6 waarheden over het consumeren van te veel zout

We eten veel meer zout dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. We weten ook dat te veel zout consumeren gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Te weinig zout binnenkrijgen kan ook schadelijk zijn. Wat moet je hierover weten?
6 waarheden over het consumeren van te veel zout
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 07 november, 2022

Zout, of natriumchloride, is een samengesteld mineraal dat normaal gesproken als smaakversterker wordt gebruikt. Maar al jaren waarschuwen experts voor de gevaren voor de vele mensen die te veel zout consumeren.

Bij velen bekend als wit gif, zoals tafelsuiker of geraffineerd meel, kan het langdurig consumeren van grote hoeveelheden leiden tot gezondheidsproblemen. Is het echter waar wat ze zeggen over het eten van zout? Hieronder zullen we de belangrijkste waarheden over het eten van te veel zout bespreken. Bekijk de volgende aanbevelingen.

1. Te hoge consumptie kan een hoge bloeddruk veroorzaken

Zoutinname heeft invloed op de bloeddruk

Gegrond bewijs suggereert dat zout een van de hoofdoorzaken is van een hoge bloeddruk. Het hebben van chronische hoge bloeddruk staat ook bekend als arteriële hypertensie. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op een beroerte en hartaandoeningen, een van de belangrijkste doodsoorzaken in eerstewereldlanden.

Sommige tests (link in het Engels), uitgevoerd in landen als het Verenigd Koninkrijk, Japan en Finland, toonden bijvoorbeeld aan dat het dagelijks verminderen van de zoutinname leidde tot een verlaging van de hoge bloeddruk en het sterftecijfer door beroertes.

Deze zelfde experts wezen er echter op dat dit ook kan zijn omdat ze tegelijkertijd andere gezonde gewoonten aangenomen hadden.

2. Veel zout consumeren kan het risico op maagkanker vergroten

Tegenwoordig is maagkanker nog steeds een van de belangrijkste vormen van kanker. Geografische variaties in incidentiecijfers brachten onderzoekers ertoe te denken dat er een verband bestaat tussen dit type kanker en eetgewoonten.

De belangrijkste voedingsfactoren die verband houden met deze ziekte zijn onder andere regelmatige consumptie van gerookt voedsel, voedsel dat in zout is geconserveerd en voedsel dat rijk is aan nitrieten.

Sommige epidemiologische studies hebben namelijk het verband geanalyseerd tussen overmatige consumptie van zout en maagkanker. Een meta-analyse van longitudinale studies (link in het Engels) wees het volgende uit:

“Er is een sterk negatief verband tussen de totale zoutinname, zoutrijk voedsel en het risico op maagkanker bij de algemene bevolking.”

Sommige onderzoeken leggen speciale nadruk op vleesconserven, vis of groenten in pekel. Klinisch en epidemiologisch bewijs geeft daarom aan dat een vermindering van de zoutinname en zoutrijke producten kan leiden tot een daling van maagkanker.

3. Nierpatiënten moeten de zoutinname in hun dieet onder controle houden

Mensen met chronische nieraandoeningen moeten ook het consumeren van zout vermijden. Nierziekten zijn namelijk gekoppeld aan risico’s op hartaandoeningen en falende nieren.

Aangezien een van de rollen van de nier de balans in natrium behouden is, is het belangrijk dat deze patiënten hun zoutinname matigen. In een overzicht van wetenschappelijke onderzoeken (link in het Engels) konden na 24 uur verbeteringen in de hoge bloeddruk en natriumuitscheiding worden waargenomen.

Het risico op zwelling nam ook af, maar de langetermijneffecten van zoutreductie (zoals een daling van het sterftecijfer of nierfalen) konden niet worden vastgesteld.

4. We consumeren te veel zout

We consumeren te veel zout

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een inname van ongeveer 5 gram zout per dag aan. Het probleem op dit moment is dat de gemiddelde zoutinname van een gemiddelde persoon de aanbevelingen van alle huidige richtlijnen, zowel voor volwassenen als kinderen, aanzienlijk overtreft.

In sommige landen waar dit is gemeten, wordt dagelijks echter gemiddeld 8 tot 12 gram zout ingenomen.

5. Wees voorzichtig met verborgen zout

Het grootste deel van het zout dat we consumeren, komt niet van wat we gebruiken om te koken. Dit vertegenwoordigt slechts ongeveer 20% tot 25% van onze zoutinname. Zout in voeding die we kopen is echter veel erger.

Het meeste komt met name van:

  • Kant-en-klare soepen en bouillons
  • Bouillonblokjes
  • Brood, koekjes en ontbijtgranen
  • Worsten en andere vleeswaren
  • Snacks en gezouten noten

Daarom is de beste manier om zout in onze voeding te verminderen, door waar mogelijk te kiezen voor vers voedsel, met name:

  • Groenten en fruit
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Gedroogd fruit
  • Granen
  • Vis
  • Vers mager vlees

6. Te weinig zout is ook gevaarlijk

Zoals alle dingen, is noch te veel noch te weinig goed. Een goede balans is daarom het beste. We weten dat we overmatig verbruik moeten controleren. We hoeven het echter niet volledig te elimineren of ons verbruik tot een absoluut minimum te beperken.

Zout is ook nodig. Dankzij natrium kan ons lichaam een goede hydratatie handhaven, zuurstof en voedingsstoffen transporteren en zorgen voor stimulatie van de zenuwen.

Te weinig zout consumeren kan dus ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Paradoxaal genoeg veroorzaakt zowel een hoge als een lage zoutinname risico’s op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

We hebben enkele waarheden over zout laten zien en we weten nu dat we zout in onze voeding ook nodig hebben. Raadpleeg je arts als je hierover nog vragen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Braam B. et al. Understanding the two faces of low-salt intake. Current Hypertension Reports. Junio 2017.
  • D’Elia L. et al. Dietary salt intake and risk of gastric cancer. Cancer treatment and research. 2014. 159:83-95.
  • McMahon EJ. et al. Ingesta de sal dietética modificada para pacientes con nefropatías crónicas. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2015. (2), art n. CD010070.
  • Ritz E., Mehls O. Salt restriciton in kidney disease – a missed therapeutic opportunity? Pediatric Nephrology . 2009. 24 (1): 9-17.
  • Xiao Qin W. et al. Review of salt consumption and stomach cancer risk: Epidemiological and biological evidence. World Jornal of Gastroenterology. Mayo 2009. 15(18):2204-2213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.