Overmatige inname van zout of suiker: wat is slechter voor je gezondheid?

Een overmatige inname van zout en suiker is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende chronische ziekten. Er zijn echter mensen die zich afvragen wat erger is: een overmatige inname van zout of suiker. Ontdek in dit artikel het antwoord!
Overmatige inname van zout of suiker: wat is slechter voor je gezondheid?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jarenlang hebben artsen een overmatige inname van zout en suiker aan een breed scala van ziekten gekoppeld. Tegenwoordig adviseren experts zelfs om de consumptie te beperken om welzijn te bevorderen. Er zijn echter mensen die zich afvragen wat slechter is: een overmatige inname van zout of suiker.

Lange tijd beschouwden mensen zout voedsel en vetten als de verantwoordelijke voor een groot aantal ziekten. Naarmate de wetenschap en voedselstudies vorderden, zijn veel van deze ideeën echter achterhaald.

Tegenwoordig koppelen artsen veel complexe ziekten aan een overmatige suikerinname. Wat is er dus slechter? Hieronder bespreken we deze kwestie tot in detail.

Overmatige inname van zout of suiker: wat is slechter?

Zout

Zoutvaatje

Zout werd met atherosclerose en een verhoogde bloeddruk geassocieerd. De waarheid is dat de nieuwste artikelen, zoals die gepubliceerd door The American Journal of Medicine, deze relatie in twijfel trekken. Zie hier een wetenschappelijk artikel over zout en een hoge bloeddruk.

Zout is een noodzakelijk element voor het leven en de overdracht van zenuwimpulsen. Het menselijk lichaam heeft een kleine hoeveelheid zout nodig om alle vitale functies naar behoren uit te kunnen voeren.

Bovendien is het lichaam niet bereid om het endogeen te synthetiseren. Je moet zout via je dieet binnen krijgen. In dit verband kan het niet genoeg consumeren van zout gepaard gaan met verschillende complicaties, waarvan sommige verband houden met de schildklier en aanverwante pathologieën.

De problemen waarvan men voorheen dacht dat deze gerelateerd waren aan zoutinname worden nu vaak met een ongezonde levensstijl geassocieerd:

  • Obesitas, een zittende levensstijl en calorierijke diëten zijn risicofactoren voor atherosclerose.
  • Bovendien kunnen deze ongezonde situaties de bloeddruk veranderen.

Hoewel het belangrijk is om overmatige zoutinname te voorkomen, is het ook belangrijk om een minimale hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen om ervoor te zorgen dat het lichaam bepaalde vitale functies naar behoren kan uitvoeren. Dit gaat in een westers eetpatroon ongemerkt, omdat voedingsmiddelen van nature een beetje zout bevatten.

Suiker

Dit is een van de favoriete ingrediënten van de voedingsmiddelenindustrie. Vanwege de smaak en textuur bevatten de meeste ultrabewerkte producten suiker. Hoewel de WGO geen minimale vereiste hoeveelheid suiker vaststelt, stelt het wel een maximale aanbevolen hoeveelheid vast.

Suiker bestaat voornamelijk uit glucose, een noodzakelijke stof voor het leven en het energie-metabolisme. Het is echter een voedingsstof die het lichaam zelf aan kan maken uit koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Het is daarom niet essentieel.

Zelfs gezien het feit dat de vereisten variëren, ligt de suikerinname van de huidige bevolking ruim boven de aanbevolen hoeveelheid.

  • Deze verhoogde inname gaat gepaard met een verhoogde kans op overgewicht en obesitas.
  • Het is ook een duidelijke risicofactor voor veel complexe ziekten zoals diabetes en sommige vormen van kanker.

Dit laatste wordt ook opgemerkt door een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One. Hier vind je een Engels wetenschappelijk artikel over suiker en kanker.

Overmatige inname van zout of suiker: wat is slechter?

Suikerklontjes en kristalsuiker

Op dit moment is men van mening dat het antwoord op deze vraag absoluut de suikerinname is. Dit komt, omdat het geen essentiële voedingsstof is zoals zout en de overmatige inname ervan wordt met verschillende ziekten geassocieerd. Het verminderen van je suikerinname, of zelfs helemaal uit je dieet halen, heeft veel gezondheidsvoordelen.

  • Allereerst zou diabetes niet langer een veelvoorkomende chronische ziekte zijn.
  • Bovendien zou dit het obesitas percentages verminderen en bijgevolg vele bijbehorende problemen, zoals hartproblemen.
  • Daarnaast zou dit de incidentie van bepaalde spijsverteringsgerelateerde kankersoorten verminderen.

Experts associëren een verhoogde suikerinname met een verhoogd risico op chronische ziekten. Het is erger dan zout, omdat het niet essentieel is en lijkt tot veel meer problemen te leiden dan dat men tot nu toe altijd heeft aangenomen.

Hoe je jouw suikerinname verminderen?

Een van de grootste problemen die je kunt tegenkomen wanneer je probeert om je suikerinname te verminderen, is dat je smaakpapillen eraan gewend zijn. Het beste is om te beginnen met het proberen om  ultrabewerkte producten die suiker bevatten door hun suikervrije versies te vervangen.

Het kan een goede keuze zijn om ze thuis te maken, zonder daarbij suiker als zoetstof te gebruiken. Het gebruik van fruit is een geweldige manier om je bereidingen zoet te laten smaken. Hoewel ze wel suiker bevatten, bevatten ze daarnaast ook waardevolle voedingsstoffen.

In het begin zal het heel moeilijk voor je zijn vanwege het feit dat je smaakpapillen van ultrabewerkt voedsel genieten. Uiteindelijk zal echter je ‘behoefte’ om industriële producten te consumeren verdwijnen en zul je van een betere gezondheid profiteren.

Hoe dan ook, met betrekking tot het debat over de vraag of overmatige suiker- of zoutinname erger is, is de waarheid dat je van beiden geen grote hoeveelheden moet consumeren. Het beste wat je kunt doen is om alle voedingsmiddelen met mate te consumeren.

Daarom maakt een flexibel dieet een verantwoorde suiker- en zoutinname mogelijk. Misschien zijn deze diëten als het om voedsel gaat de beste keuzes voor het combineren van gezondheid met plezier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Erickson J., Sadeghirad B., Lytvyn L., Slavin J., Johnston BC., The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: a systematic review. Ann Inter Med, 2017. 166 (4): 257-267.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.