Xenical: een medicijn tegen obesitas

Xenical is een medicijn dat werkt door vet op te nemen in plaats van de eetlust te onderdrukken. Dit betekent dat ongeveer 30% van de vetten die via voedingsmiddelen worden ingenomen, zonder te metaboliseren worden geëlimineerd.
Xenical: een medicijn tegen obesitas

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Xenical is een medicijn tegen obesitas waarvan de werkzame stof orlistat is. Dit actieve bestanddeel oefent zijn werking uit door de opname van de vetten die je in maaltijden eet met 30% te verminderen.

Hoe werkt Xenical?

Xenical is een medicijn dat werkt door vetten uit voedsel te absorberen. Het heeft echter geen invloed op de eetlust, zoals andere soorten medicijnen die voor de behandeling van obesitas zijn geïndiceerd.

Je lichaam lost de vetten die je bij je maaltijden binnenkrijgt op door de werking van enzymen die lipasen worden genoemd. Dit medicijn oefent zijn werking op hen uit en voorkomt de opname van vetten. Als gevolg van deze actie wordt 30% van de vetten die je via je maaltijden binnenkrijgt, geëlimineerd zonder metabolisering in de ontlasting.

Door zijn werkingsmechanisme helpt Xenical mensen af te vallen en langdurig op gewicht te blijven. Het kan ook enkele cardiovasculaire risicofactoren verbeteren, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hoge glucosespiegels.

Indicaties van Xenical

Man met obesitas

Dit medicijn is geïndiceerd voor zwaarlijvige mensen met een body mass index (BMI) gelijk aan of groter dan 30 kg/m2. Het is echter ook mogelijk bij patiënten met overgewicht met een BMI groter dan of gelijk aan 28 kg/m2, op voorwaarde dat ze naast overgewicht ook risicofactoren hebben.

Als de patiënt na drie maanden behandeling met Xenical niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke gewicht heeft verloren, dan moet hij de behandeling met dit medicijn stopzetten.

Misschien ook interessant om te lezen:
De relatie tussen obesitas en de endocriene klieren

Hoe je Xenical gebruikt

De gebruikelijke dosis voor volwassenen is 120 mg. Ze moeten het onmiddellijk vóór, tijdens of tot een uur na elke hoofdmaaltijd innemen. Volgens studies is de belangrijkste eliminatieroute fecale uitscheiding.

Bijna 100% van de dosis wordt ongewijzigd met de ontlasting uitgescheiden. Het effect van dit medicijn veroorzaakt na 24-48 uur namelijk een grote toename van fecaal vet.

Wanneer je met de behandeling met dit medicijn begint, dan moet je ook een uitgebalanceerd caloriearm dieet volgen. Je dieet moet een dagelijkse inname van vetten, koolhydraten en eiwitten bevatten, verdeeld over de drie hoofdmaaltijden van de dag.

Contra-indicaties van dit medicijn tegen obesitas

Zoals alle medicijnen heeft Xenical enkele contra-indicaties. De contra-indicaties voor dit medicijn tegen obesitas zijn dan onder andere de volgende:

  • Allergie – je kunt dit medicijn niet gebruiken als er allergisch voor bent (Spaanse link) of voor een van de componenten van het medicijn.
  • Malabsorptiesyndroom.
  • Kinderen.
  • Vrouwen die borstvoeding geven.

Er zijn geen onderzoeken naar het effect van dit medicijn bij patiënten met obesitas die ook lever- en/of nieraandoeningen hebben, noch naar het effect bij ouderen en kinderen.

Heeft het een invloed op andere medicijnen?

Te zware man gaat zich wegen

Xenical heeft een wisselwerking met andere geneesmiddelen, vanwege het feit dat het de opname van bepaalde actieve ingrediënten wijzigt, wat de effecten ervan kan veranderen.

Zeer zelden kan hypothyreoïdie met schildklierafwijkingen optreden. Dit effect kan optreden als gevolg van het feit dat dit medicijn de opname van jodiumzouten of levothyroxine vermindert.

Xenical vermindert bovendien de opname van anti-epileptica (Spaanse link), wat tot epileptische aanvallen kan leiden. Het vermindert ook de opname van in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine E en bètacaroteen.

Om deze reden kan de medische professional je adviseren om, terwijl je dit medicijn gebruikt, een vitaminesupplement te nemen. Het is ook belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan fruit en groenten.

Aan de andere kant versterkt Xenical het effect van een aantal medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het kan daarom nodig zijn dat patiënten de dosis van de cholesterolbehandeling die ze gebruiken, aanpassen.

Als je anticonceptiepillen gebruikt, dan zal de arts je aanraden om barrière-anticonceptiemethoden te gebruiken om mogelijke ongelukjes te voorkomen die kunnen optreden als je aan ernstige diarree als gevolg van het effect van Xenical lijdt.

Conclusie

Xenical helpt je om af te vallen en het eraf te houden. Het helpt je bovendien om het cholesterolgehalte te verbeteren en andere cardiovasculaire risicofactoren te verminderen.

Toch is het essentieel om tijdens de behandeling een caloriearm dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je arts of apotheker.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.