8 interessante feiten over vrouwelijke masturbatie

Hoewel het tot op de dag van vandaag een taboe-onderwerp blijft, kan vrouwelijke masturbatie zeer nuttig zijn voor het voorkomen van vaginale infecties en het verlichten van menstruatiekrampen.
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 09 februari, 2023

Vrouwelijke masturbatie is een van die problemen die bij veel vrouwen verlegenheid veroorzaakt. Dit is niet alleen vanwege een gebrek aan informatie, maar bovendien ook vanwege alle taboes die rondom het onderwerp bestaan.

Helaas is de kennis van veel vrouwen met betrekking tot hun lichaam en hun seksualiteit beperkt gebleven. Dit is een direct gevolg van onjuiste overtuigingen en informatie over het onderwerp.

Over het algemeen is de overtuiging namelijk dat vrouwelijke masturbatie slecht of ongepast is, een van de grootste obstakels voor vrouwen om van de voordelen ervan te kunnen genieten.

Gelukkig zijn de meeste mythen tegenwoordig wel achterhaald. Steeds vaker bezorgen vrouwen zichzelf regelmatig genot. Ook doen meer vrouwen dat dan vroeger. Het interessante is dat het nu zelfs wordt aanbevolen door seksuologen en psychologen, omdat het je welzijn immers kan helpen verbeteren.

Daarom hebben we dit artikel opgedragen aan 8 interessante feiten die je zullen aanmoedigen om ervan te genieten, zonder angst of verlegenheid.

1. Het verbetert je humeur

Vrouwen die masturberen hebben een meer ontspannen gemoedstoestand. Daarnaast hebben ze de neiging om niet zo gestrest te raken als degenen die zichzelf onthouden van deze natuurlijke en plezierige ervaring.

Het genot dat je voelt tijdens de masturbatie, zorgt voor de afgifte van endorfines en serotonine. Dit zijn twee neurotransmitters die geassocieerd worden met geluk en welzijn.

2. Het voorkomt infecties

Daarnaast kan het orgasme dat veel vrouwen ervaren bij masturbatie heel gunstig zijn voor de preventie van infecties van de vagina en de urinewegen.

Door de lichamelijke reactie kan de baarmoederhals de daar opgehoopte bacteriën verwijderen, wat belangrijk is om infecties in het gebied te voorkomen.

Bovendien helpt het genot om de productie van antilichamen door het immuunsysteem te stimuleren. Het verbetert dus de respons van het lichaam om ongewenste indringers af te weren.

3. Masturberen helpt je om beter te slapen

Het gevoel van genot en welbevinden dat je bereikt met masturbatie heeft een positief effect op je slaapkwaliteit.

Vrouwen die geneigd zijn te masturberen voor het slapengaan, hebben vaak een diepere en ononderbroken slaap. Dit komt door het vrijkomen van hormonen die lichamelijke en geestelijke ontspanning teweegbrengen, wat essentieel is om goed te slapen.

4. Het kan menstruatiekrampen verminderen

Masturbatie is geen wondermiddel tegen de fysieke pijn. Het kan echter wel helpen bij het verminderen en onder controle houden van menstruatiekrampen.

De opwinding die je voelt door de clitoris en de vagina te stimuleren, dient als een natuurlijke pijnstiller. Het is ideaal om het gevoel van pijn in je buik tijdens de menstruatie te verminderen.

Daarnaast heeft deze activiteit de mogelijkheid om de aanmaak van hormonen te stimuleren. Dat helpt vervolgens om ontstekingen en spierspanningen onder controle te houden.

5. Vrouwelijke masturbatie verbetert de seksuele prestaties

Vrouwen die niet bang zijn om van deze prettige activiteit te genieten, hebben meestal betere seks. Dit is het resultaat van zekerder zijn over en het kennen van je eigen lichaam.

Tijdens masturbatie kun je gevoelige plekken verkennen. Dit kan dan paren helpen om ten volle van seks te genieten.

Het geeft ook een vrijbrief voor verbeeldingskracht en fantasieën. Daarnaast helpt het om je seksuele begeerte te verhogen en verbetert het de bereidheid om nieuwe dingen te proberen.

6. Het helpt om gemakkelijker een ​​orgasme te bereiken

Degenen die regelmatig problemen hebben om een ​​orgasme te bereiken, kunnen veel leren van het onderzoeken van de meest gevoelige delen van hun lichaam.

Vrouwelijke masturbatie is opwindend, het zet de bekkenbodemspieren aan het werk en maakt het mogelijk om gemakkelijker een hoogtepunt te bereiken.

De clitoris heeft meer dan 8.000 zenuwuiteinden. Nadat ze zijn gestimuleerd, leiden ze naar onnoemelijke gevoelens van genot. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden de meeste orgasmes bereikt dankzij stimulatie van de clitoris en niet door penetratie.

7. Het helpt anorgasmie en vaginisme voorkomen

Naast de reeds genoemde voordelen, werken zelfstimulatie en het genot dat je ervaart als een therapie voor diegenen die tijdens de geslachtsgemeenschap niet tot een orgasme komen. Dit probleem wordt anorgasmie genoemd.

Ook is het een geweldige remedie tegen de samentrekking van de vaginale spieren, beter bekend als vaginisme.

Deze aandoeningen zijn de meest voorkomende redenen voor een gynaecologisch consult, omdat ze de seksuele prestaties immers beïnvloeden.

8. Het helpt calorieën te verbranden

Ben je op zoek naar een gezonde manier om calorieën te verbranden? Zoek niet verder!

Vrouwelijke masturbatie helpt ongeveer 170 calorieën te verbranden, afhankelijk van hoe lang je het doet, de mate van stimulatie en de intensiteit van het genot.

Kortom, wees niet bang om van al deze voordelen van masturbatie te genieten. Als vrouw heb je namelijk het recht om te weten waar je het meest van geniet en om van je lichaam te genieten wanneer je maar wilt. Gooi je angsten en vooroordelen overboord en begin vervolgens met het ervaren van alle sensaties die je een beter gevoel van welbevinden geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.