Wat is het beste moment om bepaalde voedingsmiddelen te eten?

13 februari 2019
Er is een beste tijd om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Omdat je lichaam 's nachts geen voedingsstoffen verbrandt, is het een goed idee om een ​​lichte avondmaaltijd te eten.

Het gaat niet zozeer over wat je eet als je het hebt over in gewicht aankomen of afvallen. In plaats daarvan gaat het meer om wanneer je het eet. Immers, er is een optimaal moment om bepaalde voedingsmiddelen te eten.

In dit artikel delen we enkele aanbevelingen voor de beste momenten van de dag om verschillende soorten voedsel te eten.

Het is gezonder om tenminste vijf maaltijden per dag te eten.

De tijden waarin ze je leerden om drie maaltijden per dag te eten zijn officieel verleden tijd.

Vandaag de dag zijn alle experts het erover eens dat mensen minstens vijf keer per dag moeten eten.

Dit omvat het traditionele ontbijt, lunch en diner, plus twee snacks tussen de maaltijden door.

Deze gedachte wordt ondersteund door een andere overtuiging, die een vrij diep gewortelde traditie in het medische wetenschap is. Men zegt dat de tijd tussen een maaltijd en de volgende nooit meer dan drie uur mag zijn.

Aan de andere kant is het heel waarschijnlijk dat het overschrijden van deze tijdsduur problemen zal veroorzaken als overgewicht, of het niet in staat zijn om overgewicht te verliezen.

De reden hiervoor is dat wanneer je over deze tijdsduur heen gaat, je lichaam het zal opmerken. Dan zal het denken dat er niet genoeg energiebronnen zijn en begint je lichaam vast reserves op te slaan.

Dit zal je stofwisseling vertragen en dan zullen de calorieën die je binnenkrijgt niet goed verbranden.

Lees ook:
Snel calorieën verbranden op 8 makkelijke manieren

Ontbijt: De belangrijkste maaltijd van de dag

ontbijt

De eerste maaltijd van de dag moet alle energie die je tijdens de nacht hebt gebruikt, weer aanvullen. Dit zal je lichaam voorbereiden op een dag van lichamelijke en mentale arbeid op dit beginpunt.

Specialisten raden aan om geen maaltijd over te slaan. Wat het ontbijt betreft, is dit van het grootste belang. Je moet je dag beginnen met de benodigde voedingsstoffen.

Zij zeggen dat het gezondste ontbijt bestaat uit diverse producten: zuivel, fruit en granen.

Dit is echter geen vaststaande regel. Afhankelijk van de tijd waarop je opstaat, moet je zo vroeg mogelijk het ontbijt nuttigen. Het mag nooit na 10 uur zijn.

Lunch

Specialisten stellen dat de beste tijd om de ‘derde’ (niet de ‘tweede’) maaltijd van de dag te eten tussen 13:00 en 15:00 uur is.

Het eten van veel calorieën na 3 uur ’s middags is bijzonder contraproductief. Dit komt door de kilo’s lichaamsgewicht die ze kunnen toevoegen aan je lichaam . Na dit tijdstip wordt je spijsverteringsproces minder efficiënt.

’s Avonds moet je jezelf voorbereiden om te gaan slapen

melk

Dus, het ontbijt moet overdadig zijn. Het doel daarvan is je genoeg energie te geven om je werkdag te starten. Het diner moet veel lichter zijn dan alle andere maaltijden van de dag.

Het is gezonder om op een vroeger tijdstip het avondeten te eten. Daarnaast wordt aanbevolen dat de vis of een stukje mager vlees vergezeld gaat van een zuivelproduct. Tenminste, zolang je geen maagprobleem hebt.

Het enige dat je met na 10 uur eten bereikt, is ongewenst. Het brengt het risico mee dat je een ​​beetje in gewicht aan komt. Daarnaast kan het ook nachtmerries en problemen met slapen veroorzaken.

 Over snoepjes, fruit, koffie en snacks

Toetjes staan meestal in de belangstelling wanneer het gaat om het praten over diëten, gewicht verliezen of niet te dik worden.

Er zijn mensen die ons ervan verzekeren dat ze volledig uit het menu moeten worden verwijderd. Op die manier vormen de toetjes dus ook geen verleiding.

Er zijn echter minder radicale opties. Deze handhaven het principe dat je in beperkte mate toetjes kunt eten. Echter, je moet ze nooit eten na een van de drie hoofdmaaltijden.

Wat betreft het eten van gebakjes, wordt er aanbevolen om ze tijdens het eerste deel van de ochtend te eten. De reden hiervoor is dat je lichaam voor de middag beter de koolhydraten kan verteren.

Een ander moment om ze te eten is net voordat je aan lichamelijke activiteit begint. Dit zal je lichaam vullen met energie, maar het zal je maag niet te veel belasten.

Voedingsdeskundigen adviseren het eten van een stuk fruit voordat je een maaltijd eet. Dat fruit komt dan in plaats van het eten van snoep. Dit is een goede manier om het gevoel van honger te verminderen totdat je aan tafel gaat. Plus, het geeft je ook een verzadigd gevoel.

Lees ook:
Probeer deze toetjes met weinig calorieën

Goed drinken: dit is even belangrijk als eten

water drinken

Er bestaat geen gezond dieet als je niet genoeg water drinkt.

Specialisten bevelen dan ook aan:

  • Twee glazen water net na het wakker worden om je lichaam te reinigen.
  • Een glas water een half uur voor de hoofdmaaltijden.
  • Een glas water voor zowel het douchen als het slapen gaan.

In totaal moet je anderhalf tot twee liter water per dag drinken. 

  • Spence, C. (2017). Breakfast: The most important meal of the day? International Journal of Gastronomy and Food Science. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2017.01.003
  • Fox, R. (2003). Food and eating: an anthropological perspective. 2.