Heb je last van jicht? Vermijd dan deze 7 voedingsmiddelen

Als je last hebt van jicht is het vooral belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan je voeding. Vermijd dus de volgende 7 voedingsmiddelen. Zo zorg je ervoor dat de symptomen van jicht in ieder geval niet verergeren.
Heb je last van jicht? Vermijd dan deze 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je last van jicht hebt, weet je hoe pijnlijk dit is. Het is zelfs één van de pijnlijkste vormen van reuma. Dit wordt veroorzaakt door een opstapeling van microscopische kristallen van urinezuur in het lichaam.

Het tast de gewrichten aan die vatbaar zijn voor de ophoping van urinezuur zoals:

 • de vingers
 • de knieën
 • de enkels
 • andere gewrichten

Gewoonlijk zullen de symptomen van deze aandoening ‘s nachts ontstaan. Iemand die last heeft van jicht ervaart dan intense pijn. Ook worden de grote tenen vaak rood.

Jicht veroorzaakt een ontstekingsreactie. Dat betekent dus dat het gewoonlijk gepaard gaat met:

 • een voortdurend gevoel van pijn
 • problemen om te bewegen
 • de aftakeling van de getroffen gewrichten

Wat veroorzaakt symptomen van jicht?

Specialisten zijn er nog niet in geslaagd om de exacte oorzaak te ontdekken. Ze stellen wel vast dat deze aandoening verbonden is met:

 • Erfelijke factoren.
 • Gebruik van alcohol.
 • Bepaalde eetgewoonten
 • Overgewicht

Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat je je bewust bent van de effecten van sommige voedingsmiddelen.

Een aantal soorten eten maken de symptomen van jicht erger. Je moet dat soort voeding dus zo veel mogelijk vermijden. Ontdek deze welke voedingsmiddelen het betreft in dit artikel.

1. Rood vlees

Rood vlees

Wanneer je teveel rood vlees eet, kan dit complicaties veroorzaken bij patiënten die al gediagnosticeerd zijn met deze aandoening.

Dit komt omdat rood vlees een grote hoeveelheid purine bevat. Bij de afbraak hiervan ontstaat veel urinezuur.

Door het eten van dit vlees kunnen problemen ontstaan in de gewrichten van het lichaam.

2. Zeevruchten

Schelpdieren worden gewoonlijk zeevruchten genoemd. Patiënten met jicht kunnen deze het beste schrappen uit hun dieet.

Veel bestanddelen van schelpdieren zijn gezond, zoals je wellicht al weet. Jammer genoeg bevatten ze ook een grote hoeveelheid purine.

Dat betekent dus dat zeevruchten het niveau van urinezuur in het lichaam verhogen wanneer je ze eet. Het gevolg is dan dat de ontsteking en de pijn erger worden.

3. Bier

Bier

We kunnen niet ontkennen dat vele bestanddelen van bier gezond zijn voor het lichaam. Toch zullen patiënten met deze vorm van artritis problemen ervaren wanneer ze bier drinken.

Bier verhoogt immers het peil van het urinezuur in het lichaam. Maar wat eigenlijk nog erger is, is dat bier de processen verstoort waarmee het lichaam urinezuur afvoert.

Bovendien zullen de bestanddelen van bier de ontstekingsprocessen van de gewrichten rechtstreeks aantasten. Tegelijkertijd veroorzaken ze meer stijfheid en zal de patiënt het nog moeilijker krijgen om te bewegen.

4. Suikerrijke dranken

Frisdranken en suikerrijke dranken bevatten zoetstoffen zoals:

 • maïssiroop
 • fructose
 • kunstmatige zoetstoffen

Die ingrediënten laten de productie van urinezuur in het lichaam stijgen.

Wanneer iemand dagelijks deze drankjes nuttigt, stijgt het risico op de ontwikkeling van aandoeningen van het metabolisme aanzienlijk. Bovendien bestaat er een groter risico op ziekten zoals artritis en jicht.

Men heeft een verband ontdekt tussen het drinken van bepaalde koolzuurhoudende drankjes en het effect op het beendergestel. Deze drankjes zouden de kans op botproblemen vergroten.

5. Witvis

Witvis

Sommige vissoorten helpen het lichaam om ontstekingen en pijn onder controle te houden. Witvis is echter schadelijk voor patiënten die last hebben van een ophoping van urinezuur.

Witvis bevat gemiddeld tussen de 50 en de 150 milligram aan purine. Dit zal voor problemen zorgen bij de behandeling van jicht.

We geven je een overzicht van enkele soorten witte vis:

 • Kabeljauw
 • Baars
 • Wijting
 • Heek

6. Champignons

Champignons tegen klachten van jicht

Champignons zijn lekker, exotisch en bevatten weinig calorieën. Ze zijn een bron van van voedingsstoffen en vele mensen voegen ze graag toe aan allerlei gerechten.

Maar wie last heeft van jicht, kan het eten van champignons beter beperken. De reden is dat champignons een stijging veroorzaken van urinezuurkristallen in de gewrichten.

7. Lever

Men raadt mensen met bloedarmoede aan om lever te eten, want de oorzaak van bloedarmoede is een gebrek aan ijzer. Maar als je voortdurend last hebt van jichtcrisissen, dan is lever geen goede voedingskeuze.

Lever is voedsel van dierlijke oorsprong. Dat betekent dus dat het zoals andere dierlijke voedingsmiddelen een grote hoeveelheid purine bevat. We weten al dat dit bestanddeel schadelijk is voor mensen met jicht.

Vermijd dus vooral de voedingsmiddelen die we in dit artikel hebben opgesomd wanneer je je jicht behandelt. Dat is dé manier om de symptomen te verminderen en te overwinnen door op je eten te letten.

We raden je aan om voor voeding te kiezen die ontstekingsremmende, pijnstillende en ontgiftende eigenschappen heeft en voldoende te drinken. Dit zal op een uitstekende manier helpen om urinezuur te verwijderen uit het lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
 • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.