5 veel voorkomende oorzaken van een hoog gehalte urinezuur

Een hoog gehalte urinezuur is een buitensporige hoeveelheid in het bloed. Vaak kunnen de nieren het niet verwijderen. Dit kan dan tot problemen leiden. Maar wat zijn de oorzaken?
5 veel voorkomende oorzaken van een hoog gehalte urinezuur
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een hoog gehalte urinezuur in het bloed wordt hyperurikemie genoemd. Om de normale niveaus te behouden moet je bepaalde voedingsmiddelen die veel purine bevatten minder eten. Het teveel wordt afgevoerd met de urine of passeert door de darmen. In het andere geval kan het zich in de gewrichten opbouwen en kristallen vormen.

Dit zijn de normale niveaus van urinezuur: bij vrouwen 2,4 tot 6,0 mg per deciliter en bij mannen tussen 3,4 en 7,0 mg per deciliter.

Een hoog gehalte urinezuur kan slecht zijn voor je gezondheid. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hoeveelheid urinezuur op het juiste peil blijft. Als het hoger is dan zou moeten dan moet je het laten dalen.

Oorzaken van een hoog gehalte urinezuur

Een derde van het urinezuur dat zich in het menselijk lichaam bevindt is afkomstig van voeding en dranken die veel purine bevatten. Het lichaam zelf produceert de andere twee derde op een natuurlijke manier. Het is dus belangrijk dat je de oorzaken van een hoog gehalte urinezuur kent.

1. Slechte voedingsgewoonten

Hoog gehalte urinezuur en een slecht dieet

Vaak is er sprake van meer dan één oorzaak. Maar je voeding is een zeer belangrijke factor om deze ziekte onder controle te houden. Wanneer je voedingsmiddelen met veel purine eet, zoals vlees, orgaanvlees, vis, worst of hamburgers, zorgt dit voor hogere niveaus urinezuur. Veel zout eten helpt ook niet.

2. Geraffineerde suiker

Hetzelfde gebeurt wanneer je veel van de volgende voedingsmiddelen eet: voeding die veel suiker bevat zoals snoep, geraffineerde suiker, zoet gebak, gesuikerde dranken, bewerkte vruchtensappen of pralines. Want ook die veroorzaken dit probleem.

Voedingsmiddelen die veel sucrose en fructose bevatten, kunnen een hoog gehalte urinezuur veroorzaken. Je kan ze dus het best vermijden. Volg een dieet dat gebaseerd is op fruit en groenten.

3. Alcoholgebruik

Hoog gehalte urinezuur en alcohol

Alcoholische dranken kunnen problemen veroorzaken met de hepatische omzetting van het urinezuur in de stofwisseling. Het gevolg is dat de alcohol zich dan opbouwt in het lichaam en de niveaus van het urinezuur verhoogt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de darmflora. Want het vermindert de hoeveelheid gezonde bacteriën.

4. Plastabletten

Deze soorten medicatie vermeerderen de productie van urine. De bedoeling is eigenlijk om op die manier een hoge bloeddruk onder controle te houden. Het gevolg is echter dat de nieren meer water afvoeren. Maar dit verhoogt op zijn beurt het risico op een hoog gehalte urinezuur. Het is te wijten aan het onvermogen van de nieren om het te verwerken.

5. Obesitas of overgewicht kan leiden tot een te hoog gehalte urinezuur

Hoog gehalte urinezuur en je gewicht

Je gewicht beïnvloedt het risico op de ontwikkeling van jicht. Dat is een ziekte die optreedt wanneer urinezuur zich opbouwt en kristallen in de gewrichten vormt.

Obesitas, een hoge bloeddruk en diabetes verhogen dus de productie van urinezuur in het lichaam. De afvoer van het zuur verloopt dan veel trager.

Aanbevelingen om door middel van je voedingspatroon een hoog gehalte urinezuur te verminderen

Als je gehalte urinezuur slechts iets te hoog is, dan kan je het gemakkelijk behandelen door veranderingen in je dagelijkse voeding aan te brengen.

Want voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, kunnen de niveaus van het urinezuur in het bloed verminderen. Bovendien stimuleren ze een betere opname door de darmen.

Dit zijn enkele voedingsmiddelen die veel vezels bevatten:

  • Haver
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Voeding met veel antioxidanten: bessen, tomaten, druiven, snijbiet.
  • Volkoren granen
  • We raden je dus aan om meer volkoren granen te eten. Probeer ook geraffineerde koolhydraten zoals witte brood of snoep te vermijden. Want deze voedingsmiddelen hebben weinig voedingswaarde.

Vermijd de volgende voedingsmiddelen:

Hoog gehalte urinezuur en suiker
  • Transvetten
  • Suiker
  • Alcohol
  • Vetten laten de hoeveelheid triglyceriden stijgen. Die zetten zich dan af in de slagaders en kunnen zelfs een hartaanval veroorzaken.
  • Banketproducten bevatten ook een grote hoeveelheid verzadigde vetten. Om die reden raden we ook die voedingsmiddelen af.
  • Alcohol tast de afvoer van urinezuur uit het lichaam aan. Je moet ook minder vlees, kip en vis eten. Want dierlijke eiwitten verhogen het gehalte urinezuur in het lichaam.

Nog enkele andere adviezen

Zorg dat je gehydrateerd blijft. Want het is belangrijk dat je de inname van vocht vermeerdert en dan vooral de hoeveelheid water die je drinkt. Dat stimuleert immers de afvoer van urinezuur langs de urine. We raden je aan dagelijks twee tot drie liter water te drinken.

  • Vermijd het gebruik van te veel zout. Op die manier vermijd je vochtophoping.
  • Volg een dieet op basis van fruit en groenten.
  • Verminder ook je inname van rood vlees en worst.
  • Drink geen alcohol.
  • Doe regelmatig aan lichamelijke beweging. Want dat biedt je gezondheid een aantal voordelen en voorkomt gewrichtsproblemen.
  • Probeer een gezond gewicht te behouden.
  • Verhoog je inname van vitamine C. De aanbevolen hoeveelheid is vijfhonderd milligram. Dit helpt om de niveaus van het urinezuur te verminderen.
  • Voeg thee of aftreksels van planten toe aan je dieet toe. Je kan bijvoorbeeld paardenstaart of groene netel gebruiken. Want dit zijn aanbevolen middelen om het niveau van het urinezuur te laten dalen en de werking van de nieren te verbeteren.
  • Het is altijd belangrijk dat je op je dieet let en beweegt. Zo blijf je in een goede gezondheid.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
  • Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
  • Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.