Redenen waarom de nieren pijn kunnen doen

Er zijn veel antwoorden op de vraag waarom de nieren pijn kunnen doen. Alleen al het hebben van pijn in deze organen is reden genoeg om je arts te raadplegen, omdat alle nieraandoeningen zo snel mogelijk moeten worden behandeld om ernstige gevolgen te voorkomen.
Redenen waarom de nieren pijn kunnen doen
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 07 november, 2022

Er is niet slechts één antwoord op de vraag waarom de nieren pijn kunnen doen. Het eerste wat we moeten zeggen is dat het niet gebruikelijk is dat er pijn in deze organen is, daarom moet dit symptoom altijd serieus worden genomen.

Er zijn echter veel mythen over pijn in de nieren. In de volksmond wordt aangenomen dat dit ongemak een gevolg is van het niet goed bedekken van je rug, wat betekent dat “de kou in je lichaam komt” en pijn veroorzaakt. Deze en andere gerelateerde overtuigingen zijn onjuist.

Bovendien weten mensen vaak niet precies hoe ze het gebied waar ze last van hebben precies kunnen identificeren. Soms vragen mensen zich af waarom de nieren pijn kunnen doen, maar in werkelijkheid komt de pijn uit een ander gebied.

Redenen waarom de nieren pijn kunnen doen

Een man met nierpijn

Nieren zijn vitale organen die een fundamentele rol in het lichaam spelen. Ze zijn verantwoordelijk voor het filteren van het bloed om het vanuit een chemisch standpunt schoon en in evenwicht te houden. Ze verwerken ongeveer 190 liter bloed en verwijderen 2 liter afval per dag.

De nieren bevinden zich aan de achterkant van de buik, net onder de ribben aan weerszijden van de ruggengraat. Wanneer deze organen pijn doen, dan ervaart de patiënt het gevoel in het midden van de rug of de zijkanten. Soms doet slechts één kant pijn. Niet alle rugpijn is echter pijn van de nieren.

Veel nierziekten blijven onopgemerkt totdat ze vergevorderd zijn. De redenen waarom de nieren pijn kunnen doen, variëren van de aanwezigheid van nierstenen tot nierkanker. Hier volgen enkele veelvoorkomende redenen waarom die vervelende pijn optreedt.

Nierstenen

Nierstenen, ook bekend als ‘nefrolithiasis’ of ‘urolithiasis’ veroorzaken intense pijn in de nieren of koliek. De ophoping van stoffen in de urine vormt ze. Soms zijn ze zo klein als een zandkorrel, maar ze kunnen de grootte van een parel bereiken.

Wanneer de stenen erg klein zijn, dan bewegen ze vrij door de urinewegen (Spaande link) en het lichaam passeert ze meestal zonder symptomen te veroorzaken. Wanneer de steen echter groter is, dan veroorzaakt deze intense pijn die in golven komt en die de patiënt in zijn rug of onderbuik voelt en verergert met beweging.

Meestal bevindt de pijn zich aan één kant. Na verloop van uren kan het echter afdalen naar de lies en het genitale gebied (Spaanse link). Geen enkele positie verlicht het ongemak, dat vaak gepaard gaat met misselijkheid, braken, jeuk of een brandend gevoel bij het urineren.

Infectie

Een man met pijn in zijn nieren

Bovendien kunnen de nieren pijn doen door een infectie. Meestal begint de infectie in de plasbuis of blaas en bereikt vervolgens de nieren. Het kan permanente schade aan deze organen veroorzaken of zich naar de bloedbaan verspreiden en kan levensbedreigend zijn.

Een van de symptomen is intense en aanhoudende rugpijn, evenals pijn en een brandend gevoel bij het plassen. De patiënt voelt de behoefte om vaak naar het toilet te gaan en de urine heeft een vrij sterke geur. Bovendien is het niet ongewoon dat de patiënt ook de volgende dingen ervaart:

  • misselijkheid
  • braken
  • koorts
  • koude rillingen

Polycystic kidney disease of cysten

Een niercyste veroorzaakt mogelijk geen symptomen totdat deze een significante omvang bereikt. Wanneer dit gebeurt, dan veroorzaakt het intense rugpijn en/of pijn aan de onderkant van de rug. Het is ook gebruikelijk dat een patiënt ook last heeft van hoofdpijn en bloed in de urine.

Polycysteuze nieren zijn een genetische aandoening die ervoor zorgt dat cysten in groepen groeien en voorkomt dat het lichaam goed functioneert. Ze veroorzaken zij- of rugpijn en leiden vaak tot nierstenen en frequente infecties.

Andere oorzaken van pijn in de nieren

Ook kunnen de nieren pijn doen door een:

  • waterzaknier
  • nierontsteking
  • ophoping van urine

Deze dingen veroorzaken intense rugpijn, evenals bloed in de urine en koorts. De pijn kan ook door niertrombose (RVT) veroorzaakt worden, een ernstig probleem dat ernstige pijn veroorzaakt in de rug van de patiënt, achter de onderkant van de ribben en de heupen.

Verwondingen en een tik op de nieren kunnen ook tot pijn leiden, evenals zwangerschap. In het laatste geval is het aan veranderingen in de wervelkolom te wijten vanwege het gewicht van de buik van de zwangere vrouw. Pijn aan één kant van de rug en buik gepaard met hematurie kunnen symptomen zijn van nierkanker.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morata Alba, J., Pérez García, B., & Carpena Lucas, P. J. (2015). Dolor abdominal: no siempre es lo que parece. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e189-e192.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.