6 fruitsoorten die je kunnen helpen om makkelijk af te vallen

Naast het helpen met afvallen, kunnen bananen ook goed helpen tegen kramp en je resultaten verbeteren bij het sporten.
6 fruitsoorten die je kunnen helpen om makkelijk af te vallen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb jij moeite met het verliezen van die extra pondjes en weet je niet wat je moet doen? Nou dan ben je hier op de juiste plek! Wij gaan met jou onderzoeken welke fruitsoorten je kunnen helpen om makkelijk af te vallen.

Het goede nieuws is dat alle fruitsoorten heerlijk zijn, dus je zult geen probleem hebben om ze gedurende de dag te eten. Daarnaast bevat fruit essentiële vitamines en mineralen, vezels en andere belangrijke voedingstoffen.

1. Watermeloen

Watermeloen kan je helpen met afvallen

Watermeloen heeft een slechte reputatie vanwege zijn hoge suikergehalte. Het kan je echter helpen met het verliezen van die extra pondjes, omdat het voor 90% uit water bestaat.
Dankzij het feit dat hij essentiële aminozuren bevat, helpt watermeloen om vet snel te verbranden en de hoeveelheid vet die je opslaat te verminderen.
100 gram bevat maar 30 calorieën en geeft je urenlang een verzadigd gevoel.

2. Citroen

Citroen kan je helpen bij het afvallen

Deze tweede fruitsoort die je kan helpen om gewicht te verliezen is goedkoop en eenvoudig om toe toevoegen aan je dieet.

Hou in gedachte dat de beste manier om gewicht te verliezen is door gifstoffen te verwijderen en je lever en stoelgang gezond te houden.

Een manier om dat te doen is door citroensap te drinken. Het helpt je door je lichaam te reinigen en te ontgiftigen dankzij de hoge niveaus riboflavine, vitamines B en C die het bevat, evenals mineralen zoals magnesium en fosfor.

Probeer het volgende recept om je te helpen om makkelijk af te vallen

Ingrediënten:

Het sap van 1 citroen
1 glas warm water (200 ml)

Bereiding:

Meng de ingrediënten samen en drink het elke ochtend.

3. Appel

Appels kunnen helpen bij het afvallen

Appels zijn populair omdat ze praktisch zijn. Ze zijn makkelijk om snel tussendoor te eten en je hoeft ze niet te schillen. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels en bestaan ze voor een groot deel uit water.
Om diezelfde redenen geven ze je snel het gevoel dat je vol zit, zonder dat je veel calorieën hebt gegeten. Daarom zijn ze 1 van de fruitsoorten die je kunnen helpen met gewicht verliezen.

Een gemiddelde appel bevat 72 calorieën. Dit maakt het een ideale fruitsoort om gewicht mee te verliezen.

Groene appels bevatten de meeste verschillende soorten vezels en polyfenolen, waardoor ze de groei van goede inwendige bacteriën bevorderen.

Wij raden jou aan om 1 appel per dag te eten. Je kunt er eentje toevoegen aan je smoothie, er eentje eten als tussendoortje, of je kunt hem koken met havermout voor je ontbijt.

4. Blauwe bessen

Blauwe bessen kunnen helpen met het afvallen

Het is waar dat alle bessen goed zijn voor je gezondheid. Blauwe bessen zijn de beste soort om je te helpen bij het afvallen.

Een kopje met blauwe bessen bevat maar 83 calorieën. Zij helpen bij het verminderen van vet door je stofwisseling een oppepper te geven. Daarnaast helpen ze bij het efficiënt verbranden van calorieën.
Ze bevatten relatief veel vezels waardoor ze jou snel een vol gevoel geven en je helpen om makkelijk af te vallen.
Daarnaast zijn ze goed voor je geheugen en je cholesterolgehalte.

Er zijn veel manieren om blauwe bessen te eten: gewoon zo, in smoothies of in sappen. Hoewel er supplementen bestaan van blauwe bessen, bevelen wij jou toch aan om ze vers te eten..

5. Banaan

Bananen kunnen helpen bij het afvallen

Een kleine banaan bevat slechts 108 calorieën, en bijna 18 gram aan koolhydraten. Bananen zijn daarnaast rijk aan enzymen die je stofwisseling bevorderen door de tijd te verkorten die je ingewanden nodig hebben om eten te verteren.

Ze bevatten verder vitamine B6, die je helpen om je bloedsuikerspiegels onder controle te houden.
Daarnaast houden ze je lichaam gezond na een flinke work-out.

Tenslotte kunnen ze gebruikt worden voor het voorkomen van kramp in je spieren en het reguleren van je bloeddruk. Al deze factoren maken de banaan bij uitstek geschikt om je te helpen om makkelijk af te vallen.

6. Grapefruit

Grapefruit kan helpen bij het afvallen

Het eten van een halve grapefruit voor elke maaltijd kan je insulineniveaus verlagen.
Grapefruits zijn ideaal om er voor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft en doordat ze veel water bevatten, geven ze je snel een verzadigd gevoel.

Verder zijn ze een goede bron van eiwitten, vitamine C, foliumzuur en kalium. Een hele roze grapefruit bevat 104 calorieën en is goede aanvulling op ieder ontbijt.

Naast het genieten van de fruitsoort zelf, kun je ook de etherische olie van grapefruit gebruiken, net als grapefruitzaadextract.

Tips om optimaal te profiteren van vruchten die je helpen om makkelijk af te vallen

  • Kies natuurlijk en vers fruit.
  • Vermijd het combineren van ingrediënten die veel suiker of koolhydraten bevatten, zoals chocola en room.
  • Als je houdt van een beetje extra smaak, combineer ze dan met een yoghurt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Organización Mundial de la Salud. (2015). OMS | Obesidad y sobrepeso. 311. https://doi.org/http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/es/
  • Secretaría de Salud. (2012). Prevención, Diagnóstico y Tratamiento del Sobrepeso y la Obesidad Exógena. Guias de Práctica Clínica, Actualización 2012.
  • Sánchez-Castillo, C. (2004). Epidemiología de la obesidad. Gac Med Mex.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.