7 supplementen voor een optimale gezondheid

Missen er bepaalde vitamines en mineralen in jouw eetpatroon? Leer meer over 7 gezonde supplementen die je kunt nemen voor een optimale gezondheid.
7 supplementen voor een optimale gezondheid
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 11 januari, 2019

De wereld van supplementen is zeer uitgebreid. Je zou echter eerst wat onderzoeken moeten doen voordat je besluit om ze te gaan nemen. Hoewel het natuurlijke producten zijn, hebben ze merkbare effecten op je gezondheid. En dat kan dus ook ongewenste bijwerkingen opleveren.

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over welke supplementen je iedere dag kunt nemen om de meest voorkomende tekorten te voorkomen.

Wanneer zou ik supplementen moeten nemen?

Je bent er misschien al aan gewend om bepaalde, niet al te ernstige gezondheidsprobleempjes te behandelen met natuurlijke supplementen. Dit in tegenstelling tot het nemen van kunstmatige medicatie.

Maar zelfs al zijn producten van natuurlijke oorsprong, je moet niet voortdurend vitaminesupplementen nemen. Ze kunnen namelijk ook schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Denk hierbij ook aan de lange termijn.

Er zijn ook supplementen die geen risico op overconsumptie met zich mee brengen. Sterker nog, het kan zelfs erg goed voor je zijn om deze dagelijks te nemen. Ze leveren je voedingsstoffen die met de hedendaagse levensstijlen nogal eens ontbreken.

De beste supplementen voor een optimale gezondheid

De beste supplementen voor een optimale gezondheid

We zullen nu gaan kijken welke supplementen je iedere dag kunt nemen zonder dat dit een risico oplevert voor je gezondheid.

Ze zijn goed voor bijna iedereen en helpen bij bepaalde aandoeningen. Bovendien helpen ze om je energiespiegel te optimaliseren.

1. Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Het komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Door de steeds slechter wordende kwaliteit van de grond waarin de producten groeien, bevatten deze echter steeds minder magnesium. Dat leidt ertoe dat steeds meer mensen een magnesiumtekort hebben.

Het is daarom aan te raden om iedere dag een supplement van dit mineraal te nemen om gezond te blijven.

Magnesium helpt bij diverse functies, zoals bijvoorbeeld:

 • Het voeden van botten en spieren
 • Reguleren van darmactiviteit
 • In balans brengen van je zenuwstelsel
 • Je bloedvaten ontspannen
 • Het reguleren van je bloedsuikerspiegel

2. Vitamine C

Vitamine C is een voedingsstof die noodzakelijk is voor een optimale gezondheid. Je kunt het via je voeding of via supplementen binnen krijgen. De minimale aangeraden hoeveelheid per dag is 300 mg.

Vitamine C versterkt je immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met vele soorten aandoeningen en ziektesHet is ook een krachtige antioxidant. Vitamine C:

 • beschermt je huid, botten en gewrichten.
 • kan helpen om depressies en oogaandoeningen te voorkomen.

3. Spirulina

Spirulina is een van de supplementen die je dagelijks kunt innemen

Spirulina is een superfood. Deze algen bevatten veel voedingsstoffen. Het is rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, vitamines, enzymen en vezels.

Spirulina bevordert je gezondheid op vele manieren. We noemen er een aantal:

 • Geeft energie
 • Helpt om op een gezonde manier gewicht te verliezen
 • Voorkomt haaruitval
 • Bestrijdt slapeloosheid
 • Verlaagt het cholesterol
 • Ondersteunt een goed gezichtsvermogen

4. Zeewater

Zeewater dat geschikt is voor consumptie is te vinden op sommige markten en in gezondheidswinkels. Het bevat veel mineralen en oligo-elementen. Daardoor is het zeer geschikt om bepaalde tekorten te voorkomen.

Je kunt het puur drinken of aangelengd met water. Of je kan het gebruiken om mee te koken, in plaats van met zout. Zeewater verhoogt je bloeddruk niet. Het reguleert juist je nierfunctie en de werking van je darmen.

5. Biergist

Biergist is ook een heel gebruikelijk supplement. Mensen die stimulans van vitamines en mineralen willen, kiezen vaak voor biergist. Het is goed voor je zenuwstelsel. Daarnaast kan het helpen stress en depressies te voorkomen. Bovendien voedt het je haar, je huid en je nagels. Ook zorgt het ervoor dat je er gezond uitziet.

Je kunt het bijvoorbeeld bij het ontbijt nemen. Gemengd met een glaasje vruchtensap of melk  of door de yoghurt. Je kunt het ook in capsules en tabletten kopen.

6. Kurkuma

Kurkuma is een uitstekende specerij om allerlei soorten gezondheidsproblemen mee te voorkomen. Daarom kun je het tegenwoordig ook als supplement kopen. Soms wordt het gecombineerd met andere supplementen, bijvoorbeeld om pijn te verlichten.

 • Kurkumasupplementen bevatten een flinke hoeveelheid antioxidanten.
 • Ze voorkomen en verminderen ontstekingen.
 • Bovendien helpen ze het functioneren van de lever te verbeteren.
Kurkuma is een van de supplementen die je dagelijks kunt innemen

7. Probiotica

Probiotica zijn supplementen die de bacterieflora van je darmen verbeteren. Ze zorgen er dus voor dat je darmen optimaal functioneren. Bovendien zijn ze van fundamenteel belang voor een goede gezondheid in het algemeen.

Je darmen verzorgen de opname van voedingsstoffen. Daarnaast spelen ze een rol in je immuunsysteem. Het is dus van groot belang om ze gezond te houden.

Probiotica geven verrassend veel effect in een korte periode. Dat geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met chronische of degeneratieve aandoeningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.