3 fouten aan het begin van een dieet

8 april 2019
Als je met een dieet begint, moet je de juiste mentale instelling hebben. Je kunt de hulp van een deskundige inroepen, die je kan helpen met een persoonlijk plan, speciaal voor jou opgesteld. Voor het beste resultaat moet je natuurlijk ook sporten.

Er zijn minstens 3 fouten aan het begin van een dieet die je kunnen tegenwerken bij het bereiken van je doel. Het maakt niet uit wat voor soort dieet, of hoe streng je bent. Misschien zie je wat dingen over het hoofd.

Lees verder om leren welke fouten aan het begin van een dieet jij wellicht ook maakt. Verder hebben we het over de verkeerde keuzes die je meteen aan het begin van de reis naar minder gewicht zou kunnen maken.

Je zult versteld staan en waarschijnlijk uitroepen dat je dat nooit geweten hebt. Minstens bij eentje. We gaan beginnen, zodat je meteen weet wat je kunt veranderen.

3 fouten aan het begin van een dieet

Wellicht wil je aantekeningen maken over onderstaande fouten. Soms maak je steeds dezelfde fouten zonder dat je weet dat je dat doet.

1. Je kiest alleen voor lightproducten

Lightproducten

De media bombardeert ons met advertenties over ‘lightproducten‘. Het wordt verkocht als een zogenaamd gezonde optie. Maar is dat echt waar? Nou, dit soort voedingsmiddelen zijn niet echt aan te bevelen.

De reden is dat veel producten hun calorieën wel verlagen, maar de hoeveelheid vet en suiker die ze bevatten is nog steeds aanzienlijk. Denk bijvoorbeeld aan light-vruchtensap. Als je met een dieet wilt beginnen, is het slimmer om water te drinken.

Al is het geen suiker wat erin zit, light-frisdrank bevat wel zoetstoffen. Het is het beste om voedsel op een zo natuurlijk mogelijke manier te consumeren:

  • groenten
  • fruit
  • noten
  • water

Je kunt bijvoorbeeld in plaats van een pak sinaasappelsap, zelfs als het natuurlijk is en geen toegevoegde suikers bevat, sinaasappelen kopen en ze op eten of zelf persen.

Kijk hier ook eens naar:
Suiker schrappen uit je dieet kan met 5 alternatieven

2. Jezelf geen enkel extraatje gunnen

Wel ironisch, vind je niet? Diëten en lekkernijen lijken elkaars tegengestelde, maar een lekkernij hoort ook een plek te krijgen in je dieet. Wat gebeurt er als je iets waar je dol op bent, nooit meer mag eten? Je moet er  de hele tijd aan denken en je zou in de verleiding kunnen komen om het toch te eten en de controle over jezelf verliezen.

  • Als je bijvoorbeeld van chocolade houdt, maar het nooit eet, kan dit averechts uitwerken.
  • Je kunt dan beter chocolade kopen met een hoog percentage cacao en daar af en toe een blokje van eten.

Voedingsdeskundigen geven aan dat het beter is om niet meer dan 30 gram te eten. Dat advies volgen wij, en voegen daar aan toe dat je alleen chocola moet eten als je lichaam daarom vraagt.

Als je behoefte aan iets zoets hebt, gun jezelf dan een stukje pure chocola. Maar slechts één keer per dag! Het is een gezonde traktatie.

Wees vooral matig met extraatjes, ook tijdens een vakantie, met een verjaardag of bijvoorbeeld met de kerst. Het is namelijk zo dat als je jezelf niks toestaat, zul je vroeg of laat toegeven en houd je misschien wel helemaal op met je dieet.

3. Honger hebben

Honger

Nog één van de fouten aan het begin van een dieet is dat mensen zichzelf honger laten lijden. Dat is verschrikkelijk! Een dieet volgen betekent niet dat je constant honger moet hebben. Dat is een overtuiging die we voor eens en voor altijd af zouden moeten schaffen.

Het woord ‘dieet’ betekent gezondheid en gezondheid betekent niet dat je honger hebt. Het maakt niet uit of je wilt afvallen. Het eten van meer groenten, meer fruit en natuurlijk voedsel in de juiste hoeveelheden zal je helpen gewicht te verliezen als dat is wat je wilt.

Een dieet volgen betekent niet dat je je calorieën tot een minimum moet beperken. Als je naar een voedingsdeskundige gaat, kan die je helpen om wekelijks een plan te maken met 5 kleine maaltijden per dag. Let daarbij op de volgende:

  • Het gaat niet om maaltijden overslaan of stoppen met eten.
  • Als je meerdere keren per dag eet, in de juiste hoeveelheden en gezonde voeding,  dan zul je geen honger lijden en heb je meer kans om je doel te bereiken.
  • Een voedingsdeskundige kan je helpen om vragen als deze te beantwoorden.

4. Persoonlijk dieet

Persoonlijk dieet en fouten aan het begin van een dieet

Een andere grote fout die vaak gemaakt wordt, is om diëten te volgen die je op internet vindt. Of om het dieet van je vrienden te kopiëren. Wees daar voorzichtig mee. Wat voor anderen werkt, hoeft helemaal niet voor jou te werken.

Daar zijn dus voedingsdeskundigen voor. Ze zullen een dieet samenstellen op basis van jouw specifieke gewoonten, doelen en beschikbare tijd.

Wist je dit?
Vijf redenen om dagelijks pure chocolade eten

Waarschijnlijk is er minstens 1 van de 3 fouten aan het begin van een dieet je wel bekend. Of misschien herken je ze alle drie wel? Als tot toe geen enkel dieet voor je gewerkt heeft, wacht dan niet langer en schakel een voedingsdeskundige in om je te helpen.