Advies voor koppels met seksuele frustratie

Stress, vermoeidheid, moeilijke tijden en een aantal seksuele disfuncties kunnen seksuele frustraties in een relatie veroorzaken. Het beste dat je ermee kunt doen, is erover praten en hulp vragen als je het nodig hebt.
Advies voor koppels met seksuele frustratie

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Seks kan om vele redenen op veel manieren worden beïnvloed. Stress, problemen, vermoeidheid of zelfs bepaalde seksuele disfuncties kunnen bijvoorbeeld seksuele frustratie bij koppels veroorzaken. In dit artikel geven we wat advies over hoe je dit samen kunt oplossen.

Seksuele frustratie bij koppels

Man wil seks en vrouw wil slapen

Er zijn net zoveel oorzaken van seksuele frustratie als dat er koppels in de wereld zijn. Erover praten is een krachtig hulpmiddel om het te overwinnen. Seksuele frustratie kan aan een gebrek aan seks te wijten zijn of zelfs, omdat seks niet langer bevredigend is. In beide gevallen kan seksuele frustratie bepaalde gevolgen hebben, zoals:

Aan de andere kant zijn er veel verschillende oorzaken van deze ontevredenheid. Ofwel omdat je een moeilijke en stressvolle tijd doormaakt (persoonlijke problemen of stadia zoals de menopauze), en seks je minder aanspreekt, of omdat er een gebrek aan communicatie over seks is met je partner.

Het kan ook zijn vanwege ruzie of seksuele stoornissen die een bevredigend seksleven verhinderen, enz. Hoe het ook zij, de vraag is: wat kun je doen als je je seksueel gefrustreerd voelt?

Advies voor seksueel gefrustreerde koppels

Ken jezelf

Vrouw leert eigen lichaam kennen

Masturbatie kan je helpen om je eigen lichaam beter te leren kennen en te beseffen wat je plezier geeft. Als het om seks gaat dan moet je in de eerste plaats jezelf kennen. Veel frustraties komen doordat beide niet precies weten wat ze willen of wat hen voldoening geeft.

Om deze reden kunnen culturele vooroordelen, taboes of de seksuele voorlichting die je hebt gekregen een negatieve rol spelen en tot ontevredenheid en seksuele frustratie leiden.

Je moet daarom eerst uitzoeken wat je bevredigt, door je eigen seksualiteit en lichaam beter te leren kennen. Daartoe kan masturbatie een methode zijn om jezelf te ontdekken.

Misschien ook interessant om te lezen:
8 interessante feiten over vrouwelijke masturbatie

Praat

Het heeft geen zin om te wachten tot je partner raadt wat je bevredigt of wat je wilt. Je moet daarom duidelijk praten over wat je het leukst vindt in intieme relaties.

Aan de andere kant, als er problemen zijn ‘tussen de lakens’, dan is het beter om daar ook over te praten. Het kan zijn dat iets wat je doet voldoening geeft voor een van jullie, maar niet echt voor de ander. Je moet daarom eerlijk zijn tegenover je partner. In feite moet je de communicatie en uiting van je wensen en behoeften bevorderen.

Het is misschien een goed idee om samen iets nieuws te proberen, nadat je er al eerder over hebt gesproken. Misschien zullen rollenspellen of nieuwe seksposities je nieuwe sensaties laten ervaren die seksuele frustratie helpen overwinnen.

Concentreer je niet alleen op het orgasme

Koppels met seksuele frustratie

Seks is niet alleen een orgasme hebben. Genieten van elke aanraking en elk gevoel is een fundamenteel onderdeel van seks. Vaak kan een orgasme een obsessie worden. Seks kan echter meer plezier bieden dan alleen het orgasme zelf. In feite kunnen strelen en genegenheid net zo aangenaam zijn.

Je moet begrijpen dat je levensstijl er vaak voor zorgt dat je je niet ontspannen voelt als je seks hebt. Opgebouwde stress of vermoeidheid kan er dus voor zorgen dat een orgasme moeilijker of zelfs onmogelijk wordt.

Daarom kan dit een vicieuze cirkel worden als je alleen een orgasme in gedachten hebt en als je denkt dat seks pas bevredigend is als het in een orgasme eindigt.

Effectief kunnen stress en frustratie ervoor zorgen dat je geen orgasme krijgt, wat je alleen maar meer stress zal bezorgen. Op die manier vergroot je je seksuele frustratie alleen maar.

Het is daarom het beste om je te concentreren op en te genieten van de contactfasen: van voorspel tot knuffelen en daarna genegenheid. Het orgasme zal uiteindelijk vanzelf komen.

Vraag hulp als je een seksuele stoornis ervaart

In veel gevallen zijn er seksproblemen die met bepaalde disfuncties verband houden. Enerzijds zijn de meestvoorkomende problemen bij mannen erectiestoornissen en vroegtijdige zaadlozing. Aan de andere kant, in het geval van vrouwen, zijn de meestvoorkomende:

  • Vaginisme
  • Anorgasmie
  • Hypoactieve seksuele luststoornis (HSDD)

Hoewel deze stoornissen een lichamelijke oorzaak kunnen hebben, houden ze allemaal verband met stress, angst en stemming. Om deze reden moet je, als er andere problemen zijn, eerst een specialist raadplegen en later sekstherapie als koppel proberen.

De voordelen van therapie kunnen zeer positief zijn en je helpen om je problemen op te lossen. Het zal je helpen om je seksleven te verbeteren en je seksuele voorlichting te voltooien terwijl je tegelijkertijd aan individuele problemen werkt. Het idee is om te genieten van welzijn, zowel tijdens je intieme momenten als daarnaast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.