7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

De voedingsstoffen die bij het ontbijt worden verkregen, zijn essentieel om de energie van je lichaam op te laden. Lees verder om te weten wat de gevolgen zijn van het overslaan van het ontbijt!
7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van het overslaan van het ontbijt en blijven deze belangrijke maaltijd overslaan. Hoewel het ontbijt de afgelopen jaren in een gezond dieet is benadrukt, onderschatten sommige mensen de ongelooflijke effecten van het ontbijt nog steeds.

Sommige mensen denken zelfs dat het niet eten van een ontbijt een manier is om minder calorieën te consumeren en daardoor makkelijker af te vallen. Echter, in plaats van dit te bereiken, kan het overslaan van het ontbijt je daadwerkelijk in gewicht laten toenemen. Het kan ook andere problemen veroorzaken die je kwaliteit van leven verminderen.

Het is daarom essentieel om deze belangrijke maaltijd in je dieet op te nemen en vooral gezond te eten.

Weet je wat er met je lichaam gebeurt als je geen ontbijt eet? Ontdek de belangrijkste gevolgen van het overslaan van het ontbijt in dit artikel.

7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

1. Je voelt je niet energiek

vrouw steunt haar hoofd op haar hand
Voor optimale fysieke en mentale prestaties gedurende de dag is het essentieel om het lichaam te ‘herladen’ met een goed ontbijt. Gevolgen van het overslaan van het ontbijt zijn daarom vermoeidheid en slaperigheid die misschien niet weggaat.

Wees echter voorzichtig! Het ontbijt vervangen met koffie en crackers zal niet werken.

Als het doel is om je lichaam ‘brandstof’ te geven, dan moet je ontbijt bestaan uit een geschikte combinatie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen.

2. Je bloedsuikerspiegel daalt nog verder

De voedingsstoffen die je krijgt van ontbijtproducten zijn cruciaal bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Als het dus niet op tijd wordt geconsumeerd of wordt vervangen door ongezonde alternatieven, dan daalt je bloedsuiker.

Dit probleem is behoorlijk alarmerend, vooral voor mensen met risicofactoren voor diabetes. Als dit probleem niet zo snel mogelijk wordt opgelost, dan kan dit symptomen als duizeligheid veroorzaken.

3. Je voelt je hongeriger als gevolg van het overslaan van het ontbijt

vrouw met enorm groot broodje
Eén van de gevolgen van het niet eten van deze maaltijd is een gevoel van onrust dat gewichtstoename kan veroorzaken.

Hoewel het in eerste instantie lijkt dat geen ontbijt eten betekent dat je minder calorieën eet, zorgt het er feitelijk gezien voor dat je meer gaat eten dan je zou moeten, omdat het een onverzadigbare honger veroorzaakt.

4. Het kan voor emotionele onevenwichtigheden zorgen

Het gebrek aan voedingsstoffen veroorzaakt door het overslaan van de eerste maaltijd van de dag kan ook emotionele onevenwichtigheden veroorzaken.

Aangezien voedingsmiddelen van goede kwaliteit voedingsstoffen bevatten die voor welzijn zorgen, veroorzaakt een slecht ontbijt stress en prikkelbaarheid.

Als deze emoties de laatste tijd je werk- of gezinsleven beïnvloeden, dan moet je je dieet nog eens bekijken. Bovendien is het een goed idee om voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die de aanmaak serotonine stimuleren zoals:

 • pure chocolade
 • bananen
 • avocado’s

5. Je immuunsysteem kan verzwakt raken

vrouw met zakdoek tegen haar neus
De voedingsstoffen die je bij het ontbijt krijgt, helpen je immuunsysteem te versterken.

Om deze reden kan het overslaan van het ontbijt je immuunsysteem verzwakken, waardoor je lichaam vatbaarder wordt voor infecties.

6. Je kunt spijsverteringsproblemen ontwikkelen

Een trage spijsvertering en obstipatie zijn andere mogelijke gevolgen van het overslaan van het ontbijt. Hoewel er veel factoren zijn die de ontwikkeling ervan kunnen beïnvloeden, kan het gebrek aan voedingsstoffen veroorzaakt door het niet eten van deze maaltijd de trigger zijn.

Het is essentieel om voedingsvezels, vetzuren en water bij je ontbijt op te nemen. Deze combinatie helpt de darmfunctie te reguleren en helpt het lichaam zich van afval te ontdoen. Bovendien reguleert het de pH van je darmflora en vermindert het het risico op gastritis en indigestie.

7. Je loopt een groter risico op hartaandoeningen

vrouw houdt handen op haar hart
Volgens een onderzoek van de Harvard TH Chan School of Public Health hebben mannen die niet ontbijten 27% meer kans op een hartaanval of een ernstige hartaandoening.

Blijkbaar kan het niet eten van het ontbijt leiden tot de ontwikkeling van:

 • Diabetes
 • Obesitas
 • Hoog cholesterol
 • Een hoge bloeddruk

Al deze factoren hebben een directe invloed op het risico op hartaandoeningen en beïnvloeden ook de gezondheid van je hersenen.

Echter, onderzoekers zeggen dat het elke dag eten van het ontbijt een preventieve gewoonte is.

Stop met het overslaan van het ontbijt

Eet jij elke dag ontbijt? Is het compleet en evenwichtig?

Nu je de gevolgen kent van het overslaan van het ontbijt, probeer dan voedingsmiddelen te eten met een hoge voedingswaarde. Vergeet ook niet dat het caloriegehalte ervan overeenkomt met 25% van de dagelijkse behoeften van je lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cahill, L. E., Chiuve, S. E., Mekary, R. A., Jensen, M. K., Flint, A. J., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation128(4), 337-343.
 • Durá Travé, T. (2013). Análisis nutricional del desayuno y almuerzo en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria28(4), 1291-1299.
 • Herrero Lozano, R., & Fillat Ballesteros, J. C. (2006). Estudio sobre el desayuno y el rendimiento escolar en un grupo de adolescentes. Nutrición Hospitalaria21(3), 346-352.
 • Rodríguez, M. P. G., & de la Rosa Morales, V. (2007). Los adolescentes que consumen comida rápida y no desayunan tienen más riesgo de ser obesos en la vida adulta. Evidencias en pediatría3(2), 46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.