6 symptomen van een vitaminedeficiëntie die je kunt zien aan je gezicht

Als je acne hebt, kan dit komen door een tekort aan vitamine A. Ontdek de mogelijke symptomen van een vitaminedeficiëntie en hoe je je voedingsstoffen binnenkrijgt via je dagelijkse voeding.
6 symptomen van een vitaminedeficiëntie die je kunt zien aan je gezicht
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Symptomen van een vitaminedeficiëntie kunnen een reeks problemen veroorzaken die gewoonlijk optreden bij de wisseling van de seizoenen. Zonder vitaminen voelen we ons vermoeider en apathisch; en dat betekent dat virussen ons gemakkelijker kunnen beïnvloeden.

Symptomen van een vitaminedeficiëntie

1. Bleke huid

Symptomen van vitaminedeficiëntie vrouw houdt hoofd vast

Tijdens de winter zullen maar weinig mensen er goed gebruind uitzien, maar de waarheid is dat als je een heel bleke huid hebt, veel meer dan normaal, dit zou kunnen betekenen dat je een tekort aan vitamine B12 hebt.

Je zult dit snel merken, want door de symptomen van een vitaminedeficiëntie voel je je depressief en moe. Om dit te herstellen is het essentieel om meer vlees en zeevruchten te eten.

Als je in plaats van bleekheid een droge huid hebt, is dit een teken van een tekort aan vitamine A en vitamine CIn het geval van vitamine A is het erg belangrijk om je huid gezond te houden, vooral na blootstelling aan de zon.

Met betrekking tot vitamine C willen je meegeven dat dit het essentieel voor de aanmaak van collageen. Collageen wordt door het lichaam gebruikt om nieuw haar te maken, de huid te regenereren, je nagels en bindweefsels te laten groeien. Daarnaast versterkt het ook het immuunsysteem.

Om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, moet je boerenkool, paprika, kool, wortels, romaine sla, spinazie, abrikozen, grapefruits, sinaasappels of pruimen consumeren.

2. Droog haar

Als je droog, kwetsbaar haar en roos hebt, kan dit een teken zijn van een tekort aan biotine, ook wel vitamine B7 genoemd.

Dit gebeurt vaak nadat we antibiotica hebben gebruikt. Om het vitamine B7-gehalte te verhogen, moet je meer vlees, vis, groenten, fruit, paddenstoelen en peulvruchten eten.

Als je in plaats van droog haar roos hebt, kan dit ook een duidelijk alarmsignaal zijn. Roos wordt veroorzaakt door een gebrek aan de vitamines B2 en B6, en ook door een tekort aan essentiële mineralen zoals zink of magnesium.

Roos kan ook worden veroorzaakt door andere voedingstekorten. Om dit te voorkomen, moet je voedingsmiddelen zoals donkere chocolade, pinda’s, wortelen, eieren, zemelen, noten, vis en bonen opnemen in je dieet.

3. Gezwollen ogen

Symptomen van een vitaminedeficiëntie vrouw trekt aan ogen

Als je zwellingen rond je ogen en je ledematen hebt, kan je lichaam een tekort aan jodium hebben. Om dit op te lossen, moet je proberen een beetje gejodeerd zout toe te voegen aan de maaltijden.

Onthoud ook dat jodium veel voorkomt in zeevruchten, zuivelproducten en zelfs in brood.

Als je ogen gevoelig zijn voor licht kan dit te wijten zijn aan een tekort aan vitamine A en vitamine B2. Als je echter problemen hebt met je ogen en gezichtsvermogen kun je het beste je arts raadplegen. Alleen dat zal je je geruststellen zodat je zeker weet dat je geen serieuzer probleem hebt.

4. Bleke lippen

Bleke lippen zijn meestal een symptoom van gebrek aan ijzer. Je kunt dit vaststellen als je merkt dat je vaak verkouden bent en een lage bloeddruk hebt.

Om een ​​gebrek aan ijzer aan te pakken, moet je meer rood vlees eten en tijdelijk producten met een hoog calciumgehalte vermijden. Die voorkomen namelijk de opname van ijzer.

5. Bloedend tandvlees

Symptomen van een vitaminedeficiëntie vrouw bij tandarts

Als je bloedend tandvlees hebt kun je een tekort aan vitamine C hebben. Als je deze vitamine mist, heb je mogelijk een verzwakt immuunsysteem.

Dit zal pijn in je spieren en botten veroorzaken, evenals problemen met je tanden. Je kunt grote hoeveelheden vitamine C binnenkrijgen door citrusvruchten en rode pepers te consumeren.

6. Acne

Acne behoort tot de symptomen van een vitaminedeficiëntie, met name een tekort aan vitamine A. Dit kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals vis, lever, eidooiers, boter en groene en gele groenten.

Vitamine E zit in in tarwekiemen, lever, olijfoliezaden en bladgroenten zoals spinazie en bloemkool. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.