Hunkeringen naar eten tegenhouden met deze afleidingen

Je gedachten bezig houden zal helpen om de verleidingen te vermijden. Het zal je ook verhinderen om toe te geven aan de hunkeringen naar eten die je kan voelen wanneer je je verveelt, of je moe of leeg voelt.
Hunkeringen naar eten tegenhouden met deze afleidingen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe bestrijd je de hunkeringen naar eten die je door de dag heen overvallen? Zin in eten is voor de meeste mensen een groot probleem. Want ze proberen er een gezonde levensstijl op na te houden. Ben jij één van deze mensen? Hoe bestrijd je deze hunkeringen? Slaag je erin om weerstand te bieden?

De werkelijkheid is dat dit niet zo gemakkelijk is. We geven je in dit artikel een lijst van afleidingen en tips. Ze zullen je helpen om je hunkeringen naar eten het hoofd te bieden. Probeer ze uit en ontdek welke tips voor jou het best werken.

1. Ga wandelen en hou je hunkeringen naar eten tegen

Hunkeringen naar eten bestrijden door te lopen

De eerste truc om jouw hunkeringen naar eten te overwinnen is tijd nemen om aan andere dingen te denken. Het komt vaak voor dat je eetlust hebt, wanneer je je moe, gestrest of zenuwachtig bent. Een wandeling zal je dus helpen om de volgende dingen te doen:

  • Je hoofd leegmaken
  • Verbeteren van je gemoedstoestand
  • Je energieniveaus verhogen
  • Als je op een consequent wandelt en steeds minstens dertig minuten, dan zal je gewicht verliezen.

Om je hunkeringen naar eten te verminderen hoef je slechts vijftien minuten te wandelen. Als je wilt kan je iemand meenemen. Want dit zal je in staat stellen om jouw ideeën te delen en je relaties met andere mensen te verbeteren. Het is belangrijk dat je vóór en na de wandeling gehydrateerd blijft. Want uitdroging kan je een hongergevoel geven.

2. Adem diep in en uit of mediteer

Een andere manier om hunkeringen naar eten  die te maken hebben met stress te helpen bestrijden, is door te mediteren of diepe ademhalingsoefeningen uit te voeren. Dit is het enige wat je hoeft te doen:

  • Zoek een rustige plaats waar je enkele minuten ongestoord kan zitten.
  • Adem zo diep mogelijk in terwijl je tot vier telt.
  • Hou je adem gedurende acht seconden vast.
  • Adem dan geleidelijk uit. Herhaal dit vier keer.

Je zal je na enkele herhalingen veel beter voelen. Ook al is dat het geval, herhaal het toch vier keer. Want dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle stress of spanning loslaat. Als je wilt, kan je deze ademhalingsoefening met ontspannende muziek doen.

3. Eet een gezonde snack

Hunkeringen naar eten stillen met een gezonde snack

Probeer je je zin in zoetigheden te bestrijden? Of misschien hunker je naar iets dat knapperig en zout is? De kans is groot dat je deze hunkeringen naar eten hebt omdat je al enkele uren niet gegeten hebt.

Als je in de laatste paar uren geen tijd gehad hebt om te eten dan kan je je eetlust stillen met iets gezond. Wanneer je iets zoet wilt dan kan je gedroogde vruchten of een stuk fruit eten. Heb je zin in iets knapperig, kies dan voor pinda, amandelen of andere noten.

Als je telkens op hetzelfde moment van de dag hunkeringen naar eten hebt, zorg er dan voor dat je vooraf enkele gezonde snacks klaargemaakt hebt. Een goed idee om een eind te maken aan deze hunkeringen is door deze snacks te eten, net vóór het moment dat ze meestal optreden.

4. Drink een glas water

Wanneer je geest niet bezig is dan is het mogelijk dat deze vermoeid is. Je lichaam reageert dan door te verlangen naar iets ongezond. Dat is ook de reden dat een glas water drinken een goede manier is om je eetlust te verminderen.

Dit zal je hersenen gehydrateerd houden en je afleiden van wat je bezig hield. Het is ook belangrijk dat het water geen suiker, cafeïne of andere chemische stoffen bevat. Als je wilt en als het mogelijk is, is het ook een goed idee om ijs toe te voegen. Je kan een beetje citroensap toevoegen als je het water wat smaak wil geven.

5. Speel wat spelletjes op je telefoon

Speel wat spelletjes op je telefoon

Het is aangetoond dat het spelen van videospelletjes als Tetris of andere puzzels je kunnen helpen om je hunkeringen naar eten te verminderen. De eenvoudigste mogelijkheid is dat je een gelijksoortig spel op je mobiele telefoon download en deze meeneemt.

Eén sessie moet ongeveer drie minuten duren, wat eigenlijk best lang is. Je moet alleen wel onthouden dat je jezelf niet volledig in het spel verliest. Want je moet aan je verantwoordelijkheden blijven denken om te voorkomen dat je gestrest raakt. Je kan ook altijd wat tekenen op een papiertje als je geen spelletje op je telefoon hebt. Je zal merken dat deze doodles of krabbeltjes onmiddellijk een rustgevend effect hebben.

6. Praat met iemand

Nog een andere manier om je hunkeringen naar eten het hoofd te bieden en jezelf af te leiden is met iemand kletsen. Maak enkele minuten vrij om met een collega te praten of bel voor een snel gesprek naar de belangrijkste persoon in je leven. Probeer ook om niet over snacks te praten. En als je dat wel doet, praat dan over gezonde snacks.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063.1075.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.