Je lichaam ontgiften doe je zo!

· 14 juli 2015

Je voelt je alsof de hele wereld aan je voorbij raast. Je voelt je traag, moe en slaperig, je geeft nergens om… maar zo ben je eigenlijk helemaal niet! Wanneer je je verloren vitaliteit wil herwinnen en je lichaam wil ontgiften, lees dit artikel dan verder.

Vooraleer op zoek te gaan naar vreemde ziekten en er je gemoed door te verliezen, moet je je eens afvragen wat je zoal met je lichaam gedaan hebt. Eet je wel gebalanceerd? Heb je jezelf niet blootgesteld aan schadelijke stoffen? Neem je voedingssupplementen zonder te weten wat de precieze werking van de ingrediënten zijn? Als dat het geval is, zou het wel eens tijd zijn voor een ontgifting van je lichaam. Het is namelijk mogelijk dat toxische stoffen zich in je lichaam hebben opgestapeld. En deze moeten dus geëlimineerd worden, maar hoe? Hieronder geven we je 10 aanbevelingen om je lichaam te ontgiften.

Maar laat het ons eerst even over je levensgewoonten hebben…

Waarom zou ik mijn lichaam moeten ontgiften?

In deze moderne tijden zijn we allemaal onderhevig aan verschillende vormen van besmetting: fabrieken die schadelijke stoffen in de atmosfeer uitstoten, schoonheidsproducten met een overdaad aan chemische stoffen, voedsel dat met behulp van pesticiden gekweekt wordt… Het wordt ons bijna onmogelijk gemaakt om niet onderhevig te zijn aan deze vormen van vergiftiging! En jammer genoeg absorbeert ons lichaam dergelijke schadelijke stoffen erg makkelijk, maar kan het ze niet op een even makkelijke manier uitscheiden.

Het spijsverteringssysteem voorziet andere systemen in het lichaam van energie en informatie. Daarom kan een natuurlijk en gezond dieet helpen om schadelijke stoffen uit ons lichaam te elimineren en ons gezonder te maken. Hier zijn twee basismethoden om je lichaam te ontgiften:

  • Vasten op basis van vloeistoffen

Als sappen en beperkende diëten jouw ding zijn, dan zal je houden van deze methode. Het is gebaseerd op het vervangen van normale voeding met water, groente- en fruitsappen en infusies gedurende één dag. Dit zal er niet enkel voor zorgen dat je lichaam ontgift wordt, maar ook dat dode cellen verwijderd worden, je huid verjongt en je lichaam revitaliseert. Maar vooraleer je aan dit avontuur begint, moet je een arts raadplegen, die je zal kunnen aangeven wanneer het juiste moment voor jou is om te vasten, zonder gezondheidsrisico’s te lopen.

  • Verrijking en vervanging van je dagelijkse dieet

Met deze methode vervang je ongezonde voeding met voedsel dat reinigt en energie geeft en waardoor je je licht en levendig voelt. Het leuke aan deze methode is dat je deze manier van eten in je dagelijkse dieet kan incorporeren en dat je het voor lange tijd kan volhouden. Je moet er gewoon steeds op letten dat je voldoende voedsel eet, dat je lichaam ontgift. Je kan er ook voor kiezen om enkele dagen alleen maar ontgiftende voeding te eten. We raden groene bladgroenten, fruit, zaden, hele granen en wit vlees aan. Drink ook steeds veel water.

Maar wacht! We hadden je belooft 10 aanbevelingen te geven voor het ontgiften van je lichaam, niet? Je kan ze hieronder terug vinden. Maak je keuze, combineer ze en ontgift je lichaam!

Je lichaam ontgiften: 10 aanbevelingen

Aanbeveling 1: Sap van citroen

citroen

Citroenen noemt men ook wel eens het fruit van duizend mogelijkheden. De naam krijgt het niet door zijn smaak, maar door de ongelofelijke eigenschappen die het bevat, waardoor het een fantastisch ontgiftend voedsel is. Citroensap desinfecteert wonden, zuivert het bloed, reinigt de lever en de nieren, versterkt de luchtwegen en verzacht de zenuwen.

Een enkele eetlepel citroensap in een glas warm water doet al wonderen voor het ontgiften van je lichaam. Het verwijdert schadelijke gastro-intestinale substanties en helpt tegen aandoeningen van de keel. Het effect is bovendien nog sterker wanneer je het drinkt voor het ontbijt. Drink gewoon dagelijks van dit mengsel en je zal al snel de effecten gewaar worden.

Aanbeveling 2: Sap van sinaasappelen

Sinaasappelen zijn het fruit van de zon. Ze zijn verrukkelijk en bevatten vitamine A, B2, B1 en C en ook vele  mineralen. Drink sinaasappelsap bij het ontbijt en je zal merken dat je lichaam zich vult met leven, omdat je spijsverteringsstelsel gereinigd wordt. Het bevordert circulatie en wondheling.

