De vloeistof van voedsel in blik: gezond of niet?

Velen vragen zich af of het wel of niet gezond is om de vloeistof van voedsel in blik te consumeren. Om een einde te maken aan alle twijfels, beschrijven we in dit artikel wanneer je het kunt gebruiken en wanneer je het het beste weg kunt gooien. Ontdek het hieronder!
De vloeistof van voedsel in blik: gezond of niet?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel bespreken we de vloeistof van voedsel in blik. Het inblikken van voedsel is een effectieve strategie waarmee mensen het hele jaar door van bepaalde seizoensproducten kunnen genieten.

Zo zorg je voor de kwaliteit van de voedingswaarden en correcte voedselhygiëne. Aan de andere kant stelt het je in staat om overschotten thuis op te slaan en het bederf van bepaalde producten te voorkomen. Maar hoe zit het met de vloeistof van voedsel in blik? Is het gezond?

Soms bevat deze vloeistof van voedsel in blik een goede dosis nuttige micronutriënten. In andere gevallen bevat het echter additieven of veel natrium die je het beste kunt vermijden. In dit artikel leren we je in welke situaties je deze vloeistof zonder problemen kunt consumeren.

Ingeblikte vis

Wat dit type voedsel betreft, is de vloeistof die fabrikanten gewoonlijk gebruiken om de goede conservering van producten te garanderen meestal olie. Om deze reden, en aangezien vetoplosbare vitamines hierin oplossen, is het raadzaam om de vloeistof te gebruiken om verlies van voedingsstoffen te voorkomen.

Vitamine D-tekort is endemisch op bevolkingsniveau. Lage waarden van deze stof worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een in 2016 gepubliceerd wetenschappelijk artikel (link in het Engels).

Vette vis, zoals tonijn, die meestal in blik wordt geleverd, is een van de weinige voedingsmiddelen die een aanzienlijke dosis van deze vitamine levert. Daarom betekent het weggooien van de olie in het blik dat je de levering van deze noodzakelijke voedingsstof aanzienlijk vermindert.

In andere gevallen bestaat de vloeistof van vis in blik uit pekel. In dit soort situaties is het gebruik ervan mogelijk niet zo goed, omdat het het natriumgehalte aanzienlijk kan verhogen.

Een hoge natriuminname is gekoppeld aan een verhoogd risico op hypertensie, volgens een artikel (link in het Engels) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients. Je moet hier dus rekening mee houden wanneer je besluit om de vloeistof van voedsel in blik al dan niet te consumeren.

De vloeistof van voedsel in blik

Groenten in blik en de vloeistof

De meeste ingeblikte groenten bevatten een vloeistof die bestaat uit water, ascorbinezuur en soms zout. Om deze reden is de inname ervan praktisch onschadelijk, tenzij je je dagelijkse natriuminname onder controle moet houden.

Vaak gooien mensen de vloeistof van voedsel in blik weg omdat het de organolpetische kwaliteit van het product kan beïnvloeden, maar niet omdat het schadelijk is voor de gezondheid zelf.

Het is echter altijd raadzaam om op de etiketten te kijken om mogelijke toevoegingen aan het product te identificeren. Als je de aanwezigheid van conserveringsmiddelen vaststelt die die verder gaan dan ascorbinezuur, dan wordt aanbevolen om deze vloeistof met mate te consumeren.

Ondanks alles wassen sommige mensen voedsel in blik, zoals peulvruchten, meestal voordat ze ze in gerechten gebruiken, omdat de vloeistof hun smakelijkheid kan veranderen.

Het consumeren van de vloeistof van groenten in blik vermindert echter het verlies van in water oplosbare vitamines, zoals B-vitamines. Dit komt omdat ze tijdens het conserverings- en warmtebehandelingsproces in deze vloeistof terecht kunnen komen.

Groenten in blik en potten

Ingeblikte groenten zijn aanbevolen voedingsmiddelen

Hoewel experts de consumptie van vers voedsel de voorkeur geven boven bewerkt of verpakte voedsel, moet je onthouden dat ingeblikte groenten een aanbevolen product zijn. Ze hebben bijna dezelfde nutritionele eigenschappen als hun verse variëteiten en de organoleptische kwaliteit is zeer acceptabel.

Daarnaast kun je op deze manier niet-seizoensgebonden voedsel consumeren. Ze zorgen er ook voor dat je een voldoende voorraad producten kunt hebben voor regelmatige consumptie zonder dat je steeds naar de supermarkt hoeft te gaan. De prijs ervan is ook vaak erg concurrerend.

Wat je moet onthouden over vloeistof van voedsel in blik

Experts raden de consumptie van ingeblikt voedsel ten zeerste aan als onderdeel van een gezond dieet. Over het algemeen kun je de vloeistof van voedsel in blik consumeren, omdat het onschadelijk is.

Toch is het belangrijk om de voedseletiketten te analyseren. Als je conserveringsmiddelen ontdekt, behalve natrium of ascorbinezuur, moet je de inname van deze vloeistof beperken.

Dit is echter ongebruikelijk, daar fabrikanten voedsel meestal in pekel conserveren. Dat zou alleen schadelijk zijn voor patiënten met hypertensie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.