Kun je op een natuurlijke manier zwanger worden op je vijfenveertigste?

Veel vrouwen stellen zwanger worden uit tot hun laatste reproductieve jaren. De waarheid is dat de vruchtbaarheid van een vrouw door vele factoren wordt beïnvloed, en één daarvan is de leeftijd.
Kun je op een natuurlijke manier zwanger worden op je vijfenveertigste?
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

In de meeste ontwikkelde landen heeft zich een nieuw verschijnsel voorgedaan: natuurlijk zwanger worden op je vijfenveertigste. Er zijn vele economische, academische, sociale en andere factoren die vrouwen ertoe aanzetten zwanger worden tot hun laatste reproductieve jaren uit te stellen.

Er zijn gevallen van vrouwen die zwanger worden op hun vijfenveertigste of ouder. Velen weten echter niet of deze zwangerschappen natuurlijk zijn of niet. In dit artikel onderzoeken we  hoe groot de kans is dat je op deze leeftijd op natuurlijke wijze zwanger wordt.

Vruchtbaarheid van vrouwen

Vruchtbaarheid verandert met de leeftijd. Het begin van het reproductieve leven van een vrouw begint met de eisprong en de menstruatie. Deze fase begint in de adolescentie, rond de leeftijd van 14 jaar, hoewel elk lichaam zich in een verschillend tempo ontwikkelt.

Maar ook het reproductieve leven van een vrouw kent een einde. Op natuurlijke wijze zwanger worden op je vijfenveertigste heeft hierdoor een verkleinde kans. Maar om te begrijpen waarom, moet je weten wat er gebeurt tijdens de menstruatiecyclus.

Wat gebeurt er tijdens de menstruatiecyclus?

Menstruatie

In de eierstokken bevinden zich kleine met vloeistof gevulde follikels. De eitjes bevinden zich in deze follikels. Aan het begin van elke menstruatiecyclus produceren de hersenen echter een follikelstimulerend hormoon dat de groei van de follikel stimuleert. Wanneer een follikel rijpt, geeft het een eitje vrij, en dat eitje is klaar om door sperma worden bevrucht.

Als dit gebeurt, wordt de vrouw zwanger. De cellen worden geïmplanteerd in het baarmoederslijmvlies en ontwikkelen zich tot een baby.

Echter, als de eicel niet bevrucht is, stoot de baarmoeder een laag van de wand af en wordt het door het lichaam tijdens de menstruatie uitgescheiden, waardoor de cyclus opnieuw begint. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is de typische lengte van elke menstruatiecyclus 26 tot 35 dagen.

Zeven jaar later zijn vrouwen in hun meest vruchtbare fase, waarin het lichaam meer geneigd is zwanger te worden. Deze vruchtbare periode duurt tot eind jaren dertig of begin jaren veertig.

Daarna begint de vruchtbaarheid echter geleidelijk af te nemen. Menstruatieperiodes komen minder vaak voor als gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen. Waarom gebeurt dit?

Beperkt aantal eitjes

In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen een bepaald aantal eicellen of follikels. Dit staat bekend als ovariële reserve en het is één van de belangrijkste elementen als het gaat om de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Meisjes worden geboren met ongeveer een miljoen eicellen. Maar wanneer een meisje de puberteit bereikt, neemt het reserve af tot ongeveer 400.000. Van deze eicellen zal de vrouw slechts 300 tot 400 beschikbare ovulaties hebben om zwanger te worden tijdens hun reproductieve leven.

De beste reproductieve leeftijd

Zwangere vrouw

De beste reproductieve fase is als de vrouw in de twintig is. Naarmate de tijd verstrijkt en de vrouw ouder wordt, neemt haar ovariële reserve echter af. Op deze manier compliceert het vruchtbaarheid zichzelf en neemt de kans om zwanger te worden af.

Een 30-jarige gezonde vrouw heeft slechts 20% kans om zwanger te worden. Volgens specialisten begint de ovariële reserve echter dramatisch te dalen tussen de leeftijd van 35 en 37 jaar. Vrouwen van 40 jaar hebben slechts 5 procent kans om zwanger te worden.

Met andere woorden, slechts 5 van de 100 vrouwen zal zwanger worden en de rest zal het opnieuw moeten proberen. Daarom is de biologische kans om zwanger te worden op 45 jarige leeftijd zeer klein. Ook wordt alles nog ingewikkelder door het begin van de menopauze.

Natuurlijk zwanger worden op je vijfenveertigste: de kansen

Je zou kunnen denken dat de vruchtbaarheid niet eindigt tot een vrouw menopause bereikt. De mogelijkheid om op een natuurlijke manier zwanger te raken vermindert echter al vele jaren eerder, ongeveer op 45-jarige leeftijd. Ook verminderen dan de kansen van andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF.

Onderzoekers proberen echter de kans om op oudere leeftijd zwanger te worden te vergroten. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat op dit moment de kans om zwanger te worden op 40-jarige leeftijd 27,6% is. Op 44-jarige leeftijd daalt het percentage met ongeveer 20%. Zwanger worden op je vijfenveertigste is een kans van slechts 10%.

Het is belangrijk om op te merken dat op dit moment de leeftijd van 43 de nieuwe leeftijdsgrens is om door middel van een medische ingreep zwanger te worden. Deze behandelingen zullen echter veel duurder zijn voor oudere vrouwen. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden je vijfenveertigste zeer klein is.

Conclusies

Gelukkige zwangere vrouw

Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de kans op zwangerschap af, vooral na de leeftijd van 35 jaar. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden op 45-jarige leeftijd. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die van plan zijn zwanger te worden of wachten om zwanger te worden dit in gedachten houden.

Het is ook belangrijk dat ze zich goed informeren, verschillende opties overwegen en een realistisch beeld hebben van de kans op succes. Dit zal hen helpen de beste beslissingen op het gebied van gezinsplanning te nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.