Huisrecept dat de bloedsuiker en cholesterol kan regelen

Om na het drinken van pompoensap positieve veranderingen te zien, is het aanbevolen om voor en na de behandeling bloedtesten te doen.
Huisrecept dat de bloedsuiker en cholesterol kan regelen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Diabetes en hart- en vaatziekten staan bekend als ‘stille ziekten’ omdat ze vaak geen symptomen geven. Het is daarom erg belangrijk om ze onder controle te houden. Het reguleren van de bloedsuiker en cholesterol is essentieel voor het voorkomen van complicaties van de hierboven genoemde ziekten.

In het artikel van vandaag kun je lezen hoe je dit met dit zeer eenvoudige zelfgemaakte recept kunt doen. Deze remedie werkt als een aanvulling op andere zaken die nodig zijn voor het beheersen van hormoonniveaus en verbindingen die verband houden met diabetes en hart- en vaatziekten.

Vanzelfsprekend moet deze remedie gepaard gaan met goede voeding die geschikt is voor je aandoening.

Wat is diabetes en wat is de oorzaak?

bloedtest via vingerprik

Diabetes mellitus is een chronische ziekte die optreedt wanneer de de productie van insuline in de alvleesklier niet correct functioneert. Misschien produceert het niet genoeg insuline voor de behoeften van het lichaam.

Insuline heeft de functie om de suikerniveaus van het lichaam te reguleren. Daardoor zorgen de onregelmatigheden van dit hormoon voor toename van de bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat diabetes in wezen niet een hoog suikergehalte is, maar het onvermogen van de alvleesklier om op correcte wijze insuline te produceren.

Als diabetes niet onder controle gehouden wordt, dan kan het een aantal organen of systemen in het lichaam beschadigen. In extreme gevallen kan amputatie van de onderste ledematen vereist zijn.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren in 2012 hoge bloedsuikerspiegels de oorzaak van 2,2 miljoen sterfgevallen en in 2014 had 8,5% van de volwassenen diabetes.

Voor het jaar 2030 schat dezelfde organisatie dat diabetes wereldwijd de zevende doodsoorzaak zal zijn. Dat is de reden dat het verzorgen en regelen van de bloedsuikerspiegel zo belangrijk is.

Waarom moet je voor je cholesterolgehalte zorgen?

Het handhaven van een normaal cholesterolgehalte is ook erg belangrijk voor een goede gezondheid. Cholesterol is een stof die in alle cellen van het lichaam wordt aangetroffen en het is nodig om het lichaam naar behoren te laten functioneren.

Wanneer er echter een overmatige hoeveelheid van deze stof is, gaat het een verbinding aan met andere stoffen en verstopt het de bloedvaten.

Wanneer de bloedvaten verstopt zijn, dan veroorzaakt dit een aandoening die atherosclerose wordt genoemd. Dit kan op zijn beurt gevaarlijke hart- en vaatziekten veroorzaken.

De WHO bevestigt dat hart- en vaatziekten, met 17 miljoen slachtoffers, wereldwijd het dodelijkst zijn. Tegelijkertijd krijgt een significante groep mensen met de diagnose hypercholesterolemie geen goede behandeling of controle.

Als je het risico op hart- en vaatziekten wilt verminderen, dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je eet. Vermijd het ook om dagelijks een zittende levensstijl te hebben en begin met het bewegen van je lichaam om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Pompoensap dat de bloedsuiker en cholesterol kan regelen

Ingrediënten

 • 100 gram pompoen (½ kopje)
 • 200 ml water (1 glas)

Instructies voor gebruik

 • Doe de rauwe pompoenstukjes in een blender en meng vervolgens met water tot je een gladde textuur krijgt.
 • De consistentie van deze drank is afhankelijk van je eigen smaak. De hoeveelheid water die in dit recept wordt gebruikt kan daardoor variëren. Het wordt aanbevolen om een glas water te gebruiken, maar iets meer of minder kan ook.
 • Voor de beste resultaten moet je een maand lang het sap elke dag voor het ontbijt drinken. Het is niet aan te raden om suiker toe te voegen. Als je wilt, kun je wel wat honing of zoetstof toevoegen.

Wat zijn de voordelen van pompoen voor je gezondheid?

hele pompoen en gesneden pompoen

Pompoenen bevatten onder andere:
 • veel vezels
 • Vitamine A, B6 en E
 • Kalium
 • IJzer
 • Riboflavine
 • Fosfor

Deze drank kan niet alleen je cholesterol en bloedsuikerspiegel reguleren, maar ook de triglyceriden. Dus, hoe doet deze drank dat?

Deze drank bevordert de afgifte van gifstoffen uit de bloedbaan en reinigt de slagaders, waardoor het slechte cholesterol (LDL) wordt verwijderd en hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Het vezelgehalte helpt om constipatie te bestrijden en verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel. Het verbetert ook de werking van je lichaam door dat te verwijderen wat het niet langer nodig heeft.

Meer over pompoen, bloedsuiker en cholesterol

Als het gaat om de effecten die het heeft op de bloedsuikerspiegels, toonden verschillende onderzoeken gunstige resultaten in de regulatie van insuline bij ratten. Dit onderzoek werd vervolgens succesvol gerepliceerd bij mensen met diabetes. De wetenschappers concludeerden dat dit bevestigde dat pompoen effectief kan zijn.

Door pompoen in je dieet op te nemen als sap of soep, zal je lichaam er op verschillende manieren baat bij hebben. Vergeet natuurlijk niet dat gezond eten altijd essentieel is om gezond te zijn. Dat is de reden dat je voedingsmiddelen moet vermijden die je bloedsuiker en cholesterol veranderen.

Daarnaast moet je regelmatig een gespecialiseerde arts bezoeken om de algehele gezondheidstoestand te controleren en de niveaus van hormonen en stoffen in je lichaam te controleren. Het is daarom nodig om ze te reguleren voor het geval hun niveaus veranderen.

Vergeet niet dat het belangrijk is om deze afwijkingen tijdig te detecteren om snel te kunnen handelen en om complicaties op latere leeftijd te voorkomen. Vergeet ook niet om een beetje lichaamsbeweging mee te nemen in je dagelijkse routine om een zittende levensstijl te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

 • YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

 • Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.