Ziekten bij pasgeborenen die een operatie vereisen
15 augustus 2019
Nieuwe behandelingen voor pasgeborenen die een chirurgische ingreep vereisen, hebben zich in de loop der jaren zowel in positieve als in negatieve zin ontwikkeld. Laten we eens kijken naar de ziekten en chirurgische behandelingen.
Bepaalde ziekten bij pasgeborenen veel voor, vooral in de eerste weken. Elke operatie die baby’s moeten ondergaan is echter complex, omdat ze zo fysiek zwak zijn.
Aangezien de perinatale zorg zich de laatste jaren op een zeer positieve en effectieve manier heeft ontwikkeld, is het overlevingspercentage van pasgeborenen die deze ziekten hebben, exponentieel verbeterd.
De ontwikkeling van geneeskunde die gericht is op pasgeborenen met complexe ziekten die een chirurgische behandeling vereisen, is mogelijk dankzij de volgende verbeteringen:
Effectieve prenatale diagnose met vroege referentie.
Verbetering van de chirurgische technieken en technologieën.
Een adequaat team van professionals die gespecialiseerd zijn op dit gebied.
Vooruitgang gericht op postoperatieve zorg.
Investeringen in de ontwikkeling van de neonatale chirurgie als subspecialiteit.
De meestvoorkomende ziekten bij pasgeborenen die een operatie vereisen
Er is een aantal veelvoorkomende ziekten bij pasgeborenen die een chirurgische ingreep vereisen. Hieronder delen we een korte samenvatting van wat ze zijn.
Natte navel bij pasgeborenen
De vloeistof uit de navelstreng kan afkomstig zijn uit twee soorten embryonale structuren. De meestvoorkomende zit in de rudimentaire sinussen. Het kan echter ook in de urachale of mesenteriale fistels zitten. Wanneer het vocht etterig wordt, kan de pasgeborene het risico lopen op septikemie.
Navelmassa bij pasgeborenen
Bij pasgeborenen is granuloom de meestvoorkomende vorm van navelmassa die zich kan ontwikkelen. Gelukkig reageert dit echter meestal goed op topische behandelingen. Een operatie is dus vaak niet nodig. Dit is echter niet altijd het geval.
Navelbreuk of supra-umbilicale hernia
In het geval dat de pasgeborene een navelbreuk heeft, is de kans groot dat dit vanzelf oplost. Bovendien is de kans klein dat er complicaties optreden. Hoe kleiner het probleem en hoe eerder de diagnose wordt vastgesteld, hoe groter de kans op een spontane oplossing.
Als de navelbreuk echter supra-umbilicaal blijkt te zijn, zal deze niet spontaan oplossen. Bovendien is het meestal symptomatisch, ondanks de geringe omvang. Een pasgeborene die aan deze aandoening lijdt, zal zonder meer een operatie nodig hebben.
Deze aandoening treedt op wanneer één of beide testikels niet in het scrotum worden gevonden. Dit probleem kan het gevolg zijn van een geaccentueerde cremasterreflex.
In andere gevallen is het mogelijk dat de testikels niet zijn afgedaald naar de balzak. In plaats daarvan zitten ze ergens waar ze niet zouden moeten zijn of ergens halverwege. Dit veroorzaakt cryptochisme of testiculaire ectopie.
Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de voorhuid ook iets is dat vaak een operatie bij pasgeborenen vereist. Dit is voornamelijk te wijten aan de ontwikkeling van cicatriciale en fysiologische verklevingen, evenals infecties in het preputiaal gebied.
Minimaal invasieve chirurgie
Als het gaat om ziekten bij pasgeborenen die een chirurgische ingreep vereisen, is minimaal invasieve chirurgie één van de belangrijkste chirurgische verbeteringen in de afgelopen decennia gebleken.
Dit heeft chirurgen in staat gesteld om de morbiditeit, pijn en littekenvorming als gevolg van de operatie sterk te verminderen. Dit is mogelijk dankzij de vermindering van de chirurgische incisies.
De evolutie van de geavanceerde chirurgische vaardigheden en de introductie van laparoscopische instrumenten hebben van de minimaal invasieve chirurgie één van de grootste vorderingen in de moderne geneeskunde gemaakt.
Dokters zijn erin geslaagd om de voordelen van minimale incisies te vergroten en daarnaast de hersteltijd van de patiënt te verkorten. Bovendien hebben ze de pijn die het veroorzaakt verminderd. Een ander voordeel is dat de procedures voor baby’s veel nauwkeuriger zijn geworden.
Dokters gebruiken momenteel minimaal invasieve chirurgie voor abdominale en thoracale aandoeningen bij pasgeborenen. Gelukkig zijn we nu in staat om de gezondheid van baby’s beter dan ooit tevoren te waarborgen, ongeacht de ziekte.
Weet je waarom honing en baby’s een slechte combinatie zijn? Honing is immers met zijn onmiskenbare zoete smaak een van de gezondste en meest voedzame soorten voedsel ter wereld. Hebben onze ouders en grootouders onze fopspenen niet bevochtigd met een…
Misselijkheid en braken komen vaak voor bij zuigelingen. Het is zelfs heel normaal dat ze op enig moment gastro-enteritis ervaren. Dit soort ongemak baart de ouders natuurlijk nog steeds zorgen. Vandaag zullen we je daarom vertellen hoe je frequent braken…
Als je al begonnen bent met je baby aanvullende voeding te geven, dan zul je dit artikel erg handig vinden. Je zult leren hoe je met weinig moeite gezonde maaltijden voor je baby kunt bereiden. Wil je deze opties eens…
Je wilt je baby waarschijnlijk graag aanmoedigen om te gaan kruipen. De eerste levensjaren van een baby zitten tenslotte vol met dit soort spannende en magische momenten. Hun vooruitgang en lichamelijke ontwikkeling vervuld hun ouders met trots. Het is een bron…
Als je baby overstuur is en huilt, kan het zijn dat hij last heeft van verstopping. In dit artikel zullen we je vertellen wat de belangrijkste oorzaken van constipatie bij baby’s zijn en hoe je het ongemak van je kind…
Een neonatale infectie of sepsis is een ernstige aandoening die pasgeboren baby’s treft en die, als deze niet tijdig wordt behandeld, tot een tragisch resultaat kan leiden. Weet je waar we het over hebben? Zo niet, lees dan verder om…