Het belang van het verminderen van koolhydraten

6 juli 2018
Door koolhydraten te verminderen in je dieet zul je niet alleen gemakkelijk gewicht verliezen maar ook meerdere gezondheidsproblemen voorkomen. Het gaat niet om het elimineren van vet maar om het kiezen van de juiste. soorten

Ben jij een van die mensen die altijd aan nieuwe ideeën denkt om een kleinere kledingmaat te krijgen? Richt je je alleen op de hoeveelheid vet die je eet zonder verder rekening te houden met iets anders? Als dit het geval is lees dan verder. We zullen je namelijk vertellen over het belang van het verminderen van koolhydraten om het gewenste figuur te krijgen. 

Je zult verbaast zijn om te ontdekken dat veel van je problemen worden opgelost door gewoon koolhydraten te verminderen in je dieet. Maar het belangrijkste is dat je begrijpt dat je koolhydraten niet helemaal moet elimineren. Kies echter de gezonde soorten.

1. Diëten met weinig koolhydraten bestrijden ernstige obesitas

Als jij iemand bent met overgewicht moet je weten dat je ongeveer 5 kilo in 6 maanden kunt verliezen door het verminderen van koolhydraten. Dit getal kan voor sommige mensen laag lijken. Ernstig overgewicht is echter een moeilijk probleem om te bestrijden. Als je uit die cyclus komt kunnen je medische problemen aanzienlijk verminderen. Denk bijvoorbeeld aan:

Het is bewezen dat mensen die zwaarlijvig zijn en een koolhydraatarm dieet volgen, het volgende bereiken:

 • Lagere triglyceridenspiegels.
 • De insulineresistentie vermindert
 • Stabiele insulineniveaus

Wat betreft gewichtsverlies, als we vergelijken wat de resultaten waren bij diegenen die een vetarm dieet volgden en diegenen die een dieet met een laag gehalte koolhydraten volgden, zien we het volgende:

 • De mensen die het vetarme dieet volgden raakten in 6 maanden slechts tussen 1,9 en 4,2 kilo kwijt.
 • Degenen die het koolhydraatarme dieet moesten volgen raakten in 6 maanden tussen 5,8 en 8,6 kilo kwijt.

Zie ook: 5 redenen waarom je overgewicht kunt hebben met een goed eetpatroon

2. Diëten die zijn gebaseerd op het verminderen van koolhydraten helpen tieners met overgewicht

Het belang van het verminderen van koolhydraten

We weten dat het belangrijk is om te allen tijde een gezond gewicht te behouden. Kinderen en tieners moeten echter een betere controle over hun gewicht hebben om te voorkomen dat ze op jonge leeftijd al gezondheidsproblemen krijgen.

In een onderzoek dat in 2000 werd uitgevoerd werd bewezen dat een dieet dat gericht is op het verminderen van koolhydraten het gewicht en de risico’s op cardiovasculaire problemen bij obese tieners verminderen. Het onderzoek duurde 12 weken en de resultaten waren verrassend. Gemiddeld verloren de deelnemers ongeveer 9 kilo aan gewicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bereiken van deze resultaten bij tieners erg belangrijk is wat betreft hun emotionele gezondheid. Door een gezond gewicht te bereiken vergroot je namelijk ook je zelfrespect en zelfvertrouwen.

Iets waar rekening mee gehouden moet worden is dat dit dieet gepaard moet gaan met voorlichting over voeding om goede gewoonten aan te leren en die gewoonten te corrigeren die tegenwerken.

3. Een dieet met weinig koolhydraten verbetert ook je humeur

Het verminderen van koolhydraten heeft effect op je humeur

Is het je opgevallen dat je niet lekker in je vel zit? Misschien voel je je snel depressief maar je weet niet waarom? In dit geval moet je weten dat een studie heeft aangetoond dat koolhydraatarme diëten helpen om:

 • De eetlust te beheersen.
 • Slapeloosheid te bestrijden.
 • Vermoeidheid te verminderen.
 • Maagproblemen te verminderen.

Het is dan ook belangrijk om te onthouden dat alles wat we eten een bepaalde invloed op de chemie van de hersenen heeft. Op dezelfde manier dat chocolade je helpt je gelukkiger te voelen zorgen bewerkte koolhydraten voor constante problemen.

Een andere studie vond ook dat het verminderen van negatieve koolhydraten in je dieet je mentale behendigheid zal verbeteren. Dat wil zeggen dat je vermogen tot denken en reageren veel efficiënter zal zijn.

Aanbeveling om ook te lezen: Hunkeringen naar eten tegenhouden met deze afleidingen

Enkele aanbevelingen bij het kiezen van de koolhydraten die je gaat eten

Het belang van de juiste koolhydraten eten

 • Het eerste dat je moet onthouden is dat je wel koolhydraten in je dieet opneemt. Een veelgemaakte fout is om te denken dat je ze volledig moet elimineren om af te vallen. Een gezond dieet vereist echter een matige hoeveelheid koolhydraten. Het levert namelijk energie in een vorm die je hersenen nodig hebben. Als je ze niet binnenkrijgt dan voel je je in korte tijd uitgeput bij de eenvoudigste activiteiten.
 • Het is belangrijk dat je koolhydraten combineert met goede kwaliteit vezels. De beste opties zijn volkoren granen, groenten en fruit. Gemiddeld zou je ongeveer 18 gram vezels moeten consumeren om je lichaam te helpen koolhydraten te verwerken.
 • Vraag een voedingsdeskundige om je te leren hoe je koolhydraten kunt tellen en wat het juiste aantal voor jou is. Het is heel makkelijk om dit te berekenen maar je hebt wel wat kennis nodig.

Nu weet je het: het is belangrijker om te letten op de koolhydraten die je eet dan het vermijden van vetten in je dieet. 

 • Mobbs, C. V., Mastaitis, J., Isoda, F., & Poplawski, M. (2013). Treatment of diabetes and diabetic complications with a ketogenic diet. In Journal of Child Neurology. https://doi.org/10.1177/0883073813487596ç
 • Andersen, C. J., & Fernandez, M. L. (2013). Dietary strategies to reduce metabolic syndrome. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. https://doi.org/10.1007/s11154-013-9251-y
 • McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
 • Li, Y., Hruby, A., Bernstein, A. M., Ley, S. H., Wang, D. D., Chiuve, S. E., … Hu, F. B. (2015). Saturated Fats Compared with Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2015.07.055