Doet anale seks altijd pijn?

Deze zone wordt niet van nature vochtig. Daarom is het dus belangrijk dat je bij anale seks een glijmiddel gebruikt om letsels of ongemakken te vermijden.
Doet anale seks altijd pijn?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer je de seks alleen tot de genitaliën beperkt dan ontneem je jezelf de kans om een andere manier van seks te ervaren en daarvan te genieten. Maar wat betreft anale seks moeten we ons toch vooral zorgen maken over de risico’s.

Wat is anale seks?

Anale seks wordt omschreven als de seksuele praktijk waarbij de penis of een erotisch speeltje in de anus en het rectum van je partner ingebracht wordt. Dit wordt al beoefend sinds de tijd van het oude Griekenland. Maar zelfs vandaag is het nog steeds voor vele mensen een taboe.

Sommige mensen beschouwen het als een onnatuurlijke daad in vergelijking met de vaginale seks.

Er bestaat zoveel verkeerde informatie dat het beschouwd wordt als een praktijk die uitsluitend homoseksuelen of biseksuelen gebruiken. Men staat er dan niet bij stil hoeveel voordelen of hoeveel genot het kan bieden.

Waarom is het een plezierige activiteit?

Waarom is anale seks een plezierige activiteit?

Anale penetratie is eigenlijk erg aangenaam omdat het tijdens de daad de clitoris stimuleert van het rectum tot het bekken. Maar als we dit op een psychologische manier bekijken, werkt ook het verbodene als een afrodisiacum.

Dit komt omdat het iets nieuw is. Het maakt de situatie dus zelfs nog opwindender. Maar op biologisch vlak bezit de anale zone ook een groot aantal zenuwvezels die gevoelig zijn voor aanraking.

Hoe maak je de anale zone vochtig?

Uiteraard zal de anus tijdens het vrijen niet uit zichzelf vochtig worden. De vagina doet dat wel. Het is dus belangrijk dat je voorzichtig bent met de penetratie. Want de spieren in die zone hebben niet dezelfde rekbaarheid.

Dit betekent dus ook dat het gebruik van een glijmiddel onontbeerlijk is. Je kan het ook op een natuurlijke wijze met speeksel natmaken. Maar wat je moet onthouden is dat dit gemakkelijk zal verdampen. Wacht dus niet te lang om te penetreren.

Wat is anale stimulatie?

Wat je ook het beste kan doen is de penetratie combineren met masturbatie. Dit is een manier om het plezier te verhogen en de spieren te ontspannen.

Zodra je de beslissing genomen hebt om anale seks uit te proberen moet je alle vooroordelen opzij schuiven. Anale seks is niet alleen een lichamelijke emotie maar is ook subjectief.

Bestaat er zoiets als anale masturbatie? Er is een methode waarbij je één of meer vingers inbrengt en tegelijkertijd masturbeert.

Dit voorkomt schade aan de wanden van het rectum.

Waar komt de pijn vandaan?

Anale seks

Als je tijdens anale seks te vlug probeert te gaan dan zullen de spieren zich niet ontspannen. En de sluitspieren zullen dan aangespannen blijven. Dit is de reden dat anale seks pijnlijk kan zijn. We raden aan om het volgende spelletje uit te proberen.

Hoe doe je dit?

 • Je kan de anale sluitspier eerst verwijden met de hulp van een glijmiddel op basis van water.
 • Breng daarna langzaam een vinger in de anus. Misschien zal je erg voorzichtige bewegingen moeten maken.
 • Het is de bedoeling de anus geleidelijk te vergroten totdat hij voldoende opgerekt is.
 • Pas dan kan je de penetratie uitvoeren. Dit is de enige manier om pijn te vermijden.

Hygiëne en veiligheid

De slijmvliezen die de rectale zone bedekken zijn vatbaar voor infecties en kunnen te maken krijgen van letsels. In het ergste geval kan er sprake zijn van een anale scheur. Daarom raden we je het volgende aan:

 • Versnelde penetratie veroorzaakt scheuren die de oorzaak zijn van bloedingen en wonden.
 • Dit kan op zijn beurt seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken zoals herpes, gonorroe of syfilis. Je moet dus een condoom gebruiken.
 • Het beste wat je kan doen is een bad nemen vóór en na de seks.
 • Zorg er ook voor dat je korte nagels hebt.
 • Eén van de meest voorkomende angsten is dat er tijdens de anale seks per ongeluk ontlasting vrijkomt. Als dit het geval is dan kan je altijd een lavement of klysma uitvoeren om het rectum te reinigen.

Risicovolle praktijken

Anale seks
 • Fisting: Dit is een extreme manier om genot te verkrijgen door de anus te verwijden. Je brengt dan alle vingers, de hand of de vuist in de anus.
 • Creampie: In dit geval ejaculeert de man in de rectale zone.
 • Anilingus: Dit wordt ook een zwarte kus genoemd. Bij deze praktijk is er sprake van contact tussen de anus en de mond van de andere persoon.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.