Pre-eclampsie, een complicatie tijdens de zwangerschap

Pre-eclampsie is een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap. Het kan het leven van de moeder en haar ongeboren baby in gevaar brengen. De beste manier om dit te voorkomen is een gezonde levensstijl leiden en dan vooral tijdens de zwangerschap. Ga ook regelmatig op prenatale controle.
Pre-eclampsie, een complicatie tijdens de zwangerschap
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Pre-eclampsie is een complicatie tijdens de zwangerschap. Het kan onder andere het resultaat zijn van een hoge bloeddruk of van nierschade. Het raakt 5 tot 8% van de zwangere vrouwen. Deze complicatie kan bovendien echt gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Pre-eclampsie treedt meestal in het laatste trimester op. Het kan echter ook optreden tijdens de geboorte, tijdens de tweede helft van de zwangerschap of zelfs in de eerste weken na de geboorte.

Deze aandoening kan mild of ernstig zijn. Als het niet op de  juiste manier of op tijd behandeld wordt, kan het bovendien tot ernstigere aandoeningen leiden zoals eclampsie.

Waarom treedt pre-eclampsie op?

Waarom treedt deze complicatie tijdens de zwangerschap op

Pre-eclampsie ontstaat mogelijk als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar de placenta maar helemaal duidelijk is dit niet.

Een chronische hoge bloeddruk en diabetes kunnen de bloedstroom naar de placenta ook laten dalen. Sommige deskundigen geloven dat pre-eclampsie in het begin van de zwangerschap optreedt, ook al ontwikkelen de symptomen zich pas later.

De symptomen van deze complicatie tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen met de diagnose pre-eclampsie ontwikkelen geen typische symptomen. Het is ook zo dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen ontwikkelen

Het belangrijkste probleem is dat sommige symptomen van pre-eclampsie zoals misselijkheid of zwelling geïnterpreteerd kunnen worden als normale symptomen van de zwangerschap.

Dat is ook de reden waarom artsen moeten weten hoe ze waarschuwingstekens voor deze complicatie tijdens de zwangerschap op een doeltreffende en tijdige manier kunnen herkennen.

Symptomen bij een milde vorm van pre-eclampsie

Symptomen bij ernstige vormen van pre-eclampsie

  • Hoofdpijn en een wazig zicht
  • Helder licht niet kunnen verdragen
  • Vermoeidheid, misselijkheid en braken
  • Verminderde urineproductie
  • Pijn in de bovenbuik, meestal aan de rechterkant
  • Gemakkelijk blauwe plekken krijgen

Het is heel belangrijk dat we onthouden dat niet alle vrouwen met pre-eclampsie aan zichtbare zwellingen of forse gewichtstoename lijden. Bovendien hebben ook niet alle vrouwen die deze symptomen vertonen pre-eclampsie.

De risicofactoren voor pre-eclampsie

Risicofactoren voor pre-eclampsie

De belangrijkste risicofactoren die verbonden zijn met pre-eclampsie zijn:

Ook vele andere factoren kunnen het risico op deze aandoening verhogen. Als dit de eerste zwangerschap van de vrouw is, en heeft vroeger last gehad van hypertensie of een nierziekte, of ze heeft een familiegeschiedenis van pre-eclampsie, dan loopt ze een groter risico om aan deze complicatie tijdens de zwangerschap te lijden.

Ook bij andere groepen vrouwen is het risico groter. Dat geldt voor vrouwen die al meerdere keren zwanger geweest zijn of die vroeger tijdens de zwangerschap aan hypertensie of pre-eclampsie geleden hebben. Vrouwen met een BMI van 30 of hoger lopen eveneens meer risico.

 Lees ook dit artikel:
Bloeden tijdens de zwangerschap

Preventie van pre-eclampsie, een complicatie tijdens de zwangerschap

Door middel van regelmatige prenatale controles zal jouw arts de zwangerschap volgen. Hij of zij zal ook de volgende tests (laten) uitvoeren:

  • Bloeddruk
  • Urineniveaus
  • Bloedonderzoek

Bovendien zijn er nog andere manieren om het optreden van dit probleem te checken. Dit zijn enkele voorbeelden:

Er is er geen manier om deze aandoening te voorkomen. Dat komt omdat we niet alle factoren kennen die bijdragen aan het optreden van deze complicatie tijdens de zwangerschap.

Gezondheidsdeskundigen bevelen daarom vaak aan om een evenwichtig dieet te volgen en te trainen. Ook regelmatige medische controles worden aanbevolen.

De behandeling van deze complicatie tijdens de zwangerschap

De behandeling van pre-eclampsie

Geregeld een medische controle laten uitvoeren maakt het mogelijk om deze complicatie en vele andere problemen vroeg vast te stellen.

De behandeling is afhankelijk van de fase in de zwangerschap. Als de aandoening dichtbij de bevallingsdatum escaleert en de baby al volledig ontwikkeld is, dan zal de arts de geboorte wellicht zo vlug mogelijk op gang brengen.

Is het een milde vorm van pre-eclampsie en is de baby nog niet ontwikkeld, dan zal de behandeling gebaseerd zijn op het verhogen van het aantal prenatale controles. De arts zal vaak ook rust en soms zelfs totale bedrust voorschrijven. Het is ook belangrijk dat je minder zout eet en veel water drinkt.

Lijdt een vrouw aan een ernstige vorm van pre-eclampsie, dan kunnen de gezondheidsdeskundigen, naast de eerder vermelde behandelingen, ook medicijnen voorschrijven om de bloeddruk onder controle te houden.

Pre-eclampsie is een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap. Het kan het leven van de moeder en haar ongeboren baby in gevaar brengen. De beste manier om het te voorkomen is een gezonde levensstijl onderhouden en dan vooral tijdens de zwangerschap en regelmatige prenatale controles laten uitvoeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.