Hoe obesitas te voorkomen met deze soorten voeding

25 maart 2020
Om obesitas te voorkomen, moet je een uitgebalanceerd dieet en een regelmatig trainingsplan volgen. Beide maatregelen moeten onder toezicht staan van een specialist. Houd er rekening mee dat zeer restrictieve diëten zelden gezond zijn.

In dit artikel gaan we het hebben over hoe obesitas te voorkomen is. Het is belangrijk om te weten hoe obesitas ontwikkelt voordat je een aanpak overweegt om het te voorkomen of te behandelen. Recente studies tonen aan dat de prevalentie van obesitas wereldwijd blijft toenemen.

Gezien deze situatie en ondanks institutionele maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, is het belangrijker dan ooit om maatregelen te nemen om obesitas te voorkomen en mensen met overgewicht te behandelen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de fundamentele oorzaken van obesitas een zittende levensstijl en diëten die veel vet bevatten. Beide zijn het resultaat van veranderingen die momenteel plaatsvinden in de samenleving en van de gedragspatronen van gemeenschappen.

Kenmerken van behandelingen om obesitas te voorkomen

behandelingen om obesitas te voorkomen

Dieet speelt een fundamentele rol in de therapeutische benadering van obesitas. Zonder dieet zal het resultaat van de verschillende behandelingen zeker mislukken.

Andere soorten inventies zoals lichaamsbeweging, zouden niet werken als ze niet worden aangevuld met een dieetbehandeling. Hoe dan ook, lichaamsbeweging is een belangrijke maatregel om te volgen in elk programma voor gewichtsverlies.

Ook zijn verschillende medicijnen, zoals orlistat, sibutramine en ribonamant de afgelopen jaren effectief gebleken om het gewicht te helpen verminderen. Over het algemeen bevestigden wetenschappers hun positieve resultaten in klinische onderzoeken bij patiënten met een hypocalorisch dieet.

Houd er echter rekening mee dat de meeste van deze medicijnen een anorexigeen effect hebben. Uiteindelijk is het vergemakkelijken van het volgen van een dieet de basis van hun effectiviteit.

Het is ook belangrijk om te melden dat zelfs de chirurgische behandeling van obesitas op lange termijn kan mislukken. Dit geldt vooral als de zwaarlijvige persoon zijn eetgewoonten niet verandert.

Ondanks hun sleutelrol leiden traditionele dieetbehandelingen, zelfs als ze correct worden uitgevoerd, echter niet volledig tot langdurige bevredigende resultaten. Dit komt omdat de meeste zwaarlijvige mensen die met een dieetbehandeling beginnen, ermee stoppen.

Veel van degenen die er wel mee doorgaan, verliezen ook geen gewicht. Daarnaast, als ze al gewicht verliezen, krijgen velen het gewicht weer terug. Het grootste probleem bij dieetbehandelingen is ongetwijfeld het gebrek aan follow-up.

Lees ook:
Obesitas bij kinderen, een groot probleem

Soorten voeding die obesitas helpen te voorkomen

Je vetgehalte laten meten om een dieetplan op te stellen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zeer restrictieve diëten nooit gezond zijn. Dit komt omdat ze leiden tot een aanzienlijk verlies van spiermassa en eetstoornissen juist bevorderen. Om deze reden moet je een normocalorisch dieetplan volgen dat is samengesteld voor jouw specifieke behoeften.

De meeste voedingsaanbevelingen zijn hetzelfde als voor mensen met een normaal gewicht, maar voornamelijk de inname van verzadigde vetten moet je beperken. We kunnen ook een reeks voedingsmiddelen vinden die obesitas helpen te voorkomen.

Je moet een uitgebalanceerd dieet en een regelmatig trainingsplan volgen om overgewicht te helpen voorkomen. Een specialist moet dit allebei begeleiden.

Soorten vullende voedingsmiddelen

Een zeer belangrijke factor bij het voorkomen van obesitas is weten hoe je voedingsmiddelen uitzoekt die vullend zijn. Deze zijn in de regel rijk aan vezels. Dit komt omdat vezels water absorberen. Daardoor verdubbelt het volume in de maag. Het zorgt er dus voor dat je je vol voelt. Je verlangen om oncontroleerbaar en continu te eten neemt daardoor af.

Enkele voedingsmiddelen met deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

 • de meeste groenten
 • het meeste fruit
 • algen

Ook interessant om te lezen:
Voedingsfouten die we allemaal moeten corrigeren

Caloriearm voedsel

Caloriearm eten

Hypocalorische voedingsmiddelen (link in het Engels) zijn voedingsmiddelen met een laag energieniveau. Het idee om ze te consumeren is dat het lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan dat het nodig heeft om zo opgehoopt vet te helpen verbranden.

Caloriearme voedingsmiddelen kunnen zo helpen obesitas te voorkomen, zolang je ze consumeert als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Enkele voorbeelden zijn:

 • asperges
 • spinazie
 • komkommers
 • artisjokken

Conclusie

Het is cruciaal om een dieetplan te volgen om af te vallen, dat is goedgekeurd door een specialist. Dit is een plan waarmee je je vol kunt voelen, zodat je het dieet niet opgeeft.

Het is ook erg belangrijk om actief te blijven en aan een vorm van lichaamsbeweging te doen. Over het algemeen is het belangrijkste bij het voorkomen van obesitas discipline en motivatie om je doelen te bereiken. Geef niet op!

 • Tarban, A. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.
 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
 • Barrientos-Perez, M., & Flores-Huerta, S. (2008). ¿Es la obesidad un problema médico individual y social? Políticas públicas que se requieren para su prevención. Medigraphic Artemisa En Linea.
 • Ciangura, C., Carette, C., Faucher, P., Czernichow, S., & Oppert, J.-M. (2017). Obesidad del adulto. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)84245-8