5 tips om prostaatkanker te helpen voorkomen

Prostaatkanker veroorzaakt vele sterfgevallen per jaar. De incidentie van deze aandoening is zeer hoog. Daarom is het essentieel om bepaalde tips te volgen om te proberen het ontstaan ervan te voorkomen.
5 tips om prostaatkanker te helpen voorkomen

Laatste update: 26 december, 2021

Het voorkomen van prostaatkanker is van groot belang, want het is een van de meest voorkomende vormen van kanker vandaag de dag. Het is een ernstige ziekte, waarvan het optreden van talrijke factoren afhangt. Het komt meestal voor bij mannen ouder dan 65 jaar.

De waarheid is dat specialisten de precieze oorzaak van het optreden van deze ziekte niet kennen. Ze weten echter wel dat er bepaalde gedragingen en gewoonten zijn die het ontstaan van de ziekte kunnen bevorderen.

Hoewel het effectief voorkomen van prostaatkanker niet mogelijk is omdat we niet alle factoren die een rol spelen kennen, zijn er wel manieren om het risico te verkleinen. In dit artikel geven we vijf tips om prostaatkanker te helpen voorkomen.

Wat is prostaatkanker?

Een arts met een schema en een aantal instrumenten

De prostaat is een orgaan dat deel uitmaakt van het mannelijk voortplantingssysteem. Het komt niet voor bij vrouwen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is de prostaat zo groot als een walnoot en bevindt hij zich onder de blaas, vlak voor de endeldarm.

De prostaat omsluit een deel van de urinebuis. Zijn belangrijkste functie is de productie van zaadvocht. Deze vloeistof maakt deel uit van het sperma en helpt bij het transport van de zaadcellen die uit de testikels komen en tijdens de zaadlozing worden uitgestoten.

Prostaatkanker is een veel voorkomende vorm van neoplasma. Volgens de Spaanse Vereniging tegen Kanker is het de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Zo veel zelfs, dat in Spanje in 2018 ongeveer 31.000 nieuwe gevallen werden ontdekt en ongeveer 6000 mannen aan deze ziekte stierven.

Net als elke andere vorm van kanker, bestaat deze aandoening uit verandering van bepaalde cellen. Daardoor gaan ze ongecontroleerd woekeren en dringen ze de omliggende weefsels binnen, waardoor die beschadigd raken. Bovendien kunnen er uitzaaiingen ontstaan.

Het is belangrijk het verschil te benadrukken tussen prostaatkanker en goedaardige hyperplasie. Dit laatste is een frequent gezondheidsprobleem dat met de leeftijd samenhangt en waarbij het orgaan in omvang toeneemt. De cellen vertonen echter geen kankerachtige kenmerken.

Risicofactoren voor de ziekte

Hoewel specialisten de precieze oorzaak van het ontstaan van prostaatkanker niet kennen, is er een reeks factoren vastgesteld die het risico verhogen. Volgens de specialisten van de Prostate Cancer Foundation, is een van de meest relevante de leeftijd.

De meeste gevallen van prostaatkanker worden ontdekt na de leeftijd van 65-69 jaar. Naarmate men ouder wordt, neemt de incidentie bovendien aanzienlijk toe. Dit betekent echter niet dat jonge mensen er niet aan kunnen lijden.

Aan de andere kant is het hebben van een familiegeschiedenis een van de belangrijkste risicofactoren. In deze gevallen treedt de ziekte meestal vroeg op, vóór de leeftijd van 60 jaar.

Ras is ook een bepalende factor. Afro-Amerikaanse mannen hebben een veel hogere incidentie van prostaatkanker. Helaas hebben zij ook een hoger risico om eraan te overlijden.

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat de woonplaats een rol kan spelen. Zo zijn er bepaalde landen waar het risico verhoogd is, zoals in de Verenigde Staten. Dit lijkt verband te houden met gewoonten en kenmerken van het gebied, maar ook met blootstelling aan zonlicht of  het voedingspatroon.

Tips om het risico op prostaatkanker te verlagen

Zoals we zojuist hebben gezien, zijn er een aantal factoren die het risico verhogen en die niet te veranderen zijn. Een man kan zijn leeftijd, ras of genetica niet veranderen. Daarom is er geen definitieve manier om prostaatkanker te voorkomen.

