Vijf tips voor een veilig en bevredigend seksleven

Leer hoe je van seks kunt genieten zonder je ergens zorgen over te maken. Bekijk de tips die we in dit artikel delen om te genieten van een bevredigend en veilig seksleven!
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 21 maart, 2023

Iedereen kan genieten van een veilig en bevredigend seksleven. Om dit te bereiken, is het echter nodig om een aantal tips te volgen die mensen geneigd zijn te vergeten of over het hoofd te zien. Daarom hebben we besloten om in dit artikel vijf tips met je te delen, zodat je kunt genieten van een goed seksleven.

Het genieten van je seksualiteit en dit op een gezonde manier doen is erg belangrijk voor je welzijn. Soms weten mensen echter niet wat ze moeten doen om dit te bereiken. Ontdek hieronder enkele basistips.

Hoe kan ik genieten van een veilig en bevredigend seksleven?

Zoals vele onderzoeken aangeven, maakt seksualiteit deel uit van onze persoonlijkheid. Daarom verwoordt ieder van ons het anders. Sommige tips kunnen echter in alle gevallen worden toegepast.

Een aantal van deze tips zijn erg belangrijk om in gedachten te houden, omdat onverantwoordelijkheid in deze gevallen je gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.

1. Bescherm je gezondheid

Een man scheurt een condoomverpakking open

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn een ernstig seksueel gezondheidsprobleem onder jongeren. Dit is een van de eerste belangrijke punten om te kunnen genieten van een bevredigend en veilig seksleven.

Het gaat erom jezelf te beschermen tegen mogelijke seksueel overdraagbare aandoeningen of infecties die momenteel een groot deel van de bevolking treffen.

Onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld HPV duizenden mensen per jaar treft. Dit is ernstig omdat een besmetting met het virus baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

2. Ken je lichaam om te genieten van een bevredigend en veilig seksleven

Om te genieten van een bevredigend seksleven is het essentieel om je lichaam te kennen. Dit geldt ook voor je geslachtsdelen. Het zou je verbazen als je weet hoeveel mensen nog nooit naar hun geslachtsdelen hebben gekeken, of zelfs hebben aangeraakt.

Masturberen, jezelf aanraken en jezelf zien is een gezonde manier om je lichaam te leren kennen en om te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Dit zal je in staat stellen om meer van seks te genieten.

3. Gebruik anticonceptie tegen ongewenste zwangerschap

De pil en het condoom zijn anticonceptiemiddelen

Anticonceptiemiddelen zijn goede hulpmiddelen om op een bevredigende en veilige manier van seks te genieten. Als je niet zwanger wilt raken en gewoon wilt genieten van bevredigende en veilige seks, is het essentieel om methoden te gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

De pil is zeer effectief en in combinatie met een condoom, wat helpt om de verspreiding van soa’s te voorkomen. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij je volledig op het genieten van het moment kunt concentreren.

We raden je aan om altijd je arts te raadplegen over de anticonceptiemethode die in jouw geval het beste kan werken. Misschien is de ene methode beter voor je dan de andere.

Als je een baby wilt, stop dan met het gebruik van de gekozen anticonceptiemethode en ga bij je arts langs. Hij kan je adviseren over supplementen en wanneer het veilig is om te proberen een kindje te krijgen.

4. Communicatie is essentieel

De vierde van de tips om te genieten van een  veilig en bevredigend seksleven is goede communicatie. Als je liever een andere positie uit wilt proberen of je wilt dat je partner je ergens anders aanraakt, dan moet je dit gewoon kunnen zeggen.

Zo kun je veel meer genieten van plezierige seks. Als je weet wat je leuk vindt en het assertief uitspreekt, zal er zeker iets veranderen. Daarnaast zal het leren om assertief uit te drukken wat je wilt ook op andere gebieden van je relatie zeer nuttig zijn.

5. Speel en experimenteer

Een seksspeeltje en glijmiddel voor een bevredigend seksleven

Om de seksuele opwinding te stimuleren, kun je zowel seksspeeltjes als glijmiddelen gebruiken die het libido verhogen. Voor veilige en bevredigende seks is het heel positief om met compleet nieuwe dingen te spelen en te experimenteren.

Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is om te kiezen voor seksspeeltjes die de vonk, die zo nodig is voor een relatie, weer nieuw leven kunnen blazen.

Soms kan dit je beschaamd of onzeker laten voelen. Als dit het geval is, moet je je eigenwaarde analyseren. Sommige mensen kunnen niet genieten van een goed seksleven, omdat ze niet van hun lichaam houden. Als dit je geval is, moet je praten met een deskundige.

We hopen dat deze vijf tips om te genieten van een  veilig en bevredigend seksleven je kunnen helpen om bepaalde aspecten die je misschien over het hoofd zag, nog eens te bekijken. Communicatie, het gebruik van condooms, de zorg voor je eigenwaarde en de kennis over je lichaam zal een gezonde seksualiteit garanderen.

Geniet je van een veilig en bevredigend seksleven? Aan welke van de vijf aspecten die we hierboven hebben genoemd heb je nog nooit eerder gedacht? Luister en ontdek je lichaam. Geniet altijd veilig van je seksualiteit zonder barrières en onzekerheden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.