Vermindert obesitas de levensverwachting?

Obesitas vermindert de levensverwachting van mensen omdat deze aandoening het risico op ernstige ziekten zoals kanker verhoogt.
Vermindert obesitas de levensverwachting?

Laatste update: 08 september, 2021

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat obesitas de levensverwachting vermindert. Deze gegevens zijn zorgwekkend als je er rekening mee houdt dat het aantal mensen met obesitas of overgewicht in de wereld de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat obesitas hart- en vaatziekten, diabetes en kanker kan veroorzaken. De OESO – Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – schat dat er tegen het jaar 2050 95 miljoen vroegtijdige sterfgevallen kunnen zijn als gevolg van overgewicht.

Volgens schattingen van die organisatie is Mexico het land dat de zwaarste vermindering wat levensverwachting betreft zal ondergaan als gevolg van obesitas. Zij worden gevolgd door Rusland, Polen, de Verenigde Staten, Japen en India, in die volgorde. Vandaag de dag is een op de vier mensen zwaarlijvig. 

Obesitas vermindert de levensverwachting

Vermindert obesitas de levensverwachting

Momenteel wordt obesitas gezien als een wereldwijde epidemie die niet stopt met groeien. Onderzoekers denken dat ongeveer 1,9 miljard volwassenen in de wereld aan deze aandoening lijden. Ook hebben ongeveer 340 miljoen kinderen en tiener er last van.

Obesitas is een risicofactor voor het krijgen van ziekten. Onder deze ziekten kunnen we de volgende benadrukken, die nauw verwant zijn aan elkaar:

 • Diabetes type 2: momenteel hebben 8 op de 10 mensen met diabetes ook overgewicht of obesitas.
 • Hypertensie: dit is een veelvoorkomende ziekte bij mensen met overgewicht.
 • Hartziekte: dit omvat verschillende hartaandoeningen, waarvan verschillende met het risico op overlijden.
 • Beroerte: hypertensie is de belangrijkste risicofactor.
 • Slaapapneu: verhoogt je risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen.
 • Metabool syndroom: dit omvat ook een reeks aandoeningen die het risico op hartaandoeningen, diabetes en beroertes verhogen.
 • Vette leverziekte: verhoogt het risico op ernstige leverbeschadiging, cirrose of leverfalen.
 • Artrose: gewicht zet druk op de gewrichten en het kraakbeen.
 • Galblaasproblemen: er is een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen en cholecystitis.
 • Nierziekte: obesitas stimuleert en versnelt nierziekte.
 • Problemen tijdens de zwangerschap: zwaarlijvige moeders lopen ook een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap.
 • Kanker: sommige soorten kanker zijn ook in verband gebracht met overgewicht en obesitas.

Onthullende onderzoeken

Een onderzoek in het FMC-magazine (Spaanse link) dat in 2013 werd gepubliceerd, toonde de resultaten van een 40-jarige follow-up van 3.456 mensen met obesitas, waarvan 1.55o mannen en 1.907 vrouwen. Ze begonnen allemaal met het onderzoek toen ze tussen de 30 en 49 jaar oud waren.

Het onderzoek concludeerde dat obesitas de levensverwachting vermindert. Het wijst er namelijk op dat mannen ongeveer 5,3 jaar van hun leven verliezen en vrouwen ongeveer 7,1 jaar. Als deze mensen ook rookten, steeg dit tot 6,7 jaar bij mannen en 7,2 jaar bij vrouwen.

Een andere studie (Engelse link) uitgevoerd door het National Cancer Institute (NCI) van de Verenigde Staten, gepubliceerd in 2014 in het tijdschrift PLOS Medicine, concludeerde dat mensen met meer dan 50 kg overgewicht tussen 6,5 en 13,7 jaar minder leven dan mensen met een normaal gewicht.

Ook interessant om te lezen:
Consumptiegewoonten die leiden tot obesitas

Het rapport van de OESO

Overgewicht verkort de levensverwachting met ongeveer drie tot vier jaar

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteerde in 2019 een rapport waarin staat dat alleen al het feit van overgewicht de levensverwachting met ongeveer drie tot vier jaar verkort. In dit geval hebben ze het alleen over mensen met overgewicht, niet over obesitas.

Het rapport merkte ook op dat drie van de vijf zwaarlijvige mensen in rijke landen wonen. Onder hen zijn de Verenigde Staten, waar ongeveer 40% van de volwassenen en 20% van de kinderen een te hoog lichaamsgewicht heeft. In het Verenigd Koninkrijk hebben drie op de vijf mensen overgewicht.

De OESO vestigt de aandacht op het feit dat 50% van de mensen in de wereld een ongezond voedingspatroon heeft. Twee op de vijf mensen eten niet genoeg groenten en fruit. Bovendien doet een op de drie mensen te weinig aan lichaamsbeweging.

Deze organisatie waarschuwde ook dat als deze situatie niet verandert, in de komende 30 jaar 60% van de nieuwe gevallen van diabetes veroorzaakt zal worden door obesitas. Het zal ook 18% van de hart- en vaatziekten, 11% van de gevallen van dementie en 8% van verschillende soorten kanker veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Orozco, P. (2013, abril 3). El sobrepeso y la obesidad reducen la esperanza de vida. Recuperado 22 de abril de 2020, de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207203759556
 • Kitahara, C. M., Flint, A. J., Berrington de Gonzalez, A., Bernstein, L., Brotzman, M., MacInnis, R. J., Moore, S. C., Robien, K., Rosenberg, P. S., Singh, P. N., Weiderpass, E., Adami, H. O., Anton-Culver, H., Ballard-Barbash, R., Buring, J. E., Freedman, D. M., Fraser, G. E., Beane Freeman, L. E., Gapstur, S. M., Gaziano, J. M., … Hartge, P. (2014). Association between class III obesity (BMI of 40-59 kg/m2) and mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. PLoS medicine, 11(7), e1001673. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001673
 • Moreno, G. M. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(2), 124-128.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.