De nieuwe voedselpiramide voor een gezonder leven

Een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging vormt de basis van de nieuwe voedselpiramide. De piramide raadt je aan om ten minste één uur per dag te bewegen om in vorm te blijven en ziektes te voorkomen.
De nieuwe voedselpiramide voor een gezonder leven

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we het hebben over de nieuwe voedselpiramide voor een gezonde levensstijl, zodat je deze kunt volgen en je gezondheid mogelijk kunt verbeteren.

Je moet goed eten om gezond te blijven. De beste manier om dit te bereiken is door producten van verschillende voedingsgroepen te consumeren. Je moet je dieet daarnaast ook aanvullen met activiteiten die je lichaam ten goede komen en versterken, zoals regelmatige lichaamsbeweging.

De Spaanse Vereniging voor Maatschappelijke Voeding (SENC) heeft onlangs enkele innovatieve en nieuwe voedingsrichtlijnen geïntroduceerd. Ook zijn er enkele wijzigingen aangebracht in de zogenaamde ‘voedselpiramide’, om je te helpen een gezondere levensstijl te leiden en je algemene levenskwaliteit te verbeteren.

Een gezonde levensstijl: de basis van de nieuwe voedselpiramide

Gezonde voedingsmiddelen

Eén van de grootste veranderingen die in de bestaande voedselpiramide werd aangebracht, is de basis ervan. Deze eerste stap van de piramide beveelt nu aan om een gezonde levensstijl te leiden door ten minste 60 minuten per dag te bewegen.

De basis voor een gezonde levensstijl is om regelmatig te bewegen en een verantwoord gewicht te behouden. Dit kan je helpen om degeneratieve ziekten te voorkomen. Je kunt elke vorm van lichaamsbeweging uitvoeren die je maar wilt. Wat belangrijk is, is dat je zo:

 • je lichaam kan helpen in vorm te blijven.
 • je prestaties kunt verbeteren.
 • zowel je hart als je immuunsysteem kunt versterken.

Wanneer je beweegt is het mogelijk gemakkelijker om dieetproblemen te vermijden, door een goede energiebalans te behouden. Zorg ervoor dat je je lichaam voldoende energie geeft om al je activiteiten uit te voeren.

Als je te veel of ongezond voedsel hebt gegeten, kan lichaamsbeweging je helpen om die extra calorieën te verbranden. Dit zal mogelijk ook voorkomen dat ze in vet veranderen.

Consumeer voedingsmiddelen van alle voedingsgroepen

Het tweede niveau van de voedselpiramide moedigt je aan om een dieet te volgen dat alle voedselgroepen omvat. Hierbij inbegrepen zijn allereerst:

 • volkoren granen
 • zetmeelrijke producten
 • gezonde koolhydraten

Je moet ook twee tot drie keer per dag fruit en groenten eten. Deze voedingsmiddelen leveren essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, dus je moet ze regelmatig eten.

We raden aan om fruit als dessert te kiezen in plaats van voedsel dat vol zit met verwerkte suikers en vetten. Fruit kan helpen om je verlangen naar iets zoets te elimineren, zonder je lichaam te beschadigen of gewichtstoename en obesitas te veroorzaken.

Ook zijn producten als wit vlees, zoals kip, en vis inbegrepen. Bij voorkeur gebakken op de grill of met zo weinig mogelijk vet. Vul deze aan met eieren en andere plantaardige eiwitbronnen.

Zuivelproducten moeten ook worden opgenomen in je dagelijkse dieet. Als je een lactose-intolerantie hebt, kan je kiezen voor vervangende voedingsmiddelen zonder zuivel. Als je daarnaast al op je gewicht let, zijn er veel versies met weinig of geen vet.

Af en toe genieten

Glas en flessen met rode wijn

Bovenaan de nieuwe voedselpiramide staan de voedingsmiddelen die af en toe en slechts met mate geconsumeerd moeten worden. Hiertoe behoren ook rood vlees en worst.

Om ervoor te zorgen dat deze voedingsmiddelen geen tegenslag voor je dieet vormen, moet je vermijden om ze met vet te bereiden. Het is altijd ideaal om ze te combineren met groenten en gezonde vetten.

Op dezelfde manier kan je alcoholische dranken op een verantwoorde manier consumeren. We weten al dat deze dranken, zoals rode wijn, witte wijn en bier, een aantal voordelen kunnen bieden.

Het is echter het beste om het maximaal op één drankje per week te houden. Bovendien is het altijd beter om ervoor te zorgen dat je een goede hydratatie voor en na het consumeren van alcohol behoudt.

Onder de voedingsmiddelen die slechts zeer zelden geconsumeerd mogen worden, vallen voedingsmiddelen die een groot percentage verzadigde vetten en suikers bevatten. Dit is het geval bij producten zoals:

 • donuts
 • ijs
 • gebak
 • snacks

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen staan aan de top van de nieuwe piramide voor gezonde voeding. In het algemeen moet je zo divers mogelijk eten, zodat je met je dieet krijgt wat je nodig hebt.

Toch kan het zijn dat je extra hulp nodig hebt. Neem echter altijd eerst contact op met je huisarts, want deze supplementen moeten worden geconsumeerd onder begeleiding van een professional.

Supplementen kunnen helpen om tekorten aan essentiële voedingsstoffen aan te vullen. Je mag ze echter niet gebruiken om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wilkinson TJ., Shur NF., Smith AC., Exercise as medicine in chronic kidney disease. Scand J Med Sci Sports, 2016. 26 (8): 985-8.
 • Bron PA., Kleerebezem M., Brummer RJ., Cani PD., et al., Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? Br J Nutr, 2017. 117 (1): 93-107.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.