Vochtretentie bestrijden met je dieet

Heb je last van de symptomen van vochtretentie? Probeer deze tips! Zoals je zult zien, zijn ze heel gemakkelijk in de praktijk te brengen en je hoeft geen strikt dieet te volgen.
Vochtretentie bestrijden met je dieet
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen die last hebben van vochtretentie kunnen de symptomen mogelijk bestrijden als ze bepaalde veranderingen in hun dieet aanbrengen. Hoewel er veel factoren zijn die van invloed zijn op deze aandoening, kan wat je eet je helpen om het onder controle te houden.

Dit komt omdat bepaalde voedingsmiddelen de functie van je nieren en lymfesysteem kunnen verbeteren, wat een beslissende factor is bij het verwijderen van vocht dat zich in de weefsels van het lichaam ophoopt.

Deze voedingsmiddelen bevatten ook belangrijke bestanddelen die kunnen helpen om je elektrolytengehalte te reguleren en ontstekingen onder controle te houden.

Heb je een ongemakkelijk gevoel van zwaarlijvigheid? Merk je een zwelling in je armen of benen op? Als je last hebt van deze en andere symptomen van vochtretentie, probeer dan een aantal van de tips die we hier vandaag voor je dieet zullen delen.

Wat is vochtretentie?

Vochtretentie of oedeem, is een aandoening die wordt gekenmerkt door de opbouw van vocht in het lichaam. Het kan veroorzaakt worden door een gebrek aan controle over de processen die de vochtbewegingen van je lichaam reguleren, wat een ontstekingsreactie op gang kan brengen.

Dit is geen ziekte op zich, maar het kan een symptoom zijn van andere ziekten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • nierziekten
 • hoge bloeddruk
 • plotselinge hormonale veranderingen

In sommige gevallen is het vasthouden van vocht het resultaat van een zittende levensstijl en een dieet dat rijk is aan vet, natrium en suiker.

De symptomen van vochtretentie

De symptomen van deze aandoening verschillen vaak van persoon tot persoon, en hangen af van de ernst of de onderliggende oorzaak. In het algemeen zijn er echter sommige bepalende kenmerken die kunnen helpen om deze aandoening te identificeren:

Vochtretentie bestrijden met je dieet

Hoewel bepaalde gevallen van vochtretentie een medische behandeling kunnen vereisen, kan het meestal onder controle worden gehouden door enkele veranderingen in het dieet aan te brengen. Hieronder willen we zes tips delen die mogelijk kunnen helpen om vochtretentie te bestrijden.

1. Consumeer een gematigde hoeveelheid olijfolie

Olijfolie in kom

Olijfolie en de gezonde vetten die het bevat kunnen zeer interessante voordelen voor je gezondheid hebben. Dankzij het voedingsgehalte kunnen ze mogelijk de opname van bepaalde essentiële vitaminen bevorderen en ontsteking verminderen. Je dagelijkse dosis mag echter niet meer dan drie eetlepels bedragen, want anders kan het een tegenstrijdige werking hebben.

2. Drink water en andere gezonde vloeistoffen

Water, thee en lichte bouillon drinken kan de verwijdering van overtollig vocht uit het lichaam stimuleren. Deze dranken kunnen helpen om je bloedsomloop en de nierfunctie te verbeteren, om de aanwezigheid van vocht in de weefsels te verminderen.

3. Beperk je natriumconsumptie

Zeezout in kom

Hoewel er altijd zout gebruikt wordt in de keuken, is het geen goed idee om het te consumeren als je vochtretentie hebt. Dit komt omdat een overtollige hoeveelheid natrium kan zorgen voor onevenwichtigheden in het lichaam, die dit probleem kunnen verergeren. Vermijd het gebruik van keukenzout en andere voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte, zoals:

 • Worst
 • Ingeblikte of diepgevroren levensmiddelen
 • Gerijpte kaas
 • Gefrituurd voedsel en verpakte snacks

4. Consumeer meer diuretisch voedsel

Diuretisch voedsel heeft een voedzame samenstelling die kan helpen om de vochtretentie op natuurlijke wijze te verminderen. Ze zijn meestal rijk aan water, kalium en magnesium, die allemaal kunnen helpen om je nierfunctie te verbeteren. Enkele van de beste opties zijn:

 • Artisjokken
 • Ananas
 • Cantaloupe
 • Watermeloen
 • Bieten
 • Asperges
 • Paardenstaart
 • Peterselie en selderij
 • Gember
 • Kaneel

5. Drink groene thee in de ochtend

vochtretentie bestrijden met groene thee

De diuretische en voedende eigenschappen van groene thee kunnen mogelijk helpen om deze aandoening te bestrijden. Het is een goed idee om deze drank bij het ontbijt of halverwege de ochtend te drinken. Groene thee is een uitstekend alternatief voor koffie en andere dranken die niets doen om vochtretentie te bestrijden.

6. Eet meer groenten en fruit

Je consumptie van vers en rauw voedsel zoals fruit en groenten verhogen, kan je lichaam voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen voor je nier- en lymfefunctie. Antioxidanten, vezels en mineralen kunnen helpen om ontstekingen te voorkomen.

Het is een goed idee om ten minste drie keer per dag vers fruit en verse groenten te consumeren, om vochtretentie te bestrijden. Als je een gevoel van zwaarlijvigheid of pijn in je ledematen hebt, dan je dit verhogen tot vijf porties. Zowel sappen als smoothies zijn hiervoor geschikt.

Heb je last van één van de symptomen van vochtretentie? Probeer dan de bovenstaande tips! Zoals je ziet zijn ze heel gemakkelijk in de praktijk te brengen en je hoeft geen strikt dieet te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
 • Fernando WMADB., Somaratne G., Goozee KG., Williams S., et al., Diabetes and alzheimer’s disease: can tea phytochemicals play a role in prevention? J Alzheimers Dis, 2017. 59 (2): 481-501.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.