Commerciële granen vervangen door volkoren ontbijtgranen

Commerciële granen zijn zo gemaakt dat ze goed verkopen, en ze bevatten vaak ongezonde ingrediënten. Het vervangen van commerciële granen door volkoren ontbijtgranen zal bevorderlijk zijn voor je gezondheid.
Commerciële granen vervangen door volkoren ontbijtgranen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

We weten allemaal dat mensen zich sterk aangetrokken voelen tot ultrabewerkt voedsel. Vandaag gaan we echter kijken naar de voordelen wanneer we commerciële granen vervangen door volkoren ontbijtgranen. Hoewel commerciële granen er vaak heel smakelijker uitzien, zijn volkoren ontbijtgranen veel gezonder.

Het eerste probleem met commerciële granen is dat ze vaak veel suiker bevatten. Daarnaast geeft de verpakking mogelijk aan dat ze vezels bevatten, maar door het etiket te lezen kan je echter zien dat de hoeveelheid te verwaarlozen is.

Dat is waarom we in het artikel van vandaag gaan kijken naar enkele van de voordelen van het vervangen van commerciële granen door volkoren ontbijtgranen zoals:

  • havervlokken
  • cornflakes
  • tarwekiemen

Een gezond gewicht behouden door commerciële granen te vervangen

Suiker en cornflakes

Commerciële granen bevatten vaak grote hoeveelheden suiker, waardoor je er meer van wilt eten. Zo eet je mogelijk bijvoorbeeld in twee keer de hele doos leeg. Dit is niet goed voor je gezondheid of voor je portemonnee.

Dat is precies wat de bedrijven willen: dat we te veel van deze granen tegelijk eten, waardoor je meer moet kopen. Normaal gesproken zijn ze ook duurder dan haver, tarwekiemen of cornflakes.

Aangezien volkoren ontbijtgranen geen extra suiker bevatten, heb je geen behoefte om ze te blijven eten totdat je helemaal vol zit. Een ander voordeel is dat ze vullend zijn, wat kan helpen bij het afvallen als dat één van je doelstellingen is.

Het vervangen van commerciële granen door volkoren ontbijtgranen kan je helpen een gezond gewicht te behouden. Aangezien je niet de onrust zal hebben die veroorzaakt kan worden door suikerhoudende producten eet je alleen de hoeveelheid granen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast vul je jezelf ook niet met een ultrabewerkt product.

Verbeter de gezondheid van je darmkanaal

Als je last van constipatie hebt, is het vervangen van commerciële granen door volkoren ontbijtgranen een geweldig idee. Het hoge vezelgehalte van volkoren ontbijtgranen kan niet alleen het aantal gezonde bacteriën in de darmen verhogen. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat de ontlasting zachter wordt, wat de uitdrijving vergemakkelijkt.

Het bevorderen van je darmkanaal heeft veel voordelen. Zo kan je aambeien helpen voorkomen, evenals diverticulitis en diverticulose. Met een bewust en gezond dieet kan je de kans op dit soort aandoeningen verminderen.

Het is echter niet altijd aan te raden om veel volkoren ontbijtgranen te nuttigen als je last hebt van colitis ulcerosa of als je een aandoening hebt die diarree veroorzaakt. Dit komt omdat het probleem dan mogelijk verergert kan worden. Dat is natuurlijk iets dat je zeker weten niet wilt, dus overleg met je arts.

Volkoren ontbijtgranen kunnen helpen het cholesterol te verlagen

Volkoren granen met yoghurt

Een te hoog cholesterolgehalte is een aandoening die veel personen treft. Veel van hen moeten zelfs medicijnen innemen om het onder controle te krijgen. Als je dit wilt voorkomen, kan het vervangen van commerciële granen een goede manier zijn om gezond te blijven.

Waardoor helpen volkoren ontbijtgranen echter het cholesterolgehalte te verlagen? Het hoge vezelgehalte in dit soort granen kan helpen om slecht cholesterol (LDL) te verwijderen.

Om die reden is het veel beter om elke dag een gematigde hoeveelheid volkoren ontbijtgranen te consumeren dan te kiezen voor producten die het beloven te verminderen of geneesmiddelen in te nemen die mogelijk bijwerkingen hebben.

Conclusie en voorzorgsmaatregelen

Zoals je kunt zien is het vervangen van commerciële granen door volkoren ontbijtgranen een erg goed idee. Je moet echter altijd kijken naar het voedseletiket op de producten die je gaat kopen. Mogelijk ontdek je dan dat het product dat je altijd koopt niet zo ‘natuurlijk’ is en eigenlijk meer bewerkt is dan je dacht.

Het kan vervelend zijn om te lezen wat producten bevatten. Denk echter gewoon dat als je dat doet, je weet welke producten je in de toekomst moet kiezen en welke niet. Om die reden is het een waardevolle inspanning die je gezondheid echt ten goede komt.

Wat voor soort granen koop je meestal? Eet je ultrabewerkte of volkoren ontbijtgranen? Volkoren ontbijtgranen bieden je alle gezonde voordelen die we hierboven hebben genoemd en ze zullen je ook geld besparen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.