Tien veelgestelde vragen over seksualiteit

Veel mensen zijn tegenwoordig opener over seksualiteit, maar er zijn nog steeds veelvoorkomende vragen als gevolg van de taboe-status van dit onderwerp. Lees verder en ontdek de meestvoorkomende vragen en hun antwoorden!
Tien veelgestelde vragen over seksualiteit
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 02 november, 2022

Het artikel van vandaag gaat over de tien meestvoorkomende vragen over seksualiteit, volgens seksuologen. Sommige ervan gaan ook over de meest verbreide mythes over lichamelijke liefde en verbinding. Dit artikel zal je twijfels wegnemen, en je voor eens en voor altijd leren kennismaken met seksualiteit in al zijn vormen.

Tien veelgestelde vragen over seksualiteit

Dit onderwerp is voor veel mensen taboe en is dat ook geweest. Daarom hebben mensen nog steeds vragen, die vaak een belemmering zijn om van intieme ontmoetingen te genieten. Laten we eens kijken welke dat zijn.

1. Bestaat er zoiets als meervoudige orgasmes?

Inderdaad, meervoudige orgasmen bestaan. Dr. Miguel Sira, een seksuoloog, zegt zelfs dat er verschillende soorten orgasmen bestaan. In zijn boek Entre Sábanas legt hij uit dat er een meervoudig orgasmepatroon bestaat, dat gekenmerkt wordt door een fase van intense en snelle opwinding.

Deze fase wordt gevolgd door een fase van korte, aanhoudende intensiteit, en vervolgens een periode van talrijke orgasmen van wisselende intensiteit die eindigt met een geleidelijke afname.

Een vrouw en een man in bed met handen verstrengeld

2. Ben je lesbisch als je een vrouw bent die fantaseert over andere vrouwen?

Dit is niet waar. Volgens het Kinsey Institute Dictionary of Sexology, zijn seksuele fantasieën denkbeeldige mentale voorstellingen die seksuele handelingen stimuleren of begeleiden.

Seksuele fantasieën bepalen dus niet noodzakelijk iemands seksuele geaardheid, maar wel andere factoren van grotere complexiteit.

3. Als je nog nooit een vaginaal orgasme hebt gehad, betekent dit dan dat je er nooit een zult krijgen?

Dat betekent het niet. Je kunt zo’n orgasme krijgen, zolang je aandacht besteedt aan stimulatie van de clitoris. Houd er echter rekening mee dat de clitoris, en niet de vagina, in de meeste gevallen de bron van het orgasme is.

4. Kun je zwanger worden als je seks hebt terwijl je menstrueert?

Je kunt zeker zwanger worden, hoewel de waarschijnlijkheid afneemt. Een vrouw moet namelijk een eisprong hebben om zwanger te kunnen worden, maar de menstruatiecyclus is niet altijd regelmatig. We weten dus niet altijd precies wanneer de eisprong is.

Daarnaast is er ook nog metrorrhagie, dat bestaat uit vaginaal bloedverlies buiten de menstruatieperiode. Ook daar moet je rekening mee houden.

5. Waarom voel je pijn als iemand je clitoris aanraakt?

Misschien komt het omdat je partner niet weet hoe hij de clitoris op de juiste manier moet stimuleren en hem aanraakt zoals hij zijn eigen geslachtsdelen aanraakt, wat waarschijnlijk minder voorzichtig is. Je moet dus communiceren om dit te veranderen.

De clitoris is zeer gevoelig en heeft zachte aanrakingen nodig. Een vrouw moet dit communiceren met haar partner. Sommige vrouwen voelen genot met subtiele aanrakingen, gemaakt op een cirkelvormige manier, of met licht wrijven in een verticale richting. Het is echter verschillend voor iedere vrouw.

Zoals je ziet, moet je hem of haar precies vertellen hoe je wilt dat hij of zij je stimuleert. Je kunt ook masturberen en hem of haar laten zien hoe je het doet, zodat hij of zij het kan leren.

Een vrouw kust haar vingers

6. Doet de grootte van de penis er echt toe?

De lengte van een penis doet er niet toe voor het krijgen van een orgasme. Zoals je waarschijnlijk al weet, kunnen veel vrouwen een orgasme krijgen door te masturberen met alleen hun vingers.

Het belang dat aan de grootte van de penis wordt gehecht, is te wijten aan mythes en culturele overtuigingen, maar seksualiteit is veel meer dan dat. Sterker nog, het gaat verder dan penetratie of de grootte van de penis.

Deze nadruk op de grootte van de penis is ingegeven door de beelden die in pornofilms worden afgebeeld, maar we weten dat deze voornamelijk nep of fantasieën zijn.

7. Zal je seksualiteit afnemen als je ouder wordt? Deze vraag is een van de veelgestelde vragen over seksualiteit

Seksualiteit eindigt niet met de ouderdom, het eindigt pas als we sterven! Het enige dat gebeurt met de ouderdom is dat sommige dingen veranderen en dat mensen seksualiteit anders ervaren.

8. Kun je aan iemands uiterlijk zien dat hij homoseksueel is?

Seksuele geaardheid wordt beïnvloed door onder andere veel affectieve, psychologische en cognitieve aspecten, en alles wat je hoeft te weten om te bepalen of iemand homoseksueel is, is hem te vragen het uit te spreken. Het uiterlijk van een persoon is niet echt indicatief voor zijn seksuele voorkeur.

9. Verlies je seksuele potentie op volwassen leeftijd als je tijdens je adolescentie vaak masturbeerde?

Dit is nog een van de meestvoorkomende vragen over seksualiteit. Het is volledig onwaar, en een ongegrond geloof dat op de een of andere manier de overhand heeft in veel samenlevingen.

Masturbatie is volkomen natuurlijk en vermindert de seksuele potentie niet, zelfs niet als mensen er op jonge leeftijd mee beginnen.

10. Gaat vroegtijdige ejaculatie vanzelf over?

Vroegtijdige ejaculatie kan het gevolg zijn van meerdere factoren, dus je moet een specialist raadplegen om de beste behandeling voor jou te vinden. Het kan tijd kosten en gedragsbehandeling, counseling of medicatie omvatten.

Veel mythes zijn in de loop van de tijd in de maatschappij verankerd geraakt en hebben aanleiding gegeven tot valse overtuigingen die alleen maar afbreuk doen aan het genot van de seksuele functie. Nu weten we dat seksualiteit breed is en dat zowel mannen als vrouwen een actieve rol kunnen spelen om meer bevrediging te bereiken. Zo, heeft het lezen van dit artikel de vragen beantwoord die je had over seksualiteit?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beyer, C., & Komisaruk, B. (2009). El orgasmo y su fisiología. Revista Ciencia.
  • Moyano, N., & Sierra Freire, J. (2014). Fantasías y pensamientos sexuales: Revisión conceptual y relación con la salud sexual. Revista Puertorriqueña de Psicología.
  • Homosexualidad y género. (2004). Cuicuilco.
  • San Martín Blanco, C. (2014). Intervención sexológica en eyaculación precoz. Semergen. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(15)30005-8
  • Unidad para la Promoción y Defensa de los Derechos Humanos. (2015). Orientación Sexual e Identidad de Género. Segob.
  • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. https://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001
  • Wespes, E., Amar, E., Eardley, I., Giuliano, F., & Hatzichristou, D. (2010). Guía clínica sobre la disfunción sexual masculina: disfunción eréctil y eyaculación precoz. Asociación Europea Urologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.