Bloeden tijdens de zwangerschap

Bloeden tijdens de zwangerschap is een van de vele zwangerschapscomplicaties. Toekomstige moeders maken zich hier dan ook vaak druk om. Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom dit gebeurt en hoe je er mee om moet gaan.
Bloeden tijdens de zwangerschap

Laatste update: 03 juli, 2019

Bloeden tijdens de zwangerschap gebeurt misschien wel vaker dan je denkt. Ruim 50% van alle vrouwen heeft tijdens de zwangerschap wel eens last van een vaginale bloeding. Deze bloedingen zijn echter niet altijd een gevaar voor je baby. Veel vrouwen maken zich hier echter wel druk om.

Afhankelijk van de fase van je zwangerschap, kan vaginale bloeding echter wel een symptoom zijn van een complicatie waar je aandacht aan moet besteden. Andere factoren waar je op moet letten zijn:

  • de hoeveelheid bloed die je verliest.
  • risicofactoren zoals je leeftijd.

Als je meer over dit onderwerp weet, krijg je misschien een beter idee over wat je in deze situatie moet doen. Het is echter altijd belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een specialist. 

Dit probleem komt op meerdere manieren voor. Er zijn namelijk vormen van hevige bloedingen en lichte bloeding. Al deze vormen kunnen zich tijdens de zwangerschap voordoen.

  • Minimale bloeding is meestal niet meer dan een paar druppeltjes bloed. In veel gevallen zorgen ze alleen voor vlekken in je ondergoed.
  • Hevige bloedingen kunnen echter tot nog hevigere bloedingen leiden.

Bloeden tijdens de zwangerschap

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je tijdens de zwangerschap bloedt. De reden is vaak afhankelijk van de fase van jouw zwangerschap.

Bloeden tijdens het eerste trimester

Zwangerschap

Bloeden tijdens het eerste trimester is meestal het gevolg van het nestelen van de embryo in de baarmoeder. Op het moment van de bevruchting komt het bevruchte eitje in het endometrium terecht. Dit kan wat lichte bloedingen veroorzaken. 

Minimale of milde bloedingen kunnen een aantal dagen duren en gebeuren meestal op de momenten dat je ongesteld had moeten worden. Hormonale veranderingen kunnen in het eerste trimester ook voor bloedingen zorgen. 

Daarnaast kun je mogelijk last krijgen van:

  • kramp
  • opgezette buik
  • pijn in je bekken

Bloedingen tijdens het eerste trimester kunnen echter ook een teken zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit gebeurt als het eitje zich buiten de baarmoeder innestelt. Het eitje bevindt zich in dit geval meestal in de eileiders.

Symptomen van zo’n buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn bijvoorbeeld:

Dit is een zwangerschapscomplicatie waar meteen aandacht aan besteed moet worden.

Seks tijdens de zwangerschap is nog een mogelijke reden dat je tijdens de zwangerschap bloedt. Dit is zelfs de meest voorkomende oorzaak. Het is echter niet het vrijen wat een beschadiging veroorzaakt. Het komt meestal door een verhoogde bloedcirculatie.

Bloeden tijdens het tweede en derde trimester

Bloeden tijdens het tweede en derde trimester kan het gevolg zijn van cervicale problemen. Het is belangrijk om direct aandacht te besteden aan een uterusruptuur. Bloedingen in het tweede en derde trimester zijn bijna altijd een symptoom van zwangerschapscomplicaties. Maak dus meteen een afspraak met de specialist.

Vleesbomen, goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder, kunnen ook een probleem zijn. Je vindt deze in de wand van de baarmoeder als in de baarmoeder zelf. Ze zijn echter niet altijd een gevaar voor je zwangerschap.

Een aandoening genaamd placenta previa kan ook voor bloedingen tijdens de zwangerschap zorgen. In dit geval dekt de placenta geheel of gedeeltelijk de baarmoedermond af. De bloeding die dit veroorzaakt doet meestal geen pijn, maar vereist in sommige gevallen volledige bedrust. 

Vaginale ontstekingen en vroege bevallingen (voor de 37ste week van de zwangerschap) zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van bloedingen tijdens de zwangerschap.

Wat moet je doen als je tijdens de zwangerschap bloedt?

wat moet je doen als je tijdens de zwangerschap bloedt

Het is altijd belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, maar raak vooral niet in paniek.

Als je tijdens de zwangerschap bloedt, gebruik dan geen tampons. Als de bloedingen hevig zijn, zul je bloedpropjes aantreffen en zal je waarschijnlijk ook rugpijn ervaren. Ga op onderzoek om uit te achterhalen waarom dit gebeurt.

In de meeste gevallen is rust de beste behandeling voor bloedingen tijdens de zwangerschap. Ontspanning is essentieel en dit zal waarschijnlijk ook het advies van de specialist zijn.

Afhankelijk van je diagnose kan de dokter je ook medicatie voorschrijven om de bloeding tegen te gaan. In het geval van vaginale infecties, kan de dokter je orale of lokale medicatie voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan infecties zoals:

  • candidiasis
  • chlamydia
  • herpes

De behandeling zal in iedere situatie anders zijn. Sommige aandoeningen vereisen een fysiek onderzoek, een echo of bloedonderzoek. Dit is echter allemaal afhankelijk van de fase van je zwangerschap en je symptomen. 

Bloeden tijdens de zwangerschap kan zeer onschuldig zijn, maar het is echter altijd een goed idee om deze symptomen met een specialist te bespreken. Zeker als je symptomen abnormaal lijken. Artsen zijn altijd het best bevoegd om je van advies te dienen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.