Tips voor een bevredigender seksleven

Misschien schaam je je om erover te beginnen bij je partner. Om een bevredigend seksleven te hebben is het echter belangrijk om aan je partner te kunnen laten weten wat je wel en niet lekker vindt.
Tips voor een bevredigender seksleven
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 04 mei, 2023

Herinner je je eerste seksuele ervaring nog? Waarschijnlijk was seksualiteit iets waar je over nadacht en fantaseerde. Waarschijnlijk leek het hebben van een goed seksleven in je hoofd iets zeer aangenaams.

Wanneer je echter relaties aanknoopt, realiseer je je dat het helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt om een bevredigend seksleven te hebben.

Soms komt dit doordat we ons eigen lichaam niet goed kennen en soms omdat we ons schamen. Of misschien weet je gewoon nog niet zo goed waar je echt van houdt.

Als je over het algemeen niet van seks kunt genieten, dan kan dit artikel misschien behulpzaam zijn om dit deel van je leven te verbeteren.

Zorg dat je je eigen lichaam kent voor een beter seksleven

Voor veel mensen is het heel belangrijk om hun eigen lichaam goed te kennen. Er zijn ook een hoop mensen, zowel mannen als vrouwen, die hun eigen lichaam helemaal niet onderzoeken. Zij kijken helemaal niet naar hun eigen geslachtsdelen en raken ze ook nooit aan.

Blijkbaar zijn we in onze huidige wereld allemaal heel erg bescheiden en kuis. Deze bescheidenheid bestaat niet alleen onder oudere mensen, maar ook onder jongeren. Soms kan deze bescheidenheid het idee dat mensen van masturbatie hebben negatief beïnvloeden.

Masturbatie zou gezien moeten worden als iets gezonds! Het stelt mensen in staat zichzelf te bevredigen en te achterhalen waar ze van houden.

Als je nooit masturbeert, zal het zeer moeilijk zijn om werkelijk te genieten van de seksuele ervaringen die je met je partner hebt. Onderzoek jezelf dus. Je hoeft je niet te schamen en je hoeft al helemaal niet te denken dat je hiermee iets verkeerds doet.

Praat met je partner

Doet je partner je pijn? Wil je liever op een andere manier worden aangeraakt? Dit heeft wederom te maken met onze schaamte, maar in dit geval niet in relatie tot ons eigen lichaam, maar in relatie tot onze partner.

Het is belangrijk om je partner te laten weten wat je lekker vindt. Doe je dit niet, dan zal je seksleven waarschijnlijk nooit echt bevredigend zijn. Het is natuurlijk ook goed om het te laten weten als hij/zij het goed doet, overigens!

Seks

Misschien heb je mazzel en geniet je heus wel. Maar wat zou je nog meer willen proberen? Waar wil je nu worden aangeraakt?

Communicatie tussen twee partners is van essentieel belang, vooral als het aankomt op seks. Daarom is het ook zo belangrijk om je eigen lichaam goed te kennen. Als je namelijk niet weet waar je van houdt, dan zul je er ook niet om kunnen vragen.

Zie jezelf nooit als een object

Vroeger, en in sommige culturen nog steeds, geloofde men in het idee dat vrouwen gemaakt zijn om kinderen te baren. Gelukkig verliest dit idee alsmaar meer aanhangers.

Bovendien hoef je je ook niet verplicht te voelen om je lichaam aan je partner te bieden op het moment dat hij zin heeft in seks en jij helemaal niet in de stemming bent.

Zelf heb je ook behoeftes en natuurlijk het recht om gewoon ‘nee’ te zeggen. Als je geen zin hebt om te vrijen, doe het dan ook niet. Door verplicht te vrijen kan seks een stuk minder aangenaam worden, waardoor je seksleven ook nooit geheel bevredigend zal zijn.

Probeer jezelf dus nooit als een object te beschouwen. Je hebt volledig het recht om ‘nee’ te zeggen.

Maak gebruik van al je zintuigen

Muis

Missionarishouding? Routineuze seks? Om ervoor te zorgen dat je seksleven gezond blijft, is het belangrijk om nieuwe dingen te proberen. Zorg voor wat pit in je seksleven:

  • Sexy lingerie
  • Chocolade, ander etenswaar
  • Je kunt zelfs een poging wagen met de Kamasutra. Veel stelletjes vinden dit leuk en zien het als een manier om tijd met elkaar door te brengen en in vorm te blijven.
  • Heb je weleens gehoord van tantrische seks? Ook dit is een goede manier om te experimenteren!
  • Speeltjes en andere dingen uitproberen kan helpen om nieuwe sensaties en een hele nieuwe wereld aan genot te ervaren.

Jullie zijn samen een stelletje en ook in de wereld van seks kun je nieuwe dingen proberen. Waarom proberen jullie deze dingen daarom niet samen?

Vergeet je complexen

Schaamte is niet het enige wat genot kan belemmeren. Ook complexen over je eigen lichaam kunnen de manier waarop je seks ervaart verpesten.

Je partner kent jouw lichaam, maar je zult nooit op een gezonde manier van seks kunnen genieten als je het alleen maar wilt doen met het licht uit. Misschien durf je geen nieuwe standjes te proberen omdat je bepaalde delen van je lichaam, die je zelf niet mooi vindt, niet durft te laten zien.

Als je bepaalde delen van je lichaam niet mooi vindt, dan zijn hier twee oplossingen voor: je kunt ze desondanks toch leren te accepteren of je kunt iets doen om ze te veranderen.

Waarom heb jij zoveel problemen met je eigen lichaam als je partner jou mooi vindt zoals je bent? De enige persoon in de relatie die jou niet mooi en leuk vindt, ben jij zelf.

Bega jij de fouten die we hierboven genoemd hebben wel eens? Onthoud dat het voor een bevredigend en gelukkig seksleven belangrijk is om ruimdenkend te zijn. 

Wees ruimdenkend genoeg om open te staan voor nieuwe spelletjes, te genieten van seks zonder je druk te maken over hoe je lichaam er uitziet en om met je partner te praten over wat je wel en niet lekker vindt zonder je hierbij te schamen.

Ben je klaar om van je seksleven te gaan genieten? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.