Hoe kun je de vruchtbaarheid van een man verhogen?

28 april 2019
Antioxidanten helpen om de kwaliteit en mobiliteit van sperma te verbeteren. Er zijn ook voedselbronnen die rijk zijn aan vitamines die goed zijn voor de vruchtbaarheid. In dit artikel vertellen we je over welke voedselbronnen we het hebben.

Vruchtbaarheid is het vermogen om kinderen te krijgen. De vruchtbaarheid van een man is afhankelijk van zijn testikels, die verantwoordelijk zijn voor het produceren van sperma en het afscheiden van mannelijke geslachtshormonen.

Als het sperma klaar is, reizen de zaadcellen twaalf dagen lang door de bijbal (een lange buis) totdat ze de testikels bereiken. Gedurende die tijd rijpen ze en verwerven ze mobiliteit. Slechts 10% van de ejaculatie bevat echter sperma. De resterende 90% bestaat uit zaadblaasjes en prostaatafscheidingen.

Als gevolg hiervan is de kwaliteit van het sperma erg belangrijk voor bevruchting. De kwaliteit van het sperma heeft eigenlijk niets te maken met de leeftijd van een man, maar veel meer met zijn dagelijkse gewoontes.

Oorzaken van onvruchtbaarheid

 • Hormonale stoornissen: dit soort stoornissen treden op als er sprake is van een afname van gonadotropines, de hormonen die worden afgescheiden door de hypofyse.
 • Afwijkingen van chromosomen: patiënten met chromosomale afwijkingen hebben onder andere kleine testikels, vergrote borsten en een laag testosterongehalte.
 • Cryptorchisme: in dit geval dalen de testikels bij de geboorte niet volledig af naar het scrotum, wat het gebied onder de penis is.
 • Bloedvataandoeningen: hoge temperaturen als gevolg van veneuze reflux veranderen de spermakwaliteit.
 • Infecties: testikelonsteking.

Lees ook: Je vruchtbaarheid stimuleren: 4 makkelijke tips

Hoe je de spermakwaliteit kunt verbeteren

Spermacellen die een eitje willen binnendrinken

Mannelijke onvruchtbaarheid kan alleen gediagnosticeerd worden door doktoren. Aan de hand van de karakteristieken van elk geval in het bijzonder, raden ze vervolgens hormonale stimuli en antioxidanten aan die de kwaliteit en mobiliteit van het sperma, en zo de vruchtbaarheid van een man, kunnen verbeteren.

Er zijn echter ook natuurlijke antioxidanten beschikbaar. Deze natuurlijke opties bestaan uit een dieet dat rijk is aan groenten, fruit en vis.

Advies om de vruchtbaarheid van een man te verbeteren

 • Regelmatig trainen, aangezien obesitas een risicofactor vormt als het gaat om de productie van sperma.
 • Een gezond dieet aanhouden is essentieel om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Antioxidanten zijn vooral aanwezig in groenten en fruit. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is vijf porties.
 • Een gebrek aan calcium leidt niet alleen tot ziekten zoals osteoporose of diabetes, maar vermindert ook de vruchtbaarheid.
 • Een laag zinkgehalte verlaagt de testosteronproductie. Zorg er daarom voor dat je voldoende vlees, vis, zeevruchten en eieren eet.
 • Foliumzuur is ook verantwoordelijk voor het verbeteren van de spermakwaliteit. Je kunt het vinden in peulvruchten, volkoren granen en groene groenten.
 • Probeer hete douches of baden te vermijden en houd ook geen warme voorwerpen in de buurt van je genitaliën, aangezien hoge temperaturen spermacellen kunnen doden. Houd hier ook rekening mee bij je kledingkeuze.
 • Het drinken van alcoholische dranken en het roken van sigaretten verkort de levensduur van spermacellen.
 • Vermijd stressvolle situaties omdat dagelijkse stress je testosteronniveau kan verlagen.
 • Probeer regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben.

Hieronder delen we een lijstje van voedingsmiddelen die zeer gunstig zijn om de vruchtbaarheid van een man te verhogen.

Macadamianoten

Macadamia noten om de vruchtbaarheid van een man te verhogen

Van alle soorten noten die er bestaan, is de macadamianoot het meest aanbevolen om de vruchtbaarheid van een man te verhogen. Dit komt doordat macadamianoten boordevol antioxidanten zitten. Deze noten zijn vijftien keer zo krachtig als vitamine E. Bovendien voorzien ze het lichaam ook van omega 3-vetzuren en alfa-linoleenzuur.

Het zou dus verstandig zijn om elke dag 75 gram macadamia noten eten. Dit is voldoende om de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te verkrijgen en de spermakwaliteit te verbeteren.

Vette vis

Tot de categorie ‘vette vis‘ behoren vissoorten zoals tonijn, zalm en sardines. Vette vissoorten zijn rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren. Daarnaast bevatten ze ook vetoplosbare vitamines die verantwoordelijk zijn voor het versterken van het immuunsysteem en het reguleren van hormonen. De vitamine E, die ook aanwezig is in vette vis, fungeert als een antioxidant.

Artisjokken

Artisjokken om de vruchtbaarheid van een man te verhogen

Artisjokken bevatten onder andere antioxidanten, zoals vitamine B, C en K. Maar ze zijn ook rijk aan voedingsstoffen zoals silibinine, cafeïnezuur en ferulazuur, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat artisjokken ontstekingsremmende, anti-allergene en antivirale voordelen bieden.

Om de vruchtbaarheid van een man te verhogen, moet hij een dieet aanhouden dat rijk is aan vezels en weinig vetten en suikers bevat.

We raden aan: Start het artisjokdieet en ontdek wat er met je lichaam gebeurt

Pinda’s

Pinda’s bevatten veel eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetten die het gehalte slechte cholesterol verlagen. Deze nootjes bevatten bovendien net zoveel antioxidanten als aardbeien.

Pinda’s voorzien het lichaam van de helft van de twaalf vitamines die het nodig heeft, zoals vitamine E, B2 en B3. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid pinda’s is 50 gram.

Vitamines A, C, D en E

Vitamine-capsules om de vruchtbaarheid van een man te verhogen

 • Vitamine A: reguleert de sekshormonen. Je vindt het in wortels, pompoenen, meloenen, mango’s en runderlever.
 • Vitamine C: verbetert de mobiliteit van het sperma. Je vind het in paprika, broccoli, bloemkool en ananas.
 • Vitamine D: verhoogt de seksuele capaciteit. Je vindt het in eieren, kaas en kabeljauw.
 • Vitamine E: optimaliseert de functies van de voortplantingsorganen. Je vindt het in avocado’s, spinazie, en volkoren granen.

Dus, waar zal je als eerst mee beginnen? 

 •  Ashok Agarwal. Role of antioxidants in treatment of male infertility: an overview of the literature. (2004).

https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(10)61641-0/pdf

 • Sudha Bhagwati. Food, Nutrition, and Male Fertility. (2017).

researchgate.net/publication/314281853_Food_Nutrition_and_Male_Fertility

 • Taymour Mostafa. Cigarette smoking and male infertility. (2010).

researchgate.net/publication/257736690_Cigarette_smoking_and_male_infertility

 • European Society of Human Reproduction and Embryology. A diet rich in nuts improves sperm count and motility. (2018).

sciencedaily.com/releases/2018/07/180704112048.htm