Moet je vijf maaltijden per dag eten?

Ontdek in dit interessante artikel of je vijf maaltijden per dag moet eten. In dit geval is kwaliteit net zo belangrijk als kwaliteit!
Moet je vijf maaltijden per dag eten?
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je vijf maaltijden per dag moet eten. De reden die hiervoor gegeven wordt is dat het je helpt af te vallen, omdat het je metabolisme versnelt, of omdat je elke drie uur moet eten zodat je geen honger hebt. Is dat wel waar? We zullen deze interessante vraag in dit artikel beantwoorden.

Hoeveel maaltijden moet je per dag eten?

Het feit dat je vijf maaltijden per dag moet eten, is niet helemaal waar. Hoe vaak je moet eten is afhankelijk van het individu en zijn behoefte. Factoren die een rol spelen zijn onder andere honger, routine, werk en fysieke activiteit.

Als je jezelf dwingt om zowel halverwege de ochtend als de middag een snack te eten, dan kan dit zich vertalen in het eten van voedsel dat je niet zou moeten eten, zoals bijvoorbeeld:

 • snoep
 • sappen
 • frisdranken
 • chips
 • worstjes
 • gezoete melkproducten

Vaak kiezen mensen voor deze snacks in plaats van gezondere keuzes. De kwaliteit van de maaltijd is daarom belangrijker dan kwantiteit. Het is beter om drie gezonde maaltijden per dag te eten dan vijf ongezonde.

Welke maaltijden zijn dan het belangrijkst? Is het ontbijt overslaan slecht? Geen enkele maaltijd is belangrijker dan de andere. Het gaat allemaal om de individuele behoefte. Je kunt dus niet stellen dat het ongezond is als je geen ontbijt eet, omdat je geen honger hebt of als je ‘s middags ontbijt in plaats van om zeven uur’ s ochtends.

Versnelt vijf keer per dag eten de stofwisseling?

Havermout en fruit

Dit idee komt voort uit het feit dat je, wanneer je eet, energie verbruikt om voedingsmiddelen in al hun componenten af te breken en te verteren. Dit is wat het thermische effect van voedsel wordt genoemd.

Het blijkt echter dat de calorieën die je gebruikt voor de spijsvertering min of meer evenredig zijn aan het volume voedsel dat je eet en het type macronutriënten. Dit betekent dat als je een dieet van 2000 kcal per dag volgt, het niet uitmaakt of je drie of vijf maaltijden eet, omdat het thermische effect hetzelfde is.

Het Journal of Nutrition publiceerde een studie waarin de auteurs concludeerden dat er geen solide wetenschappelijk bewijs is om te zeggen dat een toenemende maaltijdfrequentie bij het afvallen kan helpen. Lees hier het genoemde Engelse wetenschappelijke artikel.

Wat als je vast?

Het is belangrijk om te eten als je honger hebt. Dit komt, omdat je een honger- en verzadigingsmechanisme hebt dat door de hormonen ghreline en leptine wordt gereguleerd. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen eten.

Gezonde volwassenen, zonder speciale omstandigheden, zoals topsporters en zwangere vrouwen, kunnen vele uren zonder eten, zelfs een hele dag. Als je een aantal uren per dag vast noemt men dit intermittend fasting. Nadat de glucose uit het bloed is verbruikt, schakelt het lichaam over op lever- en spierglycogeen.

Als deze reserves ook op zijn, activeert het lichaam gluconeogenese: glucoseproductie uit proteolyse en lipolyse (vernietiging van spieren en vetweefsel), die ketonlichamen genereert die in urine worden uitgestoten.

Intermittent fasting kan voor sommige mensen zelfs een goede methode voor gewichtsverlies zijn. Dit vasten bestaat meestal uit 16 uur zonder eten, wat vrijwel altijd betekent dat je het ontbijt overslaat.

Het is geschikt voor gezonde mensen maar altijd raadzaam om dit onder professionele begeleiding te doen. Lees hier een Engels wetenschappelijk artikel over intermittend fasting.

Wanneer is het gepast om vijf maaltijden per dag te eten?

Twee lege borden en een met ei

Er zijn diverse situaties waarin het gepast en soms zelfs noodzakelijk is om 5 maaltijden per dag te eten. Als jij je afvraagt of je 5 maaltijden per dag zou moeten eten, overleg dan met je arts of een diëtist. Hieronder benoemen we een paar situaties waarin het verstandig is om dit te doen.

 • Om angst en honger te beheersen. Als je vijf maaltijden per dag eet, dan heb je een grotere kans om minder honger te hebben en de hoeveelheid voedsel die je eet te beheersen. Wanneer je echter een maaltijd overslaat, dan kun je je erg hongerig gaan voelen en gaan schransen, wat betekent dat je meer voedsel eet dan je zou moeten.
 • Als je aan bepaalde ziekten lijdt, zoals diabetes, om hypoglykemie te voorkomen en een goede bloedsuikerspiegel te handhaven.
 • Als je een atleet bent die grote hoeveelheden voedsel moet eten. Het is gemakkelijker om dit in vijf maaltijden te doen dan drie. Ook maakt dit het gemakkelijker om de optimale timing van voedselinname te regelen.

Conclusie

Het verdient de voorkeur om een ritme voor je maaltijden te hebben. Als je eraan gewend bent vijf keer per dag te eten, dan is het moeilijk voor je om drie maaltijden te gaan eten en vice versa. Elk geval is daardoor anders.

Het belangrijkste is om gezond en verzadigend voedsel te eten. Als je gezonde maaltijden eet, maakt het niet zoveel uit hoe vaak je per dag eet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
 • Leidy, H. J., & Campbell, W. W. (2010). The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of nutrition141(1), 154-157.
 • Tinsley GM., Bounty PM., Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutr Rev, 2015. 73 (10): 661-74.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.