Uit talrijke onderzoeken blijkt echter dat er maatregelen zijn die het risico op prostaatkanker kunnen helpen verminderen. In de volgende paragrafen zullen we uitleggen welke dat zijn.

1. Zorg voor je voeding

Melk, boter en kaas op een houten tafel

Volgens specialisten van de Mayo Clinic is voeding een van de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om het voorkomen van deze vorm van kanker. Het lijkt erop dat een vetarm dieet het risico kan verminderen.

In een artikel dat in Redacción Médica is gepubliceerd, wordt uitgelegd dat zuivelproducten ook in verband worden gebracht met prostaatkanker. Mannen die veel zuivelproducten per dag eten (zoals kaas, melk of yoghurt) hebben een hoger risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.

2. Behoud van een gezond gewicht om prostaatkanker te voorkomen

Gewicht is een ander aspect dat van invloed lijkt te zijn op de ontwikkeling van prostaatkanker. Obesitas en overgewicht verhogen het risico. Dat wil zeggen, een BMI van meer dan 30 hebben.

Gewicht is op zijn beurt ook nauw verbonden met voeding en lichaamsbeweging. Daarom raden artsen aan om in geval van obesitas gewicht te verliezen door op de voeding te letten en een zittende levensstijl te vermijden.

3. Lichaamsbeweging

Verschillende studies, zoals een gepubliceerd door ICUA Advanced Urology (Spaanse link), leggen uit dat regelmatige lichaamsbeweging een van de manieren is om deze vorm van kanker te voorkomen. Niet alleen dat, maar het levert ook veel andere voordelen op, zoals het verbeteren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Bovendien is het, zoals we zojuist hebben gezegd, een van de fundamentele aspecten om gewicht te verliezen. Daarom raden specialisten aan om minstens drie keer per week matig intensief te bewegen. We moeten proberen om de fysieke activiteit aan te passen aan de persoonlijke omstandigheden van de man in kwestie.

4. Seksuele activiteit om prostaatkanker te voorkomen

Een andere manier om prostaatkanker te verminderen is seksuele activiteit. Het orgaan, zoals we gezien hebben, maakt deel uit van het mannelijk genitaal stelsel. In feite is het verantwoordelijk voor de productie van een deel van het sperma.

Daarom helpt frequente geslachtsgemeenschap om het orgaan te stimuleren. Dit kan helpen om de langdurige ophoping van schadelijke stoffen in het orgaan te verminderen. Het is echter essentieel dat het altijd veilige en gezonde seks is.

5. Vermijd medicijnen en drugs

Drugs en medicijnen zijn chemische stoffen die de neiging hebben om schadelijke effecten in het lichaam te veroorzaken. Veel van deze stoffen hopen zich op en kunnen reacties in de weefsels veroorzaken die na verloop van tijd schadelijk zijn.

Wanneer is het nodig een arts te raadplegen?

Prostaatkanker komt tegenwoordig in de meeste landen veel voor. Artsen voeren screeningtests uit om de diagnose op tijd te kunnen stellen. Daarom is het essentieel voor alle mannen om regelmatig een arts te bezoeken, vooral als er een familiegeschiedenis van deze ziekte is.

Dat geldt ook als er symptomen optreden, zoals ongemakken bij het plassen, een onderbroken urinestraal of bloedingen. Je moet extra voorzichtig zijn als je ouder bent dan 60 jaar.

Onthoud dat prostaatkanker heel vaak voorkomt

Zoals we hebben kunnen zien, is prostaatkanker een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. Hoewel het waar is dat er geen definitieve manier is om het te voorkomen, zijn er veel eenvoudige maatregelen die het risico op deze ziekte kunnen helpen verminderen.

Het belangrijkste is te proberen er een gezonde levensstijl op na te houden. Dieet, lichaamsbeweging en gewicht zijn fundamentele aspecten om voor te zorgen. Daarnaast moet je regelmatig je arts bezoeken, vooral als je de genoemde risicofactoren hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.