De verschillen tussen honger en angst

Het verschil weten tussen honger en angst is belangrijk om de impulsen die je ertoe aanzetten om te eten als je niet echt honger hebt te kunnen beheersen. Te veel eten kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid.
De verschillen tussen honger en angst
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij de verschillen tussen honger en angst? Hoewel dit belachelijk lijkt, weet de meerderheid van ons eigenlijk niet waar het ene eindigt en het andere begint.

Het hongergevoel is een instinct dat geregeld wordt door je sympathische zenuwstelsel. Bij het vrijkomen van bepaalde hormonen ervaar je dit gevoel, wat wijst op een duidelijke noodzaak. Dan moet je energie verkrijgen zodat je lichaam kan overleven, en zodat je lichaam en hersenen hun homeostase kunnen behouden.

Aan de andere kant is angst niet bedoeld om het lichaam te voeden. In plaats daarvan dient het om tijdelijk te compenseren maken voor je emoties, gevoelens en zorgen.

Het is erg belangrijk om de verschillen tussen honger en angst te kennen en te begrijpen. Dit helpt je niet alleen gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes te voorkomen, maar ook geestelijke gezondheidsproblemen, zoals eetstoornissen.

De verschillen tussen honger en angst

Vrouw staart naar donut en de verschillen tussen honger en angst

De Federale Universiteit van Uberlândia in Brazilië heeft in 2017 een interessant onderzoek gepubliceerd, dat enkele zeer belangrijke aspecten van dit onderwerp aan het licht heeft gebracht:

  • Ten eerste eet een groot deel van de bevolking om hun zorgen te stillen. Dit doen we bijna allemaal af en toe. Als dit zelden gebeurt, betekent dit niet dat het een gewoonte zal worden, en het wijst ook niet op een geestelijke aandoening.
  • Af en toe hebben we trek in voedsel dat erg zoet of juist zout is, omdat onze hersenen op zoek zijn naar verzadiging van die dosis endorfine of serotonine. Het is een onmiddellijke bevrediging en is van korte duur.
  • Dat gezegd hebbende, zijn er mensen die lijden aan chronische angst die onopgemerkt blijft. Dit soort onbehagen vindt een uitweg door voedsel te nuttigen, vooral dwangmatig en ongezond eetgedrag.

Laten we eens kijken naar enkele tips om de verschillen tussen honger en angst te kunnen begrijpen.

Echte honger bouwt geleidelijk aan op

Het eerste verschil tussen honger en angst is dat echte honger ontstaat wanneer het lichaam meer energie nodig heeft. Dit gebeurt als de uren verstrijken en je lichaam calorieën verbrandt tijdens het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

Daarom is het belangrijk om te erkennen dat echte honger zich geleidelijk aan opbouwt. Je voelt een bepaalde lichte sensatie die met het verstrijken van de tijd geleidelijk toeneemt, totdat het je prestaties beïnvloedt. Je zult je steeds zwakker gaan voelen.

Om dit soort extreme honger te voorkomen, raden we je aan om om de paar uur een lichte maaltijd of een gezonde snack te eten. Op deze manier hou je ook je gewicht onder controle en vervang je geleidelijk de energie die je lichaam gebruikt.

Aan de andere kant veroorzaken angstgevoelens een plotseling hongergevoel. Het is een sterk verlangen en geeft een hol gevoel van binnen.

Als je deze mentale stoornis ervaart, heb je de behoefte om ook na een maaltijd nog iets te eten. Ook al is er geen enkele reden om nog honger te hebben, je zult wanhopig graag toch nog iets willen eten. Ook is het gebruikelijk dat honger die voorkomt uit angst toeneemt tijdens de nacht.

Honger die voorkomt uit angst leidt tot het verlangen naar specifieke voedingsmiddelen

Een stuk brownie op een bord

Een ander verschil tussen honger en angst is dat echte honger niet gepaard gaat met het verlangen om iets specifieks te eten. In dit geval is je lichaam op zoek naar de energie die het nodig heeft. Om deze reden zou je in staat moeten zijn om zo ongeveer alles te eten.

