Urinezuur natuurlijk verminderen

Normaal gesproken filtert het lichaam urinezuur door de nieren en in de urine. Als je te veel purine gebruikt in je dieet, of als je lichaam niet snel genoeg van dit bijproduct af kan komen, kan urinezuur zich ophopen in je bloed.
Urinezuur natuurlijk verminderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Diëten met veel eiwitten worden vaak gebruik voor gewichtsverlies, maar kunnen resulteren in een overvloed aan urinezuur. Maar in plaats daarvan kunnen we beter op zoek gaan naar een gezond en gebalanceerd dieet. Bij voorkeur in combinatie met een fysieke activiteit.

Als de hoeveelheid urinezuur in het lichaam te hoog wordt, kan dit resulteren in een aantal verschillende aandoeningen.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan jicht, nierstenen, en een slechte nierwerking. Leer meer over dit probleem en een aantal compleet natuurlijke manieren om urinezuur te verminderen in dit artikel!

Urinezuur: wat je moet weten

Urinezuur wordt geproduceerd tijdens de afbraak van een soort chemicaliën die bekend staan als purines en die zich bevinden in voedselsoorten zoals lever, haring, ansjovis en sardines. Sommige groenten en melk bevatten ook purines. Echter onderzoek heeft aangetoond dat deze de gezondheid van het lichaam niet aantasten en het risico op jicht niet verhogen.

Urinezuur

Urinezuur

Urinezuur wordt ‘gerecycled’ wanneer cellen sterven en helpt de bloedvaten te beschermen. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van urinezuur uit het bloed en het afscheiden via de urine. Het wordt ook in kleine hoeveelheden afgegeven aan de uitwerpselen. Als het lichaam teveel urinezuur opbouwt, stapelt het zich op in de gewrichten, pezen en interne organen zoals de nieren.

Jicht

Verhoogde urinezuurconcentraties spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van een aandoening die bekend staat als jicht, maar niet alle mensen lopen jicht op deze manier op (het kan ook een gevolg zijn van hypertensie, of hart- of nierziekte).

Er zijn veel mogelijke oorzaken van verhoogde urinezuurconcentraties: van erfelijkheid tot obesitas, overdreven alcoholgebruik of een dieet met veel “slechte” purines. Diuretische medicijnen, stralingsbehandelingen, chemotherapie, hyperthyreoïdie, psoriasis en immuunonderdrukkende medicijnen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor hoge concentraties urinezuur.

Het is belangrijk om te weten dat verhoogde urinezuurniveaus aanvankelijk geen symptomen veroorzaken.

Recepten en thuisbehandelingen voor het verminderen of neutraliseren van urinezuur

Appels

Eet na de lunch en het avondeten een appel (rood of groen) en laat de schil zitten (was hem van tevoren wel goed). Maak hiervan een gewoonte om je lichaam gezond te houden. De schil van een appel is rijk aan vitamine C en appels bevatten ook gezonde zuren, zoals appelzuur, die het lichaam ontgiften en urinezuur op natuurlijke wijze elimineren.

Appels

Kersensap

Drink iedere dag twee eetlepels kersensap. Kersensap bevat onder andere flavonoïden, die de kersen hun rode kleur geven en die helpen om urinezuur uit het lichaam te drijven.

Purines

Kijk uit voor voedsel met veel purines, zoals rood vlees (ook varkensvlees en lam), bonen en alcoholische dranken. Verminder het gebruik naar één keer per week en vervang het door voedsel met weinig vet en purines, bijvoorbeeld gekookte rijst, brood, kwark of natuurlijke yoghurt.

Water

Drink iedere dag minstens acht glazen water om jezelf te voorzien van een enorme hoop essentiële mineralen en om gifstoffen en bacteriën te verdrijven. Je nieren hebben veel water nodig om efficiënt te werken. Een teveel aan zout en cafeïne heeft het tegenovergestelde effect en moet dus worden vermeden.

Water

Ontgiften

Ontgift je lichaam ongeveer iedere twee maanden volledig. Dit helpt je lichaam te bevrijden van de kristallen die ontstaan door urinezuur. Maak een mengsel van een halve eetlepel baking soda  in een kwart liter water en drink dit acht keer per dag.

Dit wordt niet aangeraden voor mensen met verhoogde bloeddruk of hartproblemen.

Artisjokken

Eet meer artisjok! Deze groente heeft uitstekende diuretische eigenschappen om urinezuur natuurlijk te verminderen en te neutraliseren. Er zijn honderden verschillende recepten om van artisjok te genieten, maar het is het best om ze te koken en op te eten en het kookwater op te drinken.

Uien

Uien vallen gegarandeerd onder de vele voedselsoorten waarmee je urinezuur kunt elimineren. Ze ontgiften het lichaam en voorkomen veel gezondheidsproblemen. Kook twee gepelde en grof gesneden uien.

Voeg het sap van een citroen toe en drink iedere dag een paar glazen.

Aardbeien

Aardbeien zijn een uitstekend middel voor de bestrijding van jicht en voor het verminderen van urinezuur. Je kunt een thee maken van de bladeren en wortels of gewoon iedere dag meer aardbeien eten.

Aardbeien

Kalium

Zorg dat je voedsel met veel kalium in je dieet verwerkt, omdat kalium de nieren ondersteunt en voorkomt dat kristallen ontstaan als gevolg van verhoogde urinezuurniveaus. Voeg bananen, bladgroenten (spinazie, snijbieten), rozijnen, pruimen, aardappels, watermeloen, aardbeien en abrikozen toe aan je dieet. Eet het liefst ook meer complexe koolwaterstoffen, zoals je die aantreft in fruit, groenten, en volkoren granen.

Fructose

Beperk of vermijd voedselsoorten die zijn gezoet met fructose of glucose-fructosestroop, want die kunnen urinezuurniveaus verhogen. Fructose is te vinden in frisdrank en andere dranken (en zelfs in bepaalde sappen). Kies liever water of natuurlijke sappen zonder toevoegingen.

Appelazijn

Gebruik appelazijn als een toevoeging en als dressing voor salades. Volgens veel onderzoeken vermindert dit urinezuur, met dank aan de hoge concentraties azijnzuur en kalium. Naast gebruik als voedsel kun je ook twee eetlepels azijn mengen in een glas met koud water en dit tweemaal daags drinken.

Eiwitten

Vermijd diëten met veel eiwitten, vooral als ze gericht zijn op gewichtsverlies. Dit kan een verhoging van urinezuurgehaltes veroorzaken. Een gezond dieet in combinatie met beweging is beter voor gewichtsverlies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cebollada, J., & Gimeno, J. A. (2012). Ácido úrico como factor de riesgo cardiovascular. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.04.001
  • Goicoechea, M. (2010). Ácido Úrico Y Enfermedad Renal Crónica. Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.2010.pub1.ed80.chapter2913
  • Camacho Díaz, J. A., & Cots, J. V. (2008). Litiasis renal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de La AEP: Nefrología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13068212
  • Marion, M., Bochi, G. V., Sangoi, M. B., Moresco, N., Federal, U., Maria, D. S., & Maria-rs, S. (2011). Ácido úrico como fator de risco para doenças cardiovasculares e síndrome metabólica. Rev. Bras. Farm.
  • Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.