Hoe moet je vrouwelijke anorgasmie behandelen

In de overgrote meerderheid van de gevallen kan vrouwelijke anorgasmie opgelost worden. Dit omdat het te maken heeft met psychologische problemen die professioneel behandeld en opgelost kunnen worden.
Hoe moet je vrouwelijke anorgasmie behandelen
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 26 mei, 2023

Vrouwelijke anorgasmie is een vaak voorkomende seksuele stoornis, samen met het gebrek aan zin in seks. Het is het onvermogen om een orgasme te bereiken ondanks de stimulatie, zin en opgewondente zijn tijdens seksuele relaties. Onderzoek door Goedele Liekens wijst uit dat de helft van vrouwen zelden of nooit een orgasme bereikt.

De voornaamste oorzaken zijn psychologisch, hoewel verwondingen in het genitale gebied en slechte leefgewoontes ook een klein percentage van de gevallen veroorzaken.

Hoewel sommigen het een ziekte noemen, is het in feite een functioneel probleem. Bepaalde gezonde oefeningen en de hulp van een specialist kunnen dit oplossen.

Het probleem is dat het onderwerp nog steeds als een taboe wordt beschouwd door veel mensen. Hierdoor zijn de diagnose en de behandeling niet zo gemakkelijk.

Dat is waarom we willen delen welke factoren meespelen bij het ontwikkelen ervan, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om er een oplossing voor te vinden.

Wat zijn de oorzaken van vrouwelijke anorgasmie?

Wegkijkende vrouw

Vrouwelijke seksualiteit omvat zowel interne als externe factoren die vrouwen soms verhinderen om volledig van hun seksuele relaties te genieten.

Het is zelfs zo dat meer dan 90% van de vrouwelijke gevallen van anorgasmie te maken hebben met psychologische en emotionele factoren. Daarnaast heeft slechts 5% van de gevallen fysieke oorzaken. Daarbij komt het vaak door desinformatie en gebrek aan seksuele voorlichting.

Dit zijn een paar van de mogelijke oorzaken in detail:

 • Seksuele trauma’s
 • Stress, zorgen of schuldgevoelens
 • Desinteresse of relatieproblemen
 • Angst of schaamte voor het hebben van een seksuele relatie
 • Overmatig gebruik van medicatie tegen hoge bloeddruk
 • Gebruik van antidepressiva of anticonceptie
 • Onzekerheid over de seksuele identiteit
 • Menopauze
 • Overmatig gebruik van drugs

Hoe wordt vrouwelijke anorgasmie vastgesteld?

Anorgasmie doet zich voor op vijf verschillende manieren, afhankelijk van de symptomen en de situaties doe ertoe leiden:

 • Primair: Als een vrouw nog nooit een orgasme heeft gehad, ondanks masturbatie of het hebben van seks.
 • Secundair: Als een vrouw ineens het vermogen om een orgasme te krijgen kwijtraakt, hoewel ze daar nog nooit eerder problemen mee heeft gehad.
 • Absoluut: Als geen enkele methode of situatie plezier geeft.
 • Relatief: Als een vrouw een orgasme kan bereiken door een bepaalde manier van stimulatie. Bijvoorbeeld: alleen vaginaal of alleen door stimulatie van de clitoris.
 • Situationeel: Als er alleen een climax bereikt kan worden in bepaalde situaties.

Wat kan er gedaan worden om vrouwelijke anorgasmie te behandelen?

Hoewel het altijd verstandig is om een specialist te raadplegen met vragen over deze situatie, kunnen enkele simpele stappen helpen om het probleem op te lossen.

Ontdek jezelf

Jezelf ontdekken

Het is essentieel om intieme momenten te hebben, zodat je je lichaam kunt ontdekken zonder angst om erachter te komen wat je fijn vindt en wat niet.

Kijk naar jezelf terwijl je naakt voor een spiegel staat. Accepteer jezelf zoals je bent en stimuleer de gedeeltes van je lichaam waarvan je denkt dat ze je plezier bezorgen.

Deze gewoonte is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het zal je ook helpen om te weten welke gebieden je opwinden en waar je van kunt genieten met je partner.

Zeg ‘ja’ tegen voorspel

Seks hoeft niet beperkt te blijven tot alleen penetratie. In veel gevallen is anorgasmie het gevolg van routinematige seks.

Als je een partner hebt, probeer dan nieuwe dingen uit. Neem de tijd om van strelen, speelsheid en andere vormen van voorspel te genieten waarvan je opgewonden zult raken.

Gebruik glijmiddel

Hand in slip

Hoewel glijmiddel anorgasmie niet zal oplossen, kan het zeker helpen om meer van plezierige seks te genieten.

Je kunt tegenwoordig zelfs producten vinden die speciaal gemaakt zijn om meer orgasmes te krijgen. Deze hulpmiddelen ontspannen de vaginale spieren en geven soms andere sensaties die je kunnen helpen om een climax te bereiken.

Doe regelmatig oefeningen

Oefeningen om je bekken en seksuele organen sterker te maken zijn een grote hulp als het op anorgasmie aankomt en andere seksuele stoornissen. Ze verbeteren seksuele prestaties en helpen je om je relaxter te voelen terwijl je naar een orgasme toewerkt.

Ze helpen ook om zenuwen en stress te bestrijden, twee emotionele factoren die velen linken aan deze stoornis.

Vermijd negatieve gedachtes

Knuffelend stel

Je negatieve gedachtes voeden of frustratie de overhand laten krijgen, kunnen grote obstakels worden.

Hoewel het niet gemakkelijk is om er vanaf te komen, is het belangrijk om je geest open te stellen om je doel te bereiken. Je zou angst, schaamte en foute overtuigingen aan de kant moeten zetten om plezier te beleven aan seks en om een orgasme te bereiken.

Ben je er klaar voor om dit op te lossen? Laat je informeren, volg onze tips en ga naar je gynaecoloog. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • West SL, Viniloor LC, Zolnoun D. A systematic review of the literature on female sexual dysfunction prevalence and predictors. Ann Rev Sex Res. 2004;15: 40-172.
 • Cabello-Santamaría F. Disfunciones sexuales femeninas. En Cabello F, Lucas M, editores. Manual Médico de Terapia Sexual. Madrid: Psimática; 2012.
 • Castañeda Sánchez O, Flores García E, López del Castillo Sánchez D, Cortés Gil H. Anorgasmy prevalence in women attended at Familiar Medicine Unit no. 1 in Obregon, Sonora, Mexico. Ginecol Obstet Mex.
  2005; 73: 525-30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.