Kun je afvallen met yoga?

Als je niet houdt van hardlopen of van veeleisende cardio, probeer dan eens yoga om op een effectieve manier gewicht te verliezen. 
Kun je afvallen met yoga?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘Kun je afvallen met yoga?’ en geven we tips om jouw ideale gewicht te bereiken.

Veel mensen die het voor hen ideale gewicht willen bereiken, zijn op zoek naar de beste lichamelijke activiteit om dat doel te bereiken. Wanneer dat ook voor jou geldt, dan raden we je aan om yoga te gaan beoefenen.

Om de beste resultaten te behalen, zijn doorzettingsvermogen en discipline nodig. Bij elke vorm van lichamelijke activiteit is een minimale dagelijkse of wekelijkse toewijding nodig. Alleen dan zul je uiteindelijk een verandering in je lichaam gaan zien, en je je van binnen én van buiten beter gaan voelen.

Yoga is hierop geen uitzondering; ook deze discipline vergt uithoudingsvermogen en inzet. Yoga gaat namelijk niet alleen om meditatie en het strekken van je spieren, het kan je óók helpen om af te vallen. Lees gauw verder hoe dat zit.

Kun je afvallen met yoga?

Tijdens het beoefenen van yoga is je hele lijf constant in beweging. Echter, elke yogavorm vraagt weer een andere mate van inzet en kracht van je.

Wat levert yoga je op?

 • In het algemeen geldt dat de asana’s (de yogahoudingen) helpen om je spieren te versterkenSterkere spieren zorgen voor een verhoogd energieverbruik. Dit betekent dat ze op natuurlijke wijze meer energie – of calorieën – verbruiken.
 • Daarnaast verhoogt yoga de stofwisseling, waardoor het de opslag van lichaamsvet helpt verminderen.
 • Bovendien verlaagt yoga gevoelens van angst en stress. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor de welbekende eetbuien.
 • Je cortisolniveau wordt lager als je regelmatig met yoga bezig bent. Dit vermindert de opslag van lichaamsvet.
 • Ten slotte helpt yoga om energie te kanaliseren, waardoor negatieve gedachtes worden tegen gegaan.

Afvallen met yoga met deze houdingen!

Afvallen met yoga

Hoewel alle yogahoudingen goed zijn om je lijf in vorm te houden, is een aantal poses effectiever dan andere. Om gewicht te verliezen, raden wij de volgende asana’s aan.

De cobrahouding

Deze houding zorgt ervoor dat je lichaam sneller vet verbrandt, met name in de buikzone. Het zorgt bovendien voor beter gevormde heupen en billen, en voor een sterkere rug.

Krijger-1 houding

Met deze asana werk je aan je evenwichtsgevoel en verbeter je je houding. Het effect van de oefening merk je vooral in je benen: het maakt je benen slanker en sterker. Daarnaast zorgt het voor sterkere buikspieren.

De zonnegroet

Zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet, is de zonnegroet de meest complete yoga-oefening. Het is namelijk een combinatie van verschillende asana’s, waardoor je hele lichaam aan het werk gezet wordt. Op deze manier worden alle spieren versterkt.

De plank

De plank, of de kumbhakasana, is een oefening die meestal onderdeel is van een normale buikoefeningroutine. Het is echter wel degelijk ook een yogahouding.

De oefening pakt het vet op de buikzone aan, en versterkt tegelijkertijd je armen, schouders, rug, heupen en billen. Dit maakt het een nagenoeg complete oefening.

Hoe vaak moet ik yoga beoefenen als ik wil afvallen?

De voordelen van yoga

Om af te vallen met yoga moet je met dezelfde zaken rekening houden als bij alle andere sporten. Een normale training met onder andere cardio-oefeningen, buikspieroefeningen en push-ups duurt gewoonlijk zo’n 45 minuten tot een uur. Hou dezelfde tijd aan voor een yogasessie.

Je hebt veel discipline nodig, want je zult minstens vier keer per week een yogasessie van een uur moeten doen. Je kunt echter ook elke dag oefenen, met dezelfde totale duur.

Zorg er daarnaast voor dat je intensieve oefeningen afwisselt met makkelijkere houdingen, zodat je jezelf niet uitput.

Afvallen kan het beste met de volgende twee vormen van yoga:

 • Ashtanga yoga. Hierbij worden de asana’s sneller dan normaal achter elkaar uitgevoerd, zodat je meer gaat zweten.
 • Bikram yoga. Deze vorm van yoga wordt uitgevoerd in ruimtes met een constante temperatuur van 40 graden. Ook hierdoor ga je meer zweten, waardoor je lichaamsvet wordt afgebroken.

Nog twee belangrijke tips

 • Zoals bij alle sporten geldt, zul je ook bij yoga pas na een aantal maanden veranderingen in je lichaam gaan opmerken. Heb dus geduld, en zet door!
 • Zorg naast de beweging ook voor een uitgebalanceerd dieet.

Yoga helpt je weliswaar om je eetbuien onder controle te krijgen, maar je zult ook zelf wat moeten doen als je zo snel mogelijk je doel wilt bereiken.

Dus: eet alleen als je honger hebt, en kies enkel voedzame producten. Doe je dat niet, dan vertraag je namelijk het proces van afvallen en werk je jezelf alleen maar tegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lauche, R., Sibbritt, D., Ostermann, T., Fuller, N. R., Adams, J., & Cramer, H. (2017). Associations between yoga/meditation use, body satisfaction, and weight management methods: Results of a national cross-sectional survey of 8009 Australian women. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2016.09.007
 • Ross, A., Brooks, A., Touchton-Leonard, K., & Wallen, G. (2016). A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/2914745
 • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
 • A. Ross, A. Brooks, K. Touchton-Leonard, G. Wallen, “A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, Article ID 2914745, 11 pages, 2016. https://doi.org/10.1155/2016/2914745
 • National Health Services. Sleep ‘affects weight loss’. (2011). Recuperado el 27 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/news/obesity/sleep-affects-weight-loss/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.