Voedingsfouten die we allemaal moeten corrigeren

Je familie laten stoppen met het maken van voedingsfouten kan een uitermate lastige opgave zijn. Je bent wat je eet en daarom moet een goed voedingspatroon een van je topprioriteiten zijn.
Voedingsfouten die we allemaal moeten corrigeren
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Zelfs mensen die zeer gezondheidsbewust zijn en goede gewoonten hebben, kunnen af en toe voedingsfouten maken. Je moet dus goed letten op wat je eet. Vandaag willen we je een paar tips geven over wat je mogelijk verkeerd doet en hoe je deze fouten kunt verbeteren.

Veelvoorkomende voedingsfouten die je misschien maakt

1. Slechte planning

fastfood eten door tijdgebrek

Het is gemakkelijk om te kiezen voor fastfood als je geen planning maakt. De meeste mensen (volgens sommige studies tot 80%) plannen hun weekmenu’s niet. Het resultaat is dus onevenwichtige eetgewoonten die leiden tot overgewicht of zelfs obesitas.

Dit is de reden dat je enige basiskennis van voedsel moet hebben. Je moet iets leren over voeding en je bewust zijn van wat je eet. Dit is een chaotische wereld en goed eten vereist een zorgvuldige reflectie. Doe slimme aankopen door je producten zorgvuldig te selecteren.

2. ‘Light’ is niet altijd hetzelfde als gezond

Val niet zomaar voor de belofte van een product waar opstaat dat het ‘light’ is. Vaak wordt het grootste deel van de afname van vet teniet gedaan door de toevoeging van andere stoffen zoals zout of suiker. Het is dus niet per se gezonder dan het oorspronkelijke product.

Veel mensen denken ten onrechte dat al het vet schadelijk is. In werkelijkheid heeft ons lichaam een beetje vet nodig om goed te kunnen functioneren en presteren. Enkelvoudig onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren zijn bijvoorbeeld erg nuttig voor ons lichaam en we moeten aan onze dagelijkse behoeften voldoen.

Consumeer dit soort producten dan ook niet te vaak, omdat dit de balans van je dieet zal veranderen. Als je gezond wilt eten en op je calorie-inname wilt letten, kies dan voor gezonde producten zoals:

  • groenten
  • fruit
  • noten
  • vis
  • enzovoort

3. Gewoon een paar grote maaltijden eten

Veel experts bevelen vijf dagelijkse maaltijden aan. De drie hoofdmaaltijden – ontbijt, lunch en diner – en twee keer een snack tussendoor. De gedachte hierachter is dat wanneer we ons lichaam gedurende een lange periode (meer dan 3-4 uur) niet voeden, het in de spaarstand overschakelt. Vervolgens worden onze reservemechanismen geactiveerd.

Wat betekent dat precies? Welnu, ons lichaam begint dan mogelijk energie te besparen en vet te accumuleren. Zo bereidt het zichzelf voor de uren (of misschien wel dagen, dat weet het lichaam niet) dat er geen inname van energie plaatsvindt te overbruggen.

Het is daarom essentieel om deze waarschuwingsmechanismen te vermijden om een goed evenwicht te behouden. Dat zal er ook voor zorgen dat je gewicht op een gezond peil blijft.

4. Het ontbijt overslaan

Ontbijt overslaan is een van de voedingsfouten

Het overslaan van een maaltijd is een van de voedingsfouten is die we vaak maken. Als je niet eet als je honger hebt, gaat je lichaam in een soort spaarstand en verhoogt het zijn activiteiten om vet op te slaan.

Het overslaan van de eerste maaltijd van de dag is een veelvoorkomende gewoonte in onze samenleving. Velen van ons denken dat als we dat doen, we sneller afvallen. Of nog erger: men neemt er de tijd niet voor!

Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de maaltijd die ons de rest van de ochtend de energie geeft die we nodig hebben. Door niet te ontbijten heb je meer kans om te gaan snacken in de loop van de ochtend. Ook is eten op vreemde tijden een slechte gewoonte en een van de voedingsfouten die we moeten corrigeren.

De reden hiervoor is dat het overslaan van maaltijden en op vreemde tijden eten mogelijk een slecht effect op je gewicht hebben. Dat komt doordat mensen vaak te lang wachten met eten. Doordat ze dan echt trek hebben eten ze meer dan dat ze zouden moeten doen.

5. Overmatig zoutgebruik

Een teveel aan zout kan leiden tot vochtretentie en bloeddrukproblemen. Dit komt omdat te veel natrium in het lichaam onze nieren en ons hart kan beïnvloeden. Deze problemen kunnen na verloop van tijd optreden als we iedere dag te veel zout eten.

Probeer daarom een gezond voedingspatroon op te stellen met net genoeg zout. Probeer kruiden en specerijen aan je voedsel toe te voegen als je denkt dat het smaak mist. Experimenteer met kruiden, specerijen, citrus, paprika, knoflook, azijn, enzovoort.

6. Niet alle salades zijn even gezond

De meeste mensen denken dat het eten van salades gezond is en dat deze voldoende groenten en fruit leveren. Dit is een van de voedingsfouten die we moeten corrigeren. Een basissalade met sla, tomaten en uien levert wel voedingsstoffen maar nauwelijks calorieën. Wat je dus eet is vooral water en vezels.

Om een echt gezonde salade te eten, moet deze bestaan uit een combinatie van diverse producten. Je hebt meer dan één ingrediënt nodig om aan je dagelijkse behoeften te voldoen. Denk hierbij aan onder meer:

  • groenten
  • peulvruchten
  • fruit
  • noten en zaden
  • vlees, vis of vegetarische producten
  • eieren

7. Te veel eten

Een houten plankje met vlees knoflook en rozemarijn

Vermijd ook voedingsfouten zoals te veel eten en zorg in plaats daarvan voor een uitgebalanceerd dieet. Je bord moet kleurrijk zijn en veel meer variatie bevatten dan alleen een stuk vlees en wat aardappelen.

Hoewel we elke dag een portie dierlijke eiwitten kunnen eten, zou dit niet meer dan een kwart van onze maaltijd moeten zijn. Een uitgebalanceerd, kleurrijk bord is een gezond bord. Raadpleeg ten slotte een voedingsdeskundige als je vragen hebt over het samenstellen van een gezond eetpatroon en het vermijden van voedingsfouten die we allemaal kunnen maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Li, W., Shi, Z., Yu, M., Ren, W., Smith, C., Epstein, J. H., … Wang, L. F. (2005). Bats are natural reservoirs of SARS-like coronaviruses. Science. https://doi.org/10.1126/science.1118391
  • Drosten, C., Günther, S., Preiser, W., van der Werf, S., Brodt, H.-R., Becker, S., … Doerr, H. W. (2003). Identification of a Novel Coronavirus in Patients with Severe Acute Respiratory Syndrome. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa030747
  • Marra, M. A., Jones, S. J. M., Astell, C. R., Holt, R. A., Brooks-Wilson, A., Butterfield, Y. S. N., … Roper, R. L. (2003). The genome sequence of the SARS-associated coronavirus. Science. https://doi.org/10.1126/science.108595


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.