Het beste dieet voor mensen met artritis

Naast het volgen van de aanwijzingen van je arts, is het belangrijk om een aantal veranderingen aan te brengen in je dieet om je te helpen omgaan met de symptomen van artritis.
Het beste dieet voor mensen met artritis

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Artritis is een medisch probleem dat ontstekingen en degeneratie van gewrichten veroorzaakt. Het kan heel pijnlijk zijn en het wordt aanbevolen om maatregelen te treffen om te zorgen dat het niet verergert. Als je aan deze aandoening lijdt, kun je in dit artikel de kenmerken vinden van een goed dieet voor mensen met artritis.

Hoewel het misschien moeilijk lijkt om je eraan te houden, raden we aan dat je het toch probeert. Denk aan de pijnlijke gevolgen als je het niet doet. Probeer ook alle adviezen van je arts op te volgens om een goede kwaliteit van leven te behouden.

Voedingsmiddelen die mensen met artritis moeten eten

Om de problemen die door deze aandoening worden veroorzaakt te bestrijden, raden we mensen met artritis aan om goed te letten op wat ze eten. Probeer meer van de hieronder beschreven voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

Zalm

Het eerste voedingsmiddel dat mensen met artritis moeten opnemen in hun dieet is zalm. Dit is omdat het rijk is aan omega 3-vetzuren, die een ontstekingsremmend effect hebben.

Het wordt aangeraden om minstens twee porties zalm per week te eten. Als je dit niet kunt betalen, kun je ook voor tonijn of sardientjes kiezen. Je kunt dit ook doen als je twee keer per week zalm eten saai vindt worden.

Soja

Tofu

Als je voor een vegetarisch dieet hebt gekozen, is vis waarschijnlijk geen optie voor jou. Probeer in dit geval sojabonen en de producten die hiervan zijn gemaakt.

Deze peulvrucht is rijk aan onverzadigde vetten en je kunt het eten in verschillende vormen:

  • Tofu
  • Gekiemde bonen
  • Bonen
  • Melk

Soja is een heel compleet product omdat het veel vezels en eiwitten bevat. Hierdoor beschikt het over ontstekingsremmende eigenschappen en verbetert het je gezondheid in het algemeen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in het volgende artikel:
Probeer een veganistisch dieet om gewicht te verliezen

Omdat het zo’n veelzijdig voedingsmiddel is, kun je het op elk moment van de dag eten. Je hoeft alleen maar te leren om het te combineren met andere ingrediënten.

Plantaardige olie van goede kwaliteit

We weten al dat extra vierge olijfolie over gezonde vetten beschikt, die goed zijn voor het hart en om ontstekingen te bestrijden. Maar dit is niet de enige soort.

De meerderheid van de plantaardige oliën beschikken over dezelfde eigenschappen. Ze beschikken ook over de goede eigenschappen van de noten of zaden waar ze van gemaakt zijn.

Twee goede alternatieven voor olijfolie zijn lijnzaadolie, raapzaadolie en soja-olie. Deze soorten bevatten alfa-linoleenzuur (ALA) en voegen een nieuwe smaak toe aan je gerechten.

Voedingsmiddelen die mensen met artritis beter kunnen vermijden

De voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je de ontstekingen wilt bestrijden omvatten de volgende producten.

Gefrituurd en bewerkt voedsel

Het verminderen van je consumptie van gefrituurde voedingsmiddelen is de sleutel in het dieet voor mensen met artritis. Dit is omdat deze voedingsmiddelen de ontstekingen verergeren en ook de problemen die ze veroorzaken.

Gefrituurd voedsel

In plaats daarvan raden we aan dat je kiest voor voedsel dat is gestoomd, gegrild, gekookt of gebraden in de oven. We begrijpen dat dit soms lastig kan zijn door je vaste gewoontes. Maar je hebt alleen een beetje wilskracht nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Als je het heel moeilijk vindt om deze veranderingen door te voeren, kun je ook een voedingsdeskundige raadplegen om je te helpen een plan te maken. Dit is een investering die vaak leidt tot hele goede resultaten en binnen een paar maanden zal je het zelf kunnen.

Suikers en zoetstoffen

Andere ingrediënten die mensen met artritis moeten vermijden zijn suikers en zoetstoffen. Helaas zitten ze in bijna alle producten die er te koop zijn.

Om deze reden is het een goed idee om te investeren in natuurlijke producten en om al je maaltijden helemaal zelf te bereiden. Denk eraan dat je altijd de smaak van een gerecht kan veranderen door middel van biologische honing, ahornsiroop, agavesiroop en stevia.

Een andere optie is het gebruiken van kruiden en specerijen. Probeer te profiteren van de voordelen van kruiden zoals munt en basilicum, natuurlijke smaakstoffen zoals vanille-extract. Denk ook aan specerijen zoals steranijs en kardemom.

Zuivelproducten

Zuivel

In een dieet voor mensen met artritis moet zuivelproducten zoveel mogelijk vermeden worden. Deze groep voedingsmiddelen kan irritatie en ontsteking van de gewrichten veroorzaken.

Maar dit is niet altijd het geval, dus je moet goed opletten of dit een probleem voor je is of niet.

Als je zuivel moet vermijden, denk er dan aan dat je op een andere manier eiwitten aan je dieet moet toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van vlees of andere eiwitrijke voedingsmiddelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.
  • Nettleton JA., Steffen LM., Mayer Davis EJ., Jenny NS., et al., Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic study of ahterosclerosis. Am J Clin Nutr, 2010.
  • Chin KY., The spice for joint infammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.