Aanbeveling 3: Druiven

Druiven zijn één van de primaire ontgiftende fruitsoorten. Aarzel dus niet om te genieten van hun heerlijke smaak. Ze bevatten vitamine B en kalium en zijn nuttig tegen een heleboel aandoeningen: reuma, jicht, artritis, aandoeningen van de nieren, hypertensie en atherosclerose. Ze hebben ook laxatieve eigenschappen, maar aan de andere kant zal een infusie van de bladeren van de druivenplant diarree stoppen en aambeien genezen. Eet dus druiven!

Aanbeveling 4: Bieten

Bieten voorzien ons lichaam hoofdzakelijk van foliumzuur, ijzer en vitamine A. Men beweert dat dit de enige soort voeding is, die osteoporose kan omkeren. Het wordt ook gebruik bij de behandeling van anemie, geelzucht, verlies van eetlust, angst en blaas-, lever- en nierproblemen. Ze elimineren urinezuur uit het lichaam, zorgen voor een verzachting van de symptomen die met de menopauze gepaard gaan en voorkomen myomen. Eet minsten drie keer per week bieten en je zal je lichaam en je bloed zuiveren.

Aanbeveling 5: Appels

appels

Appels worden sterk aanbevolen voor mensen die enkele kilo’s willen verliezen. Waarom? Omdat de hoge aanwezigheid van vezels in appels je lichaam reinigt. Ze bevatten ook kalium en vitamine E en C. Ze werken ook als licht laxativum en diureticum. Ze lossen cholesterol op en controleren diabetes en hypertensie. Wanneer je organische appels aan je dieet toevoegt, zal je je in de toekomst veel meer ontspannen en levendig voelen.

Aanbeveling 6: Perziken

Dit is een perfect fruit voor een dieet laag aan calorieën. Het heeft laxatieve en diuretische eigenschappen en voorziet het lichaam van vitamine A, B1, B2, en C. Je kan het als fruit nuttigen, maar ook als thee. Plaats één geschilde en in stukken gesneden perzik in water en laat het 1 minuut lang koken. Drink ’s morgens twee warme koppen van deze thee om je lichaam te zuiveren, je huid te hydrateren en je weefsels te reconstrueren.

Aanbeveling 7: Aardbeien

Aardbeien hebben zo’n verrukkelijke smaak! Ze voorzien het lichaam van ijzer, foliumzuur, salicylzuur en vitamine C. Ze doen echter nog meer: telkens als je aardbeien eet, help je je lichaam om urinezuur (dat jicht veroorzaakt) en slechte cholesterol uit te scheiden. Aardbeien hebben bovendien ook diuretische en anti-reumatische eigenschappen en werken als ontstekingsremmer en astringent. Verder worden ze gebruikt tegen anemie en diabetes. Eet dagelijks aardbeien en je zal gezonder worden!

Aanbeveling 8: Okra

Okra heeft vele toepassingen in de keuken. Het bevat veel vezels, vitamine B1 en B6, foliumzuur, nicotinezuur, ijzer en calcium. Heerlijke okrasoepen doen je likkebaarden, zuiveren gelijkertijd je lichaam en voorkomen constipatie.

Aanbeveling 9: Komkommer

Zo verfrissend en gezond! Komkommer is fantastisch voor de huid en het lichaam in het algemeen. Het werkt diuretisch, het zuivert en kan gal- en nierstenen verwijderen. Het wordt ook gebruikt bij het behandelen van prostaatproblemen en aandoeningen van het zenuwstelsel. Eet komkommer steeds in zijn natuurlijke toestand, goed gewassen en indien gewenst gepeld. Als je daar van houdt, kan je komkommer ook besprenkelen met wat citroen.

Aanbeveling 10: Ananas

De koningin van het fruit! Het past perfect in diëten om gewicht te verliezen en je lichaam te reinigen. Het bevat veel vitamine C en stimuleert de vertering en de darmactiviteit. Bovendien elimineert ananas ook parasieten. Je kan het gewoon eten of als sap drinken. Je zal je lichaam al snel voelen verjongen. Het is een perfecte manier om de dag te starten op een lege maag.

Aanbeveling 11: Hele granen

granen

Voedsel dat rijk is aan vezels, zal schadelijke stoffen door het darmstelsel heen loodsen, totdat ze uitgescheiden worden. Probeer hele granen en je zal nooit iets anders willen. Ze bevatten bovendien ook antioxidanten en zijn zeer voedzaam.

En tot slot nog een advies…

Alles wat je dus nog rest om te doen is een methode te kiezen en je eigen doelen te stellen. Gezond eten is de basis van een goede gezondheid. Probeer nieuwe salades en sappen uit en je lichaam zal je ongetwijfeld dankbaar zijn.