Aan de andere kant, wanneer je een angstaanval ervaart, zul je vaak verlangen naar voedsel dat veel koolhydraten bevat. In dit geval kun je het beste een stuk fruit of een gezond tussendoortje bij de hand hebben, zodat je niet zomaar iets eet omdat het er lekker uitziet.

Tijdens een angstaanval is het vrij gebruikelijk om te hunkeren naar ultrabewerkte voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan suikers en vetten bevatten, zoals junkfood en gebak.

Het probleem met angst is dat, als je er eenmaal aan hebt toegegeven, je een soort verslaving kunt ontwikkelen. Dan wil je elke keer dat je je angstig voelt meer en meer van deze ongezonde voedingsmiddelen eten.

Angst zal je ertoe aanzetten om te eten, zelfs als je vol zit

Als je echt honger hebt, geef je je lichaam alleen de hoeveelheid voedsel die het nodig heeft. Daarom stop je met eten wanneer je je vol voelt.

Als je echter angstig of gestrest bent, zul je wanhopig blijven eten, alsof je nog helemaal niets gegeten hebt. Je angst zal er dan voor zorgen dat je meer voedsel eet dan je echt nodig hebt.

Als je regelmatig angstig bent, is het waarschijnlijk dat je overgewicht of obesitas hebt. Daarom is het belangrijk dat je leert om je probleem te verwerken met ontspanningstechnieken. Als je dat niet doet, kun je ernstige problemen ontwikkelen.

Dwangmatig eten en je schuldig voelen

Vrouw eet dwangmatig fastfood

Het woord ‘schuldig’ verwijst naar de emotie die je hebt als je het gevoel hebt dat je schuld hebt of verantwoordelijk bent voor iets dat verkeerd is.

Echte honger veroorzaakt geen schuldgevoel, omdat het een fysiologische noodzaak is. Wanneer je aan deze behoefte voldoet, houdt je je lichaam gezond en klaar om goed te blijven functioneren.

Angst, aan de andere kant, genereert schuldgevoelens. Dit is een effect dat wordt veroorzaakt door de eigenschappen van voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vetgehalte. Bovendien, als je de hele dag doorgaat met eten, zul je je zwaar voelen en niet in staat zijn om je dagelijkse routines en activiteiten te voltooien.

Conclusies

Het is fundamenteel dat je de verschillen tussen honger en angst kent. Als je dat niet doet, kan je een cyclus ingaan waarin je eet om je problemen te vergeten.

Hoewel dit een snelle oplossing kan zijn om te vergeten wat je dwars zit, moet je onthouden dat het geen gezond gedrag is.

Gelukkig is echter aangetoond dat het eten van vezelrijk voedsel, zoals fruit en groenten, kan helpen om de angst te verminderen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je dieet suiker- en vetarm is.

Denk na over je gedrag ten opzichte van voedsel. Als je je realiseert dat je eet als gevolg van angst, zoek dan een professional om je te helpen om dit te veranderen.

Er zijn psychotherapieën die zeer effectief zijn voor de behandeling van angst en eetstoornissen, hoe mild deze problemen ook lijken. Gezond omgaan met voedsel betekent eten als je echt honger hebt en niet eten om je problemen op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cecilia SIlva AAS., Cardoso Lopes TV., Teixeira KR., Amaral Mendes J., et al., The association between anxiety, hunger, the enjoyment of eating foods and the satiety after food intake in individuals working a night shift comparted with after taking a nocturnal sleep: a prospective and observational study. Appetite, 2017. 108: 255-262.
  • Klatzkin RR., Gaffney S., Cyrus K., Bigus E., et al., Biol Psychol, 2018. 131: 96-106.
  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.