Hoemoes: een natuurlijk en rijk antidepressivum

Het eten van hoemoes biedt hartstikke veel voordelen. Behalve rijk aan vitaminen en antioxidanten, is hoemoes een natuurlijk antidepressivum, verbetert het de spijsvertering en helpt het de eetlust controleren.
Hoemoes: een natuurlijk en rijk antidepressivum
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 januari, 2021

Heb je al eens gehoord van hoemoes? Heb je het al eens geprobeerd? Hoewel het nog altijd niet heel bekend is, zie je het gerecht steeds meer en meer op de eettafel verschijnen.

Als je houdt van kikkererwten, dan zul je hoemoes heerlijk vinden. Deze verleidelijke pasta is niets meer dan een mengsel van citroensap, olijfolie, knoflook, paprika, sesamzaad, olijven en natuurlijk het basisingrediënt: kikkererwten.

Verschillende recepten

Het recept verschilt enigszins van land tot land, maar de ingrediënten konden niet gezonder zijn. Het is zelfs zo dat veel studies (we gaan hier zometeen dieper op in) hoemoes al beschrijven als een superfood en mogelijk een effectief middel voor het behandelen van depressie. Wil je meer weten over dit product?

De geweldige voordelen van hoemoes

Hoemoes is een zeer bekend gerecht in het Midden-Oosten. In landen zoals Turkije, Libanon, Syrië en zelfs Griekenland en Cyprus wordt dan ook vaak genoten van dit gezonde recept.

Hoewel je de kikkererwtenpasta in veel supermarkten kunt vinden, zijn er veel mensen die er de voorkeur aan geven om het thuis te maken. Zo kun je er namelijk zeker van zijn dat de hoemoes vers is en dat de kwaliteit van de ingrediënten goed is.

Gebruik vers citroensap, zachte kikkererwten en de kruiden die jij zelf lekker vindt. Zo heb je niets minder dan de rijkste hoemoes die helemaal past bij jouw eigen smaak.

Welke voordelen heeft deze zachte en heerlijke pasta te bieden? We vertellen het je:

Het is een natuurlijk antidepressivum

Hoemoes met Brood

Een studie die in 2007 werd uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv (Israël) onthulde het volgende:

  • Hoemoes is een natuurlijk antidepressivum waarvan de werking vergelijkbaar is met die van medicijnen om depressie te behandelen.
  • Omdat het in staat is de afscheiding van het hormoon serotonine te verhogen, zorgt het voor een beter gevoel van welzijn. Dit komt voornamelijk door de gezonde combinatie van paprika en olijfolie. Beide ingrediënten bevatten een type aminozuur dat de afscheiding van het hormoon verhoogt.

Hoewel hoemoes een geweldig natuurlijk antidepressivum is, kan ook het volgende artikel handig zijn voor het tegengaan van depressie:
De 9 beste voedselsoorten tegen depressie.

Hoemoes is rijk aan plantaardige proteïnen

We hebben het over kikkererwten, een van de rijkste bronnen van proteïnen en een basisingrediënt in veel gerechten. En wij vinden het heerlijk!

Het is interessant om te weten dat kikkererwten deel uitmaken van het dieet van vele atleten, omdat ze zoveel energie geven. Dankzij de olijfolie en de citroensap, is hoemoes ook rijk aan antioxidanten die de spijsvertering bevorderen.

Daarnaast is hoemoes erg vullend en reguleert het de bloedsuikerspiegel.

Een compleet voedingsmiddel voor de hele familie

Je weet nu dat hoemoes rijk is aan plantaardige proteïnen, maar het bevat nog veel meer voedingsstoffen. Het is gewoon fantastisch voor de hele familie!

  • IJzer
  • Kalium
  • Calcium
  • Vitamine B-complex
  • Magnesium
  • Foliumzuur (erg goed voor zwangere vrouwen en opgroeiende kinderen).
  • Het is rijk aan thiamine en riboflavine, twee soorten vitaminen die de spieren en het zenuwstelsel versterken.
  • Het bevat ook retinol, een basisbestanddeel dat de weefsels jong en elastisch houdt.
  • Omdat het zo rijk is aan antioxidanten, is het geweldig voor het controleren van een hoge bloeddruk en het verbeteren van de hartgezondheid.
  • Dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen is het voedingsmiddel ook goed voor het verwijderen van urinezuur.

Het verbetert de spijsvertering

Hoemoes

Heb je last van constipatie? Wil je je darmen en je lichaam in het algemeen reinigen? Voeg dan hoemoes toe aan je dagelijkse dieet.

De gezonde koolhydraten in hoemoes worden langzaam door het lichaam opgenomen, wat zorgt voor gestage energie en een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel.

De vezels in kikkererwten, samen met het citroensap, de knoflook, olijfolie en gezonde kruiden, verbeteren de darmwerking en helpen gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen.

Het bevat weinig vet

Zoals we hierboven reeds vermeldden zijn de ingrediënten in hoemoes zeer gezond, rijk aan essentiële vetzuren zoals linolzuur, oliezuur en omega 3-vetzuren.

Hoemoes is heerlijk op roggebrood. Je kunt het ook als dip gebruiken voor rauwe groenten zoals wortels en selderij. Zo kun je genieten van een snack die niet alleen lekker is, maar ook gezond.

Het heeft kankerwerende eigenschappen

Schaaltje met Hoemoes

Dankzij de kracht van antioxidanten en knoflook, dat werkt als een natuurlijk antibioticum, zou het een rol kunnen spelen bij de bestrijding van veel kwaadaardige tumorcellen.

Ook het foliumzuur en de saponinen in hoemoes zijn zeer geschikt om het lichaam te helpen verdedigen tegen de genetische celbeschadiging die kanker veroorzaakt.

Hoe kun je een geroosterd broodje met hoemoes nog weerstaan? Eet smakelijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
  • Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
  • Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
  • Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
  • Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.