Eenvoudige oefeningen om stress te verlichten en je gemoed te verbeteren

Pas deze oefeningen aan je eigen mogelijkheden aan en doe ze elke dag. Ze helpen om stress te verlichten en je stemming te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat je geest en je lichaam erg dankbaar zullen zijn!

In onze blog hebben we verschillende reeksen oefeningen voorgesteld om je buikspieren en je bilspieren te verstevigen. We hebben ook een aantal oefeningen besproken om de armspieren wat meer veerkracht te geven. De meeste mensen willen een sterker, steviger en soepeler lichaam, maar vandaag concentreren we ons op onze emoties, door middel van de geschikte oefeningen om stress te verlichten en zorgen te verminderen.

We weten allemaal dat niet iedereen de tijd heeft om te gaan joggen, wandelen of wat plezier te maken in het zwembad. Dit soort bewegingsoefeningen zorgen nochtans voor onze botten, spieren en gewrichten terwijl ze tegelijkertijd onze geest ontspannen. Dus kunnen we niet genoeg oefeningen leren kennen die we thuis kunnen uitvoeren en die onze stemming stap voor stap beter maken.

De reeks die we hier voorstellen, is gemakkelijk. Je hebt geen enkel lidmaatschap van een of andere fitnesszaal nodig, maar je zal van de enorme voordelen kunnen genieten.

Je hebt slechts vier dingen nodig: een klein tapijt of een yogamat, kussens, gemakkelijke kleding en wilskracht.

Eenvoudige oefeningen om stress te verlichten

Slechts twintig minuten heb je nodig om je beter te voelen. Voor deze oefeningen moet je gefocust zijn. Een andere vereiste is dat je één bent met je lichaam, je ademhaling en je emoties.

Aan de hand van gepaste rekoefeningen zullen we aan je soepelheid werken. Daardoor zal het mogelijk zijn om de zorgen die we allemaal gedurende de dag opstapelen, los te laten. Let op je ademhaling en richt al je aandacht op je lichaam en op elke beweging die je maakt. Zo zal je innerlijk in evenwicht komen. Dit zal zorgen voor verlichting van je dagelijkse stress.

We vragen niet dat je je tijdens dit proces uitput. Het is allesbehalve nodig dat je tot het uiterste van je krachten gaat om vet te verbranden. Dat is niet het doel van deze oefenreeks. Het ene wat we willen bereiken, is dat je lichaam en je emoties op een kalme manier op elkaar afgestemd worden.

Probeer zeker deze oefeningen uit, want ze zijn de moeite waard.

Ook dit is een interessant artikel: Yoga helpt depressie te genezen

1. Ontspan de rug en ontspan de geest

De rug ontspannen helpt de geest ontspannen
Je zal onmiddellijk merken dat dit ontspannende oefeningen zijn. Het zijn basisbewegingen en gemakkelijk uit te voeren. Voor de eerste oefening heb je twee kussens nodig (of één kussen en een handdoek).

De oefening doe je door de volgende stappen te volgen:

 • Ga plat op de grond liggen.
 • Leg een kussen onder je rug zodat het je lenden raakt. (Je borstkas moet hoger liggen dan je benen.)
 • Onder je hoofd leg je het andere kussen.
 • Strek je armen uit.
 • Kruis nu je benen net als je op de foto hierboven ziet. Zorg ervoor dat de knieën aan elke kant vallen.
 • Je zal merken dat er in je middel en in je rug wat spanning optreedt.

Adem nu in gedurende tien seconden. Houd dan gedurende vijf seconden je adem vast voordat je hem luid loslaat. Blijf in deze houding liggen gedurende vijf minuten.

Lees meer in dit artikel: Vier yogahoudingen om rugpijn te verminderen

2. Til je buik omhoog

Je buik optillen is een van de oefeningen om stress te verlichten

Ook deze oefening werkt heel ontspannend. Je hebt hiervoor een kleine stoel nodig of enkele stevige kussens die ervoor zorgen dat je de bilspieren en de buik omhoog kunt tillen.

 • Eerst zorg je dus voor ondersteuning van de billen en de buik. Doe dan de knieën bij elkaar.
 • Strek daarna de armen uit.
 • Sluit nu de ogen en adem diep in en uit.
 • In deze houding ligt het hoofd lager dan de rest van het lichaam. Dit zal een betere bloedcirculatie naar de hersenen gemakkelijker maken.
 • Blijf gedurende vijf minuten in deze houding. Ondertussen blijf je de ademhalingsoefening doen: adem in gedurende tien seconden, houd de adem vijf seconden vast en adem dan luid uit.

3. Een beetje evenwicht: benen omhoog

Oefening met de benen omhoog

Voor de volgende oefening heb je een kussen nodig en een doek om je ogen te bedekken. Dit zal de ademhaling vergemakkelijken.

 • Ga voor een muur staan. Daarna ga je zo liggen dat je de benen tegen de muur kunt uitstrekken.
 • Leg een kussen onder je rug.
 • Ook bij deze oefening zal je borstkas hoger liggen dan je hoofd.
 • Bedek nu de ogen met de doek en strek de armen uit.
 • Ontspan nu gedurende vijf minuten. Ga dan verder en herhaal de oefening nog eens. Tijdens de oefening pas je dezelfde ademhalingstechniek toe als in de vorige oefeningen (inademen-vasthouden-uitademen).

4. Rekoefening voor de armen

Rekoefening voor de armen om stress te verlichten

We beëindigen deze oefenreeks met een bijzondere en tegelijkertijd heilzame rekoefening voor de rug, de nek en de armen.

Doe dit op basis van je mogelijkheden en overdrijf niet. Neem de volgende stappen:

 • Kniel neer op het tapijtje of de yogamat.
 • Leg een kussen over je enkels en buig voorzichtig je romp naar achteren. Doe dit op een manier zodat je met je handen het kussens op de enkels kan aanraken.
 • Blijf gedurende één minuut in deze houding. Je zal merken hoe de spieren in je armen zich uitrekken.
 • Daarna ontspan je en keer je terug naar de normale houding. Herhaal de oefening opnieuw.

Je vindt nuttige informatie in dit artikel: Natuurlijke middeltjes om beter te slapen

Een opmerking als besluit: deze oefeningen duren in totaal twintig minuten. Er is dus geen enkele reden om je uit te putten, want het doel van deze rekoefeningen en ademhalingstechnieken is dat je erin slaagt je lichaam te ontspannen en je mentale staat te verlichten.

Het is absoluut de moeite waard om deze oefeningen uit te proberen!

Welk effect heeft stress op vrouwen?

Iedereen ervaart op een bepaald punt in zijn/haar leven wel eens stress. Op die momenten, wanneer iets ons helemaal lijkt op te slokken en we ons onder druk gezet voelen, begint ons lichaam bepaalde veranderingen te ondergaan en wordt ons leven hierdoor beïnvloed.

Bekijk Ook