Weet jij wat een dildo is?

Het gebruik van dildo's en andere seksspeeltjes is vrij populair en steeds meer mensen gebruiken ze om plezier te geven en te ontvangen. In dit artikel bekijken we wat een dildo is en hoe je deze kan gebruiken worden.
Weet jij wat een dildo is?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 05 mei, 2023

Seksspeeltjes wordt steeds populairder. Ze zijn er in veel verschillende soorten, dus het is niet altijd makkelijk om ze van elkaar te onderscheiden of te weten hoe ze heten. Wat is bijvoorbeeld precies een dildo? En wat is een vibrator?

Er zijn er zoveel op de markt dat er aan ieders behoeften voldaan kan worden. Hoewel veel seksspeeltjes vergelijkbaar zijn met elkaar, dienen ze verschillende doeleinden. Ook zijn ze gemaakt van verschillende materialen.

In dit artikel willen we graag laten zien wat ze precies zijn en wat de specifieke functie van ieder afzonderlijk speeltje is.

Wat is een dildo nou eigenlijk?

Een dildo is een seksspeeltje dat gebruikt kan worden tijdens de geslachtsgemeenschap of om te masturberen. Het heeft geen specifieke vibratiecapaciteit, behalve de intensiteit van de hand van de gebruiker.

Zoals bij alles wat met seksueel genot te maken heeft, zijn dildo’s er in verschillende materialen. Ongeacht waar ze van gemaakt zijn, is de beste optie altijd om er een van hypoallergeen materiaal te kopen om huiduitslag te voorkomen.

Dildo’s zijn een soort penissen in verschillende maten, met variaties in omtrek en lengte. De texturen en kleuren zijn verschillend, maar dat is vooral voor de esthetische details. Veel van deze speeltjes hebben verschillende vormen aan beide uiteinden, zodat ze kunnen worden gebruikt in een vagina of anus.

Wat is het verschil tussen een dildo en een vibrator?

Een vrouw houdt een vibrator in haar handen

Als we het over traditionele dildo’s hebben, is het belangrijkste om op te merken dat ze niet trillen. Er zijn echter wel hulpstukken op de markt, zodat je ze ook als vibrator kunt gebruiken.

Een vibrator heeft dan weer niet altijd de functie om inwendig te gebruiken voor stimulatie. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele kleine vibrators die alleen de clitoris stimuleren.

We kunnen ook andere vibrators vinden die gebruikt worden om verschillende delen van het lichaam te masseren en deze variëren ook in grootte, textuur en kleur.

Hoe kies je een dildo volgens jouw voorkeuren

  • Ten eerste identificeer je het soort ervaring dat je wilt. Dat wil zeggen, je kunt kiezen tussen speeltjes om inwendig te gebruiken of een speeltje dat trilt.
  • Ten tweede moet je de vorm en grootte in beschouwing nemen als het gaat om plezier, maar ook als het gaat om reisbehoeften. Wil je ermee reizen? Zo ja, past het dan in je reistas? Moet je het bij de douane laten zien?
  • Ten derde is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de materialen waarmee een seksspeeltje wordt gemaakt. Ze moeten vrij zijn van chemicaliën en niet leiden tot allergieën. (Leuk weetje: wist je dat dildo’s en fopspenen van hetzelfde soort rubber worden gemaakt?)
  • Tot slot, houd er rekening mee dat alle apparaten verschillende soorten batterijen en laders nodig hebben.

Ontdek ook het volgende artikel:
Probeer deze zeven seksspelletjes met je partner

De meest voorkomende dildo’s

1. Anatomisch correcte dildo’s

Dit zijn bijna exacte replica’s van een penis. Je kunt de eikel, de aderen en de zenuwuiteinden van de eikel zien. Bovendien produceren sommige winkels naar wens gemaakte dildo’s, die de penis waar je altijd al van gedroomd hebt kunnen voorstellen.

2. Eenvoudige dildo’s

Dit soort dildo heeft ook een fallische vorm, maar zonder alle details van een levensechte dildo. Ze zijn heel makkelijk te vinden en ook het goedkoopst. Dit is misschien een goede om mee te experimenteren om vertrouwen te krijgen.

3. Dubbele dildo’s

Deze zijn aanzienlijk langer dan de meeste dildo’s, hebben deze twee gelijke uiteinden om tegelijkertijd in te brengen. Lesbische koppels gebruiken ze vaak om elkaar tegelijkertijd te plezieren.

4. G-Spot dildo’s

Seksueel opgewonden vrouw

De G-spot bij vrouwen is een bron van plezier binnen in de vagina, die extatische sensaties kan veroorzaken. Het is niet altijd mogelijk om dit soort stimulatie met de handen te geven en dat is wat dit soort dildo’s zo bijzonder maakt. De punt heeft een kleine kromming, die helpt bij het vinden en raken van deze erogene zone.

5. Anale dildo’s

Deze zijn veel dunner dan de anderen, sommige modellen anale dildo’s hebben zelfs een licht kromme punt. Dit is zodat dit soort dildo’s niet helemaal in de anus passen. Dit brengt namelijk een hoog risico met zich mee en sommige mensen komen bij de spoedeisende hulp terecht om ze uit de anus te laten verwijderen.

De anale dildo kan in de vagina worden gebruikt, maar houd er rekening mee dat vaginale dildo’s niet in een anus ingebracht mogen worden, omdat dit tot verwondingen zou kunnen leiden.

Algemene dildo’s

Ze zeggen dat er twee soorten mensen zijn: degenen die masturberen en degenen die ontkennen dat ze masturberen.

Als je tot de eerste groep behoort, moet je weten dat er dildo’s zijn die je op je vingers kunt plaatsen. Zo kunnen ze verder gaan en andere effecten produceren. Er zijn ook uitbreidingen om te gebruiken op andere delen van het lichaam tijdens de geslachtsgemeenschap.

Ken je een man die vindt dat zijn penis te klein is? Vertel hem dat er prothesen zijn die hij aan zijn penis kan bevestigen om zijn partner af en toe een heel andere ervaring te geven.

Laten we ook niet vergeten dat orale seks een zeer populaire activiteit is en er zijn dus ook dildo’s die je aan een kin kunt bevestigen.

Een aantal slotopmerkingen

Sommige mensen zeggen dat dildo’s historisch gezien de oudste seksuele elementen van de mensheid zijn. We hebben de neiging aan te nemen dat oude vruchtbaarheidsbeeldjes eenvoudige beelden zijn, maar we kunnen niet uitsluiten dat ze ook gebruikt werden als dildo’s.

Seksspeeltjes zijn samen met mensen geëvolueerd en evolueren nog meer naarmate we de vele mythes rond seks beginnen op te lossen. Tegelijkertijd is de variatie nu zo groot (let op de woordspeling) dat het soms moeilijk is om er maar één te kiezen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macey K, Gregory A, Nunns D, das Nair R. Women’s experiences of using vaginal trainers (dilators) to treat vaginal penetration difficulties diagnosed as vaginismus: a qualitative interview study. BMC Womens Health. 2015 Jun 20;15:49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.