Consumptiegewoonten die leiden tot obesitas

Je consumptiegewoonten kunnen leiden tot zwaarlijvigheid. Daarom is het erg belangrijk om goed te leren je boodschappen te doen. In dit artikel zullen we je enkele tips geven.
Consumptiegewoonten die leiden tot obesitas
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 05 november, 2022

Obesitas is een van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen van de wereldbevolking en vereist onmiddellijke aandacht. Deskundigen blijven dus het belang benadrukken van het veranderen van onze consumptiegewoonten die kunnen leiden tot obesitas en het leren wat niet te kopen en wat wel te eten.

Boodschappen doen is namelijk het moment waarop mensen de meeste fouten maken met betrekking tot hun welzijn. In dit artikel bekijken we enkele van de beste tips.

Bij obesitas gaat het niet alleen over vet, maar ook over consumptiegewoonten

Consumptiegewoonten die leiden tot obesitas

Het aannemen van gezonde eetgewoonten is voor veel mensen moeilijk. Na jarenlang verwerkt voedsel en fastfood te hebben geconsumeerd, is het geen gemakkelijke taak om ze voor te lichten over de nieuwste wetenschappelijk bewezen voedingstrends.

Je hoeft echter niet te verhongeren of lekker eten op te geven om gezond te zijn. Ook hoef je niet dagelijks intensieve lichamelijke activiteit te ondergaan. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat het beste is voor je lichaam en dat je niet gewoon stopt met eten om alleen maar magerder te worden.

Vaak richten mensen zich op het elimineren van transvetten uit hun leven, ook al kunnen andere ingrediënten je ook schaden en je plannen om gezond te eten saboteren.

Zout en suiker zijn bijvoorbeeld zeer aanwezig in alle soorten bewerkte producten (zelfs vermomd in die producten die ‘gezond’ zouden zijn).

Over het algemeen leidt regelmatige consumptie van enkelvoudige suiker tot een verhoogd risico op ziekte op korte en middellange termijn volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine (Engelse link).

Beide stoffen zijn net zo schadelijk als transvetten omdat fabrikanten ze gebruiken om de smaak van bewerkte te verbeteren en ze daardoor aanmoedigen om er meer van te consumeren. Daarom is het moeilijk om niet toe te geven aan de neiging om meer te eten dan zou moeten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het onthouden van suikers en koolhydraten niet hetzelfde als het aannemen van goede eetgewoonten.

Consumptiegewoonten: koop goed, wees goed, eet goed

Industrieel gebakken goederen en snoep bevatten transvetten en stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn echter ook zuiveldesserts zoals nep ‘yoghurts’, fastfood, gefrituurd voedsel, enzovoort. Ja, de meeste industrieel bewerkte producten bevatten lege calorieën!

De overgrote meerderheid van de mensen weet niet wat ze kopen als ze door de gangpaden van de supermarkt lopen. Ze vertrouwen op wat grote letters op een pakje aangeven en lezen zelden de etiketten.

Ze kopen bijvoorbeeld vaak diepvriesgroenten in omdat ze denken dat die gezond zijn. Deze bevatten soms echter grote hoeveelheden zout, suikers, vetten en andere toevoegingen.

Dit geldt met name wanneer diepvriesgroenten een vorm van beslag bevatten. Volgens een in 2019 gepubliceerd onderzoek (Engelse link) is dit soort voeding zelfs behoorlijk schadelijk voor je gezondheid. Daarom moet je prioriteit geven aan de inname van vers voedsel.

De sleutels tot gezonde aankopen

Lees de voedingsetiketten

Bij het kiezen van voedsel in de supermarkt bevelen gezondheids- en voedingsdeskundigen het volgende aan:

  • Lees altijd de etiketten om te controleren op zout, suiker en andere toevoegingen.
  • Onthoud dat verse en biologische voedingsmiddelen echte voedingswaarde hebben. Broccoli mag dus bijvoorbeeld niet in een verpakking zitten.
  • Als een product een groot aantal toevoegingen heeft, is de intrinsieke waarde ervan afgenomen of verdwenen (zoals bij diepvriesgroenten).
  • Volg de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) met betrekking tot de aanbevolen dagelijkse consumptie van zout en suiker.

Volgens de criteria van de experts is het veel gemakkelijker om het voedsel op de juiste manier te consumeren als je een goede aankoop doet. De volgende stap gaat over het leren bereiden van gezonde maaltijden in gematigde porties.

Meer over dit onderwerp:
Xenical: een medicijn tegen obesitas

Aanvullende hulpmiddelen tegen overgewicht

Ook al zijn de bovenstaande tips aanvullende hulmiddelen tegen obesitas en het terugkrijgen van de controle over wat je eet, toch is het essentieel om geleidelijk consistente eetgewoonten aan te nemen. Raadpleeg een arts en volg zijn of haar instructies om dit te doen.

Bepaalde voedingssupplementen kunnen ook gewichtsverlies en eetlustbeheersingsprocessen ondersteunen. Sommigen blokkeren de opname van vetten uit voedsel en verminderen het aantal calorieën. Ze helpen ook om verzadiging te bevorderen en de eetlust te verminderen.

Deze supplementen kunnen ook helpen om de eetgewoonten aanzienlijk te verbeteren en het onderhoud ervan in de loop van de tijd te vergemakkelijken, wat leidt tot gewichtsverlies.

Je moet echter altijd de richtlijnen van je arts volgen en een samenhangende strategie ontwikkelen om de gewenste resultaten te verkrijgen. Wat er ook gebeurt, leren hoe je gezond voedsel kunt kopen en bereiden is de beste optie om zwaarlijvigheid te bestrijden.

Het belang om obesitas te verminderen

Het verminderen van obesitas is essentieel om je gezondheid te verbeteren. Hiervoor moet je gezonde gewoonten aannemen als het gaat om boodschappen doen en consumeren. Houd je aan een uitgebalanceerd dieet om dit doel te bereiken. Tot slot, vul het ook regelmatig aan met fysieke activiteiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kearns CE., Schmidt LA., Glantz SA., Sugar industry and coronary heart disease research: a historical analysis of internal industry documents. JAMA Intern Med, 2016. 176 (11): 1680-1685.
  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (Nutrinet -Santé). BMJ, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.