Wat zijn de beste massages voor een baby?

Tegenwoordig worden babymassages aanbevolen om zowel de fysieke als emotionele ontwikkeling te stimuleren. Bovendien bevordert het de band tussen ouder en kind.
Wat zijn de beste massages voor een baby?

Laatste update: 06 juli, 2019

Vandaag bespreken we de beste massages voor een baby. Op een gegeven moment moeten we allemaal de opgebouwde stress kwijtraken. Baby’s zijn hier geen uitzondering op en door een goede massage kan een baby zich beter voelen. Weet je echter wel welke massage het beste voor je baby is?

Momenteel wordt het masseren van baby’s en kinderen sterk aanbevolen. Dankzij massages voelen zij zich ontspannen en geliefd door hun vader en moeder. Bovendien helpt het bij het ontwikkelen van een sterkere band.

Wat zijn babymassages?

Wat zijn babymassages

Massages zijn een natuurlijk hulpmiddel dat al sinds de oudheid wordt gebruikt om pijn te verlichten. Ze worden voornamelijk via huid-op-huid contact gedaan. Bovendien geloven veel culturen dat gedachten en ademhaling van invloed zijn op deze techniek.

Baby- en kindermassages zijn een techniek die de ouder gebruikt om affectie en tederheid over te brengen op zijn of haar kleintje. Tijdens dit proces ervaart het kind een gevoel van fysiek en emotioneel welzijn.

Soorten babymassages

Vanaf het moment dat baby’s ter wereld komen, moeten ze dicht bij hun moeder blijven om haar warmte en aanraking te voelen. Om deze reden is het belangrijk om deze techniek vanaf de geboorte en tijdens de ontwikkeling van de baby toe te passen.

Door dit te doen, zullen een aantal belangrijke babybehoeften vervuld worden. Hieronder laten we je verschillende soorten massages zien  die je bij je baby kunt doen.

Babymassages stimuleren

Het masseren van de ledematen van de baby vanaf de geboorte is een geweldige manier om een goede motorische ontwikkeling te bevorderen. Je kunt dit doen door een specifieke massage uit te voeren en eenvoudigweg te masseren.

 • Om de massage effectief te laten zijn, leg je de baby op zijn of haar rug op een bed of een andere plek die comfortabel is.
 • Maak met je handen draaiende bewegingen met de klok mee op de gewrichten van de armen en benen.
 • Het is belangrijk dat jij je ook op je gemak voelt. Als je wilt, kun je zachte muziek op de achtergrond afspelen.

Massages om gas te helpen verdrijven

Het is normaal dat baby’s lucht inslikken als de borst- of flesvoeding krijgen. De lucht die ze inademen verandert in gas en het kan moeilijk voor ze zijn om dat te verdrijven.

Dit kan veel ongemak veroorzaken, zelfs zo erg dat baby’s er niet van kunnen slapen. Als dit gebeurt, kun je een kleine massage uitvoeren:

 • Leg je baby op zijn of haar rug en plaats de palmen van je handen rond de navel.
 • Schuif vervolgens je handen beetje bij beetje op en neer. Deze massage zal helpen om het gas stukje voor stukje te laten verdwijnen.

Massages voor baby’s die last van krampen hebben

Net als het hebben van gas in de darmen komt het ook vaak voor dat baby’s last van krampaanvallen hebben. Dit is een samentrekking van de spieren die het gebied van de darm omringen en het wordt geproduceerd door het lichaam van de baby.

Wanneer dit gebeurt, begint de baby meestal te huilen, vanwege het onprettige gevoel dat ze ervaren.

 • Om wat verlichting te brengen, leg je je baby met zijn of haar rug en je handen op het buikje.
 • Maak vervolgens kleine bewegingen, met de klok mee.
 • Je kunt ook wat olie of babycrème gebruiken zodat je handen beter over het buikje glijden.

Massages om obstipatie te verlichten

Sommige baby’s vertonen al op jonge leeftijd tekenen van obstipatie, vooral als ze flesvoeding krijgen in plaats van borstvoeding. In het geval dat je baby hier last van heeft, kun je hem of haar helpen met behulp van de volgende massage.

 • Leg je baby eerst op zijn of haar rug op een bed of commode.
 • Doe dan een kleine hoeveelheid opgewarmde olie in je hand en masseer hun buik zachtjes van de ene naar de andere kant.
 • De massage moet op de onderbuik gedaan worden, dat wil zeggen vanaf de navel en lager. Door dit te doen, activeer je de goede werking van de darmen.

De voordelen van een babymassage

Blije baby door massage

Hieronder zie je een lijst met de vele voordelen die massages voor een baby heeft. Het:

Massages voor baby’s kunnen verschillen, omdat ze variëren van therapeutische massage om een probleem te verhelpen, tot een eenvoudige ontspanningstechniek. Elke ouder kan zijn of haar eigen elementen toevoegen en eigen stijl hebben. Niettemin wordt het wel aanbevolen om een specialist te raadplegen voor het beste resultaat.

Ten slotte adviseren wij je om je baby massages te geven wanneer je maar wilt, en op het geschikte moment zolang als je denkt dat goed is. Vergeet ook niet om je kinderarts te vragen hoe die tegenover babymassages staat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • “The benefits of infant massage” artículo en web de la Infant Massage USA

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.