5 vragen over seks die je niet durfde te stellen

Hoe lang moet seks duren? Kan een penis breken? Dit zijn enkele van de vragen die je je waarschijnlijk al eerder hebt afgevraagd, maar die je nooit hebt durven stellen.
5 vragen over seks die je niet durfde te stellen
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 03 mei, 2023

We stellen over de meeste onderwerpen graag vragen. Wanneer het echter met seks te maken heeft, dan is er altijd schaamte of taboes. Hierdoor kan het stellen van bepaalde vragen over seks erg moeilijk zijn. Om die reden beantwoorden we in dit artikel 5 vragen over seks die je niet durfde te stellen.

Vragen over seks die je niet durfde te stellen

Vraag 1: Waarom is het voor een vrouw zo moeilijk om alleen met penetratie een orgasme te krijgen?

Je hebt jezelf deze vraag vast gesteld en het is normaal. In feite gebeurt het bij de meeste vrouwen. In feite heeft meer dan 65% van de vrouwen directe stimulatie van de clitoris nodig om een orgasme te krijgen.

De hersenen van vrouwen spelen bovendien een fundamenteel onderdeel van hun orgasme. In feite bevinden er zich op de clitoris meer dan 8.000 zenuwuiteinden en door ze te stimuleren worden de hersenen met sensaties gebombardeerd die een orgasme kunnen veroorzaken.

Om deze reden is het niet alleen belangrijk om de clitoris te stimuleren, maar ook om in een ontspannen en stressvrije mentale toestand te verkeren om een orgasme te kunnen bereiken.

Vraag 2: Wordt de vagina wijder als een vrouw veel seks heeft?

Vrouw houdt haar handen voor prive gebied

Seksuele relaties versterken de bekkenbodemspieren, waardoor samentrekking en verwijding van de vaginawand wordt bevorderd. Een van de meestvoorkomende mythes over seks is dat de vagina van een vrouw verwijdt als ze veel seks heeft.

Het is daarom een van de meestvoorkomende vragen over seks. Deze mythe is echter slechts een manier om vrouwen die hun seksuele vrijheid beleven, af te keuren en te shamen.

Het antwoord is dus nee. De vagina is perfect in staat zich aan de grootte van de penis aan te passen. Dat betekent dat die zich kan verwijden of samentrekken, omdat de wanden van de vagina zeer elastisch zijn en zich aan verschillende maten kunnen aanpassen. Bedenk bijvoorbeeld eens hoeveel het tijdens de bevalling kan verwijden.

Hierdoor is het niet waar dat de vagina verwijdt als een vrouw veel seks heeft. Leeftijd speelt er ook geen rol in. In feite verbetert seks de elasticiteit van de vaginale wanden. Orgasmes trainen en versterken bovendien de bekkenbodemspieren.

Vraag 3: Is coïtus interruptus (voor het zingen de kerk uit) een effectieve anticonceptiemethode?

Coïtus interruptus, beter bekend als ‘voor het zingen de kerk uit‘, is een anticonceptiemethode die wordt bereikt door de man zijn penis uit de vagina te laten trekken en daarbuiten te ejaculeren.

Een van de meestvoorkomende vragen over seks is of deze anticonceptiemethode effectief is. Nou, het heeft slechts een effectief percentage van 72% om een ongewenste zwangerschap te voorkomen (Engelse link). Dit komt door het feit dat de man vaak niet op tijd terugtrekt, naast het feit dat er in de pre-ejaculatievloeistof sperma aanwezig is.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is echter dat coïtus interruptus geen enkele vorm van bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen biedt. In feite gaat het om direct contact en dus volledige blootstelling aan seksueel overdraagbare aandoeningen.

Vraag 4: Hoe lang moet seks duren?

Stel aan het vrijen

De duur van seks is van elk paar en de situatie afhankelijk. Een bevredigende sekssessie duurt 7 tot 13 minuten. Dat is wat studies over het onderwerp lijken aan te geven. Dit betekent dat het idee van urenlange seks slechts een sociale idealisering is die bovendien verwachtingen schept die tot ontevredenheid, stress en angst kunnen leiden.

Volgens een onderzoek is seks zelfs wenselijk als het 7 tot 13 minuten duurt (Engelse link), is het te kort als het minder dan 2 minuten duurt en ‘te lang’ als het 10 tot 30 minuten duurt. In elk geval moet de seksuele handeling zo lang duren als het paar dat wil. Beiden moeten zich tevreden voelen en van de seks genieten, hoe lang het ook duurt.

Vraag 5: Kan de penis breken?

Bestaan er echt penisbreuken? Technisch gezien niet, want de penis is een orgaan zonder botten. Wat echter kan gebeuren (en wordt vaak een ‘penisfractuur’ genoemd) is de breuk van de tunica albuginea, die zich rond de corpora cavernosa wikkelt.

In feite kan dit type trauma met een penis in erectie gebeuren. Een trauma aan een penis in erectie kan er dus voor zorgen dat het omhulsel van de corpora cavernosa breekt als deze bijvoorbeeld plotseling buigt terwijl hij rechtop staat.

Dit is een zeer pijnlijke fractuur en kan zelfs een geluid bevatten dat op een botbreuk of een hematoom in het gebied lijkt. We moeten vermelden dat een penisbreuk snel door een arts moet worden behandeld.

Een behandeling die in feite zelfs een operatie kan vereisen. Aan de andere kant als het niet wordt behandeld, dan kan het ervoor zorgen dat de penis vervormd raakt of er wordt een soort seksuele disfunctie veroorzaakt (het onvermogen om een erectie te krijgen).

Nu we deze vragen hebben beantwoord, heb je er zeker nog veel meer, toch? Het is misschien tijd om onszelf van taboes te bevrijden en meer over dit belangrijke aspect van ons leven te leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • S. Andrea Miller and E. Sandra Byers, “Actual and Desired Duration of Foreplay and Intercourse: Discordance and Misperceptions within Heterosexual Couples”, The Journal of Sex Research, Vol. 41, No. 3 (Aug., 2004), pp. 301-309.
  • Gregory S Jack et al. “Current Treatment Options for Penile Fractures”, Rev Urol. 2004 Summer; 6(3): 114–120.
  • Ferrero G, La Pietra O., “[Coitus interruptus: unreliable method of birth control. A statistical study]” (en italiano), Sessuologia. 1968 Oct-Dec;9(4):163-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.