Hoe profiteert het lichaam van granen?

Het eten van granen kan zowel kinderen als volwassenen helpen om een gezonde levensstijl te leiden. Vandaag zullen we je vertellen hoe granen je lichaam ten goede komen.
Hoe profiteert het lichaam van granen?
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er is ons altijd verteld dat granen erg belangrijk zijn voor ons lichaam, maar hoe profiteert het lichaam van granen en waarom zijn ze zo belangrijk voor je gezondheid? In dit artikel zullen we dat nader gaan bekijken.

Hoe profiteert het lichaam van granen?

Op zaad gebaseerde granen zijn rijk aan veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om de dagelijkse functies uit te voeren. Er zijn echter veel verschillende soorten granen, dus je moet leren hoe je kunt herkennen welke in bepaalde omstandigheden beter zijn.

Voor kinderen is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ze granen eten die speciaal voor hen geschikt zijn. Je moet er echter ook voor zorgen dat gecommercialiseerde granen die veel extra vetten en suikers bevatten, worden vermeden.

Welke voedingsstoffen bevatten granen?

Verschillende soorten granen

Granen zijn rijk aan koolhydraten, mineralen en vitamines. Koolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, omdat ze ons de energie geven die nodig is om de dag door te komen.

Mineralen zoals onder andere ijzer, zink en selenium helpen bij de cognitieve functies. Ze helpen ons om beter op school of op het werk te presteren. Tot slot helpen vitamines ons om niet ziek te worden, geven ze ons energie en helpen ze ons bij onze ontwikkeling.

De koolhydraten in granen worden ‘complexe koolhydraten’ genoemd en geven de glucose langzaam af in het lichaam. Dat betekent dat ze helpen om de hele dag energie te behouden en om een vol gevoel te houden.

Bovendien zijn ze ook geschikt voor mensen met diabetes, omdat ze helpen de pieken in de insuline-afgifte te beperken. Ze helpen ook onze darmflora, verbeteren onze spijsvertering en helpen de darmtransit te reguleren.

Negatieve effecten van granen

Vrouw eet granen als ontbijt

Granen hebben geen negatieve effecten op ons lichaam, zelfs niet als je ze dagelijks in je dieet opneemt. Houd er echter rekening mee dat commerciële producten meestal veel toegevoegde suikers en vetten bevatten. Je moet er daarom voor zorgen dat je alleen natuurlijke en onbewerkte granen kiest.

Bovendien zijn er mensen die allergisch zijn voor granen of die een intolerantie voor hen hebben. Dit is het geval bij mensen met de ziekte van coeliakie. Mensen met deze aandoening moeten glutenbevattende granen vermijden en vervangen door glutenvrije opties.

Je kunt granen aan elk gerecht toevoegen, van salades tot stoofschotels en van ontbijt tot diner. Ze geven je meer energie om je de hele dag door te laten werken.

Door ze in je normale dieet op te nemen, kun je betere eetgewoonten creëren en krijg je een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Zorg ervoor dat je ze in combinatie eet met vlees, vis, groenten, fruit en zuivelproducten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mora, R. J. F. (2002). Evaluación nutricional. In Soporte nutricional especial.

  • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.