressiva op grote schaal gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Deze zijn gerelateerd aan verschillende psychologische factoren die een persoon kunnen verhinderen om normaal te functioneren. In dit artikel zullen we ze uitgebreid bespreken.

Soorten antidepressiva en hun bijwerkingen

Verschillende soorten antidepressiva

Antidepressiva variëren sterk afhankelijk van hun chemische samenstelling en toepassing. De complexiteit van de menselijke geest vereist immers gespecialiseerde componenten om bepaalde problemen op te lossen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat er andere, ernstigere problemen ontstaan.

Het kan echter ingewikkeld zijn om de juiste balans te vinden. Er zijn veel verschillende soorten antidepressiva beschikbaar. Deze variëren van eenvoudigere middelen met kleine bijwerkingen tot sterkere behandelingen die ernstigere effecten kunnen veroorzaken.

Het recept voor deze laatste categorie moet zorgvuldig worden opgevolgd op basis van de instructies van de arts. De tricyclische klasse van geneesmiddelen is een voorbeeld van deze categorie. Naast de beschikbare farmaceutische producten zijn er ook natuurlijke opties.

Door hun mildere eigenschappen is de impact van de behandeling meestal lager, met weinig tot geen bijwerkingen. Daarnaast zijn er zelfs natuurlijke alternatieven beschikbaar die aanzienlijke voordelen voor je gezondheid kunnen hebben.

Een groeiende trend

In de afgelopen jaren is het gebruik van farmaceutische antidepressiva toegenomen. Volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) blijft de oorzaak nog steeds onbekend. Dit kan te wijten zijn aan een toename van het aantal personen waarbij een psychische stoornis wordt vastgesteld.

Het kan echter ook te wijten zijn aan het feit dat het gebruik van deze geneesmiddelen is vastgesteld voor de behandeling van andere problemen. Een verontrustend antwoord is helaas de mogelijkheid dat overmatig gebruik van deze geneesmiddelen sociaal aanvaardbaarder is geworden.

Het grootste nadeel is dat het willekeurig gebruik van deze chemische producten mogelijk nieuwe problemen kan veroorzaken. Dit geldt niet alleen voor de persoon die een behandeling ondergaat, maar ook voor het milieu en de samenleving. Het gebruik van antidepressiva moet altijd gedaan worden onder streng toezicht van een medisch deskundige.

Zijn antidepressiva echt effectief?

Depressieve vrouw

De effectiviteit van antidepressiva is zowel relatief als subjectief. De evaluatie is afhankelijk van de effecten die bij elke patiënt optreden. Deze geneesmiddelen zijn geen gegarandeerde weg naar geluk. Ze zijn eerder een wetenschappelijke manier om bepaalde problemen te beheersen die het lichaam alleen niet kan reguleren.

Absolute resultaten zijn echter niet altijd mogelijk, omdat elke situatie anders is. Het gebruik van dit soort geneesmiddelen neemt over de hele wereld met de dag toe en de absolute effectiviteit is nog onbekend. Met dit in het achterhoofd, zijn de tegenstrijdigheden en negatieve bijwerkingen van deze medicijnen een objectief meetbare zorg.

Wat kan er met je gebeuren als je antidepressiva inneemt?

Bijwerkingen van antidepressiva

Medische professionals moeten voorzichtig zijn bij het voorschrijven van het gebruik van een antidepressivum. Het moet alleen een laatste toevlucht zijn als het volledig noodzakelijk is. De bijwerkingen kunnen namelijk grote problemen veroorzaken als gevolg van onjuist gebruik. Deze omvatten mogelijk:

  • Frustratie: de effecten van deze geneesmiddelen zijn meestal langdurig en vaak kan de traagheid van het proces leiden tot angst en frustratie bij de patiënt.
  • Tolerantie voor medicatie: het lichaam kan ongevoelig worden voor een geneesmiddel en zodoende niet langer het verwachte effect hebben, waardoor het nodig is om de dosis en de duur van de behandeling te verhogen.
  • Drugsverslaving: in veel gevallen werkt de medicatie alleen als een placebo na langdurig gebruik, waardoor afhankelijkheid of verslaving ontstaat.
  • Sommige specialisten, zoals onderzoeker Irving Kirsch van de Universiteit van Hull (Engeland), geloven dat het gebruik van antidepressiva je hersenchemie kan veranderen.
  • Andere fysieke complicaties die verband houden met het gebruik van deze drugs kunnen zijn: seksuele disfunctie, misselijkheid, ongecontroleerde gewichtstoename, constipatie, verlies van spiercontrole en duizeligheid.

Als je overweegt om een van deze medicijnen te gebruiken, dan kun je meestal het beste eerst de natuurlijke alternatieven en minder agressieve samenstellingen onderzoeken. Als je het nog steeds nodig vindt om een sterker geneesmiddel te gebruiken, vergeet dan niet dat je dit moet doen onder toezicht van een specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Santarelli, L., Saxe, M., Gross, C., Surget, A., Battaglia, F., Dulawa, S., … Hen, R. (2003). Requirement of hippocampal neurogenesis for the behavioral effects of antidepressants. Science301(5634), 805–809. https://doi.org/10.1126/science.1083328
    • Serretti, A., Drago, A., & Liebman, M. N. (2009). Pharmacogenetics of antidepressant response. In Biomarkers for Psychiatric Disorders (pp. 315–353). Springer US. https://doi.org/10.1007/978-0-387-79251-4_14
    • Willner, P., Scheel-Krüger, J., & Belzung, C. (2013, December). The neurobiology of depression and antidepressant action. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2012.12.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.