11 eenvoudige veranderingen die je maaltijden gezonder maken

Sommige voedingsadviezen kunnen helpen om je maaltijden gezonder te maken en daardoor tot een betere gezondheid en welzijn leiden.
11 eenvoudige veranderingen die je maaltijden gezonder maken

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen zijn geneigd te geloven dat het gezonder maken van maaltijden zeer moeilijk uitvoerbare acties met zich meebrengt en het uitgeven van grote hoeveelheden geld.

Dit is een verkeerde overtuiging. Eigenlijk zijn er veel manieren om je maaltijden gezonder te maken, die je budget niet beïnvloeden. Dat gezegd hebbende, geven we je de volgende aanbevelingen.

11 manieren om je maaltijden gezonder te maken

groenten in een hartvormige schaal

1. Voeg minder zout aan je voedsel toe

Als je gewend bent om echt zout voedsel te eten, dan kan dit in het begin moeilijk zijn. We zeggen echter niet dat je zout volledig uit je dieet moet verwijderen. Voeg in plaats daarvan gewoon minder aan je voedsel toe.

Deze aanbeveling komt voort uit het feit dat zout je gezondheid beïnvloedt en tot hypertensie kan leiden, wat het vasthouden van vocht kan veroorzaken en samen kan gaan met vele andere spijsverterings- en cardiovasculaire problemen.

2. Gebruik specerijen en kruiden om je maaltijden gezonder te maken

schaaltjes met kruiden en specerijen

Specerijen en kruiden laten je gerechten heerlijk smaken en kunnen ook gebruikt worden om zout te vervangen. Aangezien specerijen onderscheidende smaken hebben, helpt het gebruik ervan om de hoeveelheid zout die je aan je voedsel toevoegt, te verminderen.

Als je ze gebruikt om je eten te kruiden, dan krijgen je smaakpapillen bovendien de kans om andere smaken te waarderen. Plus, vele van hen hebben zeer gunstige eigenschappen.

3. Verminder je suikerinname

Hoewel we weten dat het heel dramatisch klinkt en bijna onmogelijk, moet je je consumptie van geraffineerde suiker verminderen. Dit is misschien de meest beslissende maatregel die je kunt nemen voor de gezondheid van jezelf en je gezin.

Het is aangetoond dat geraffineerde suiker direct gerelateerd is aan:

  • obesitas
  • diabetes
  • een lange lijst van andere ziekten

Dat betekent echter niet dat je afscheid moet nemen van zoetigheid. Gelukkig zijn er producten om gerechten zoet te laten smaken en niet schadelijk zijn. Probeer bijvoorbeeld natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en honing.

4. Eet veel fruit

Dit heeft te maken met het vorige punt, omdat fruit wel suiker bevat maar ook veel nuttige micronutriënten die je gezondheid kunnen verbeteren.Bovendien kun je fruit gebruiken om je favoriete ongezonde zoete snack in de middag te vervangen.

Je kunt fruit gebruiken om zeer gezonde recepten te maken. Probeer salades te maken met appels, walnoten, ananas en mango en andere vruchten. Je zult ze heerlijk vinden!

5. Eet veel groenten

Hoewel je ze misschien niet lekker vindt, zijn groenten een van de beste bronnen van vitamines en mineralen en enkele van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Als groenten niet jouw ding zijn, probeer dan verschillende soorten en recepten  totdat je de juiste hebt gevonden.

6. Gebruik je oven vaker

Gefrituurd eten is erg populair. Sommige mensen hebben dan ook de neiging om bijna alles te frituren. Probeer echter nieuwe manieren te vinden om je maaltijden te bereiden.

In plaats van dingen te frituren, probeer ze te bakken, roosteren of grillen. Hierdoor kun je gezonder eten. Je zou zelfs kunnen ontdekken dat je gegrild voedsel lekkerder vindt dan gefrituurde gerechten!

7. Haal harde boter uit je dieet

Harde boter bevat zeer ongezonde vetten. Hoewel je lichaam vetten nodig heeft, heeft het alleen gezonde vetten nodig. Vervang harde boter daarom door olijfolie, koolzaadolie en avocado, omdat ze je maaltijden veel gezonder maken.

8. Eet alleen magere zuivelproducten

gebruik magere producten om je maaltijden gezonder te maken

Je moet zuivelproducten consumeren, omdat ze calcium, vitamines en hoogwaardige eiwitten bevatten. Je moet echter altijd voor de vetarme varianten kiezen.

9. Lees de etiketten

Het lezen van de etiketten van het verpakte voedsel dat je koopt, is veel belangrijker dan je denkt. Je moet ook begrijpen wat je leest. Bij sommige voedingsmiddelen die als ‘light’, ‘suikervrij’ of ‘natuurlijk’ worden verkocht, is de tekst op de verpakking misleidend.

Zorg dat je de goede informatie over wat er echt in je eten zit leest om je bij het winkelen te helpen bij het maken van de beste keuzes.

10. Consumeer minder ultrabewerkte voedingsmiddelen

Je moet ook zo veel mogelijk minderen met het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Vergeet niet dat ze vaak veel conserveermiddelen bevatten die op de lange termijn tot verschillende gezondheidsproblemen kunnen leiden. Hoe natuurlijker je voedsel is, hoe beter.

11. Maak je eigen maaltijden om je maaltijden gezonder te maken

Wanneer je je eigen maaltijden maakt, dan weet je precies wat je eraan toevoegt. Als je je eigen maaltijden bereidt, dan kun je de ingrediënten, hoeveelheden, bereidingsmethoden en zelfs de hygiënische omstandigheden waarin ze worden bereid, beheersen.

Als laatste tip raden we aan dat je ervoor zorgt dat je professioneel advies inwint, zodat je je dieet zonodig kunt veranderen en voor je lichaam kunt